Kan Şekerini Düşürüp Kilo Verdiren Menü |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kan Şekerini Düşürüp Kilo Verdiren MenüKan şekerini düşürüp kilo verdiren menü Zayıflamaya giden yol, kendini gün boyu tok hissetmekten ve bu sayede abur cuburlardan uzak durmaktan geçiyor Kilit nokta ise kan şekerini düşük seviyede tutmayı becerebilmek![]() ![]() İşte bunun için size yol gösterebilecek beş örnek menü ![]() ![]() Glisemik İndeks (Gİ) yenilen herhangi bir besinin kan şekerini yükseltme yeteneği olarak tarif edilir Gİ'yi düşük besinlerden yemeniz halinde glikoz, dolaşım sisteminize daha ağır ve küçük dozlarda girecek, pankreasınız da bunlarla başa çıkabilmek için azar azar insülin üretecektir Böylece kan şekerinde aşırı düşüşlerin olmamasına bağlı olarak daha az acıkacak ve daha az besin tüketmiş olacaksınız 1 MENÜ Kahvaltı: 1-2 parça beyaz peynir, 6 adet yeşil zeytin, 1 tatlı kaşığı kuşburnu marmelatı, 1-2 dilim tam buğday ekmeği, domates, salatalık, bitki çayı Ara: 1 avuç kiraz Öğle: 4 köfte kadar balık buğulama, 1-2 dilim tam buğday ekmeği, 1 kâse az yağlı roka salatası Ara: Probiyotik yoğurt Akşam: 1 porsiyon zeytinyağlı enginar, 1 kâse yoğurt, 1 ince dilim buğday ekmeği, 1 kâse mevsim salatası Ara: 1 dilim çavdar ekmeği, 1 dilim dil peyniri, 1 bardak yarım yağlı süt Enginar ve roka, posalı içerikleri sayesinde kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar Ayrıca beslenme düzeninizde mutlaka ara öğünlere yer vermeniz gerekiyor Ara öğünler hem kan şekerinizin düşmesini engelleyecek hem de metabolizmanızın çalışmasını devam ettirecek 2 MENÜ Kahvaltı: 2 yumurtalı az yağlı omlet, 1-2 dilim kepekli ekmek, domates, maydanoz, biber, taze sıkılmış havuç ve elma suyu Ara: 3-4 adet yulaftı bisküvi, rezene çayı Öğle: 1 porsiyon mercimek çorba, mevsim salatası, 1 kâse yoğurt, 1 dilim çavdar ekmeği Ara: 1 avuç fındık, 4 adet kayısı Akşam: 150 gram ızgara et (tavuk-hindi), ayran, mevsim salatası Ara: 10 adet yeşil erik, 1 su bardağı yarım yağlı süt Kuru baklagiller, kepekli makarna ve ekmek, lifli meyveler ve sebzeler glikoz yönünden oldukça düşüktür Bu besinlerden yemeniz halinde kan şekerinizin, ani çıkış ve düşüşlerinin meydana getirdiği etkilerden kurtulmuş olursunuz Bu sayede vücudunuzun besinleri yağ olarak depolamasını önlersiniz 3 MENÜ Kahvaltı: 1 bardak süt, tahıl gevreği, 1 yemek kaşığı kuru üzüm Ara: 1 orta boy şeftali Öğle: Izgara köfte, salata, ayran, tam buğday ekmeği Ara: 4 adet kırmızı erik Akşam: Zeytinyağlı kereviz, 1 porsiyon kepekli makarna, cacık, mevsim sebzeleri (1 top yeşil salata, roka, tere, bol maydanoz, 10 adet kurutulmuş domates, 1/2 beyaz turp rende) Ara: 1 dilim karpuz, 1 dilim peynir Ara öğünlerde tercih olarak meyve suyu yerine taze meyve tüketmelisiniz Zira taze meyve, içerdiği posadan dolayı kan şekerinin çok hızlı yükselmesini engeller Çok hızlı yükselmeyen kan şekeri de çok hızlı düşemez Bu da buzdolabı karşısında cereyan edecek açlık krizlerini engeller 4 MENÜ Kahvaltı: 1-2 yemek kaşığı lor peyniri, 1 tatlı kaşığı zeytin ezmesi, 1-2 ince dilim yulaf ekmeği, yeşil çay Ara: 4 adet kırmızı erik Öğle: 1 porsiyon kıymalı taze fasulye, 1 porsiyon bulgur pilavı, 1 kâse cacık, 1 kâse karışık az yağlı salata Ara: Kepekli bisküvi, bitki çayı Akşam: 1 kâse ezogelin çorba, 1 kâse yoğurt, 1-2 dilim tam buğday ekmeği, 1 kâse karışık az yağlı salata Ara: 1 su bardağı süt, 1 orta boy şeftali Lif içeriği yüksek olan besinlerin glisemik indeksleri düşüktür Yetişkinler için günlük önerilen lif miktarı ortalama 25-30 gramdır Yeşil yapraklı sebzeler, narenciye meyveler, kuru baklagil yemekleri ve tam buğday unundan yapılmış ekmekler lif oranı içeriği açısından zengindir 5 MENÜ Kahvaltı: Menemen, 2 dilim tam buğday ekmeği, biber, maydanoz, salatalık, taze sıkılmış 1 bardak meyve suyu Ara: 2 adet kuru incir, 2 adet tüm ceviz Öğle: Izgara tavuk, 1 porsiyon bulgur pilavı ,cacık, 1 kâse az yağlı marul salatası Ara: 1 dilim cevizli kek, 1 bardak az şekerli limonata Akşam: Hellim peynirli salata, 1-2 dilim esmer ekmek, 1 bardak ayran Ara: 1 küçük boy muz, bir bardak tarçınlı süt Beslenme planında ara öğünlerde tüketeceğiniz kuru meyveler, tahıllı kekler, az şekerle hazırlanmış limonata gibi besinler tatlı ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur Bu sayede çikolata, pasta, gofret gibi Gİ'si yüksek besinlerin ihtiyacını hissetmemiş olursunuz![]() ZAMAN |
|
|
|