Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
formuna, giderler, yazılacak

Ba Bs Formuna Yazılacak Giderler

Eski 12-11-2009   #1
Şengül Şirin

Ba Bs Formuna Yazılacak Giderler

Ba ve Bs formuna yazılacak giderler

1 - KDV "yi ilgilendiren sıfır Kdv dahil herşey Ba/Bs yi ilgilendiriyor
2- 8000 "TL"yi geçenler limit üstünde geçmeyenler ise limit altında beyan edilir
3- İadeler ve ÖTV içeren faturalarda bildirime dahildir
4- Kira karşılığı fatura alınıyorsa,Ba"yı ilgilendiriyor,alınmıyorsa ilgilendirmiyor,
zaten muhtasarda beyan ediliyor
5- Noter işlemleri - Oda aidatları - İşçi ücretleri -Banka işlemleri Ba"ya dahil
edilmeyecek

Bs formumuz KDV beyannamemizle tutmak zorunda
Ba formu ise beyanname ile tutmaz ama beyannamedeki matrahtan
düşük bir matrah Ba formunda beyan edilirse problem var demektir191"in
dağılımı bundan dolayı istendi

önemli;
İşini bırakan ( terkeden ) mükellef ,bildirim formlarını işin bırakıldığı tarihi
izleyen ayın son günü akşamına kadar vermek zorundadır

Cevap : Ba Bs Formuna Yazılacak Giderler

Eski 03-24-2010   #2
Şengül Şirin

Cevap : Ba Bs Formuna Yazılacak Giderler

04022010 Tarih ve 27483 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 396 sayılı VUK Genel Tebliği gereğince BA (Mal/Hizmet Alış) ve BS (Mal/Hizmet Satış) Bildirimlerinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır
1) Yükümlülük kapsamındaki mükellefler;
Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler
2)Bildirimlerde konu alış ve satışlarda geçerli had;
5000,00 TL ve üzerindeki her türlü mal ve hizmet alım-satımları
3)Bildirimlerin dönemi;
Aylık
4)Bildirimlerin verilme süresi;
Takip eden ayın birinci gününden itibaren son günü akşamı saat 24:00’de kadar
5)Bildirimlerin elektronik ortamda verilme zorunluluğu;
Bildirimlerini elektronik ortamda vermek zorunda olanlar için zorunlu
6)Alış ve Satışlar;
Belge tarihine göre bildirime konu edilecek
7)İthalat ve İhracat İşlemleri;
İthalatta Gümrük Beyannamesi giriş tarihi, İhracat işlemlerinde ise fiili ihracatın gerçekleştiği tarih esas alınacak
8)Bildirimlerin süresinde ve
ya tam olarak verilmemesi yada kağıt ortamında verilmesi halinde ceza uygulaması;VUK mükerrer 355 Maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası tam olarak uygulanır Bu cezanın uygulanmasında BA ve BS formları tek bir form olarak değerlendirilir ve tek bir ceza kesilir 9)Bildirimlerin düzeltilmesinde ceza uygulaması;
Bildirimlerin verilme süresi içerisinde yapılan düzeltmelerde ceza uygulanmaz Süresinden sonra yapılacak düzeltme işlemlerinde ise düzeltilen her bir form için ayrı ayrı olmak üzere VUK mükerrer 355Maddesine göre (Süresinin bitiminden itibaren ilk 10 gün için ceza uygulanmaz, ikinci 15 gün için ½ oranında, daha sonra verilmesi halinde ise ÖU cezası tam olarak uygulanır) işlem yapılır
------------------------
Binek aracın ÖTV'si gider yazılabilir

Binek araçlarının alımında ödenen özel tüketim vergisinin maliyete intikali ile doğrudan gider yazılması hali, işletme yönetiminin seçimlik hakkı olarak değerlendirilmektedir Özel tüketim vergisinin gider olarak kayıtlara intikal ettirilmesi halinde söz konusu aracın maliyetinin kayıtlarda daha düşük gösterilmiş olacağı sebebiyle tereddüte düştük Bu nedenle söz konusu aracın özel tüketim vergisini maliyete intikal ettirmeden doğrudan gider yazıp yazamayacağımızı bir de size danışalım istedik

Vergi Usul Yasası'nın 270 inci maddesi gereği olarak "Gayrimenkullerde, maliyet bedeline, satın alma bedelinden başka, aşağıda yazılı giderler girmektedir"

* Makine ve tesisatta gümrük vergileri, nakliye ve montaj vergileri,

* Mevcut bir binanın satın alınarak yıkılmasından ve arsasının tesviyesinden mütevellit giderler,

Bunun dışında yasal düzenleme gereği olarak "Noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellâliye giderleri, Özel Tüketim Vergisi" nin maliyet bedeline intikali veya genel giderler arasında gösterilmesi konusunda mükellef serbest bırakılmıştır Bu bağlamda sözü edilen yasa maddesinde Emlak Alım Vergisi'nin maliyete intikal ettirilip ettirilmemesi konusu mükellefin ihtiyarına bırakılmış bulunmaktadır Günümüzde Emlak Alım Vergisi yerine Tapu harcı uygulaması yer almış olup, buna göre de ödenen tapu harçlarının maliyete intikal ettirilmesi yerine doğruda gider olarak kayıtlara intikal ettirilmesi de mümkün olabilmektedir
Vergi Usul Yasası'nın 270 inci maddesinde, gayrimenkuller ve gayrimenkuller gibi değerlenen iktisadi kıymetlere ilişkin bazı giderlerin, gider ya da maliyet olup olmadıkları konusunda şüphe götürenleri için kısmen açıklama yapılmıştır Vergi Usul Yasası'nın 270 inci maddesinin ikinci fıkrasında tadadı olarak sayılan "noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellâliye giderleri ile Emlak Alım ve Özel Tüketim Vergileri" giderler haricindekilerin doğrudan gider yazılabilmesi mümkün değildir Dolayısıyla yasa maddesinde maliyete atılması konusunda mükellefin tercihine bırakılan giderler dışındaki doğrudan kayıtlara gider olarak intikal ettirilmesi mümkün değildir

Özel Tüketim Vergisi'nin doğruda gider yazılması yerine maliyete atılması konusunda mükellefe seçimlik hakkının tanınması sonucunda, özellikle binek araçlarında özel tüketim vergisinin önemli bir tutar oluşturması nedeniyle mükellefler, söz konusu vergi tutarlarını doğruda gider olarak kayıtlara intikal ettirmeyi tercih etmektedir Bu durum işletmelerde binek araçlarının söz konusu vergi kadar noksan değerle edinim değerlerinin düşük gösterilmesi neden olabilmektedir

Ancak yasal düzenleme gereği mükelleflerin aktiflerine dâhil ettikleri söz konusu varlıklara yönelik ödedikleri Özel Tüketim Vergisini doğrudan gider yazması, mevcut yasal düzenleme ile mükelleflere verilen tercih hakkından kaynaklanmaktadır Kaynak: MuhasebeTR - Türkiye'nin Muhasebe Sitesi - 2010

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com