|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
dursun, hastaları, uzak, yiyeceklerden, şeker |
![]() |
Şeker Hastaları Bu Yiyeceklerden Uzak Dursun |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şeker Hastaları Bu Yiyeceklerden Uzak DursunŞeker hastaları bu yiyeceklerden uzak dursun Kurutulan meyvelerin kan şekerini yükseltme hızını arttırdığı, bu nedenle kronik böbrek hastalarının bu yiyecekleri tüketmemesi gerektiği bildirildi ![]() Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Beslenme ve Diyet Ünitesi Başdiyetisyeni Kibar Gültekin Kurt, kurutulan meyvelerin kan şekerini yükseltme hızını arttırdığını, bu nedenle kronik böbrek hastalarının bu yiyecekleri tüketmemesi gerektiği bildirdi ![]() Diyetisyen Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, besinleri kurutarak saklama işleminin yararlı ya da zararlı olduğunun kesin olarak tanımlanamayacağını belirtti ![]() İnsanların yüzyıllardır kış mevsimine hazırlık yapmak için yaz meyve ve sebzelerini kurutarak sakladıklarını dile getiren Kurt, bunun yanı sıra dondurma ve konserveleme yönteminin de kullanıldığını anlattı ![]() ![]() Kurutma sırasında, güneşten yararlanarak besinde bulunan su oranının azaltıldığını belirten Kurt, besinlerin bozulmaması için bu işlemin iyi yapılması gerektiğini aktardı ![]() ''Kurutma işlemiyle sebze ve meyvelerdeki C vitamini büyük oranda, A vitamini yüzde 30 oranında kaybolur fakat mineral içerikleri, örneğin potasyum ve fosfor artıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Kibar Gültekin Kurt, yaşanılan şehrin sıcaklığının ve neminin kurutma işlemi süresini değiştirdiğini dile getirerek, 1 ya da 2 haftanın güneşte kurutma işleminde yeterli olduğunu söyledi ![]() ![]() Yiyecekler seçilirken de özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Kurt, ''Kurutma yönteminde sebze ve meyvelerin sağlam ve olgunlaşmış olanları tercih edilmeli ![]() ![]() ![]() Kurutulmuş besinlerin pişirme sürelerinin tazelerine göre daha uzun sürdüğünü dile getiren Kurt, meyve ve sebzelerin bol suyla yıkandıktan sonra pişirilmesi ve ilk haşlama suyunun dökülmemesi gerektiğini belirtti ![]() ![]() Besinleri dondurarak saklama işleminde C vitamini oranının daha az kaybolduğunu ifade eden Kurt, mevsimine uygun olmayan sebze ve meyveleri tüketmek yerine, yaz sonlarında hazırlanan kurutulmuş ya da dondurulmuş ürünlerin tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu sözlerine ekledi ![]() |
![]() |
![]() |
|