|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
aylarında, beslenme, için, kalabilmek, kayıplarının, sıvı, yaz, zinde, önerileri, önlenmesi |
![]() |
Yaz Aylarında Sıvı Kayıplarının Önlenmesi Ve Zinde Kalabilmek İçin Beslenme Önerileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaz Aylarında Sıvı Kayıplarının Önlenmesi Ve Zinde Kalabilmek İçin Beslenme ÖnerileriYaz aylarında sıvı kayıplarının önlenmesi ve zinde kalabilmek için beslenme önerileri Yaz sıcakları yorgunluk ve halsizliği de beraberinde getirebiliyor ![]() ![]() Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt ![]() ![]() Saat başı bir bardak ılık su için Günlük yaz beslenmesinde su tüketimi büyük önem taşımaktadır ![]() ![]() Günlük su tüketimi en az 2-2,5 litre olmalıdır ![]() Spor yapan ve ağır işte çalışan kişiler daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar ![]() ![]() ![]() Yazın sıvı olarak suyun yanı sıra; süt, ayran, cacık, soda, limonata, bitki çayları, şekersiz kompostolar ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler doğru tercihler olacaktır ![]() Salata ve meyve tüketimiyle sıvı kaybı telafi edilebilir Sıcaklarda buzlu içecek tüketimi de artar ![]() ![]() İçecek ne kadar soğuk olursa olsun, vücuda girmesinin ardından, vücut ısısının da yükselmesine neden olmaktadır ![]() ![]() Yazın serinlemeye yardımcı olan içecekler, ılık olarak tüketilmelidir ![]() ![]() Su tüketiminin yanı sıra; ana öğünlerde bol salata tüketimi de vücudun hararetini önlemeye yardımcı olmaktadır ![]() ![]() Terle kaybedilen tuzu mineralli su ile dengeleyin! Yazın ter yoluyla kaybedilen mineralin karşılanmasında mineralli su tüketimi etkin bir çözüm sunmaktadır ![]() ![]() Örneğin tansiyon hastalarının mineralli su tüketimine dikkat etmesi, miktarını doktoruna danışarak belirlemesi gerekmektedir ![]() Yazın bu yiyeceklerden uzak durun! Yağda kızartmalar, kavurmalar (Et, sebze, hamur işi), yağlı sos eklenmiş besinler ![]() Aşırı tuz ve tuzlu besinler, Sucuk, salam, sosis, pastırma ![]() Sakatatlar(Karaciğer, böbrek, dalak, beyin, ![]() ![]() ![]() Bütün yağlı yiyecekler(Yağlı etler, kaymak, krema, mayonez, tahin, yağlı soslar) Kuyruk yağı, iç yağı, tereyağı, margarin ![]() Şekerli meyve suları, şekerli-asitli içecekler İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar ![]() Alkollü içki tüketimine dikkat ediniz ![]() ![]() Yorgunluk ve bitkinliğe karşı C vitamini tüketin! Yaz aylarında artan yorgunluk ve bitkinlik hissi, doğru besinler tüketilerek giderilebilmektedir ![]() Havadaki artan nem oranı ve aşırı sıcaklarla gelen isteksizlik ve uyku haline karşı antioksidanlardan zengin besinlerin tüketimi önerilmektedir ![]() Bağışıklık sistemini güçlendiren taze sebze ve meyve tüketimi, enerji vermekte, özellikle; C vitaminden zengin yeşilbiber, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler, kivi, çilek, erik gibi meyveler; A vitaminden zengin yumurta, havuç, kayısı, yeşil yapraklı sebzeler; E vitaminden zengin kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar yorgunluk ve halsizlik şikayetlerinin önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır ![]() |
![]() |
![]() |
|