![]() |
Gıda Alınması Ve Hazırlanması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıda Alınması Ve HazırlanmasıBesinlerin hazırlanmaları sırasında uygulanması gereken bazı kurallar vardır ve bunların uygulanması sağlık ve temizlik açısından önemlidir ![]() ![]() Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır ![]() Besinlerin hazırlanma, saklanma ve servis edilmeleri sırasında hastalık etmeni mikroorganizmalar ile kirlenmesi önlenmelidir Hastalık yapabilecek şüpheli besinler, özellikle küflenmiş olanlar yenilmemelidir ![]() Zehirli mantarları gözle ayırt etmek mümkün olmadığı için kültür mantarları dışında mantar tüketilmemelidir ![]() Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç, gereçlerde mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir ![]() Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir ![]() Çiğ yenecek sebze ve meyveler, pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler, temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk, balık, parça etler ve yumurta iyice yıkanmalıdır ![]() Sebze ve meyveler toz, topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlenmesi için bir müddet su dolu bir kapta bekletildikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır ![]() Herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa, taze sebzeler 20 dakika tuzlu veya klorlu suda bekletilmelidir ![]() Besinlerin bakteriler tarafından çıkarılan toksinlerden başka zehirli maddelerle karışması veya kirlenmesi önlenmelidir ![]() ![]() ![]() Besinlerin hazırlanması, saklanması, pişirilmesi, servis için sıcak tutulması, yeniden ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık dereceleri bakterilerin çoğalmasını önleyecek yeterlilikte olmalıdır ![]() Et, tavuk, balık, süt, yumurta ve bunlarla hazırlanmış yemekler 16-490C arasındaki en tehlikeli bölgede, asla bırakılmamalıdır ![]() Besinler oda sıcaklığında bütün gece boyunca bırakılmamalıdır ![]() Toz ve haşerelerden korumak için üzeri daima kapalı olarak saklanmalıdır ![]() Sıcak yemekler en kısa sürede soğutularak buzdolabına konulmalıdır ![]() ![]() Çabuk bozulan et, tavuk, balık, süt, yumurta gibi besinlerin dükkanlarda güneşten uzak ve buzdolabında saklanmaları gerekir ![]() ![]() Dondurulmuş besinler, buzdolabının alt raflarında bekletilerek çözdürülmelidir ![]() ![]() Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir ![]() Etler, birer yemeklik miktarlarda, yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır ![]() Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır ![]() Kıyma ve organ etleri uzun süre saklanamadığından kısa sürede tüketilmelidir ![]() Süt ve sütlü besinler, krema, deniz ürünleri, soğuk etler, ordövrler, kanepeler, sosis, salam, yumurta ve yumurtalı besinler, kremalı pasta ve tatlılar, kıyma kullanılmış besinler, sandviçler devamlı olarak buzdolabında (+50C nin altında) saklanmalıdır ![]() Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besleyici değerini artırır ![]() Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici değeri azalır ![]() Tarhananın besleyici değeri yüksektir ![]() ![]() ![]() Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri, sadece un, yağ, şeker kullanılarak yapılanlardan daha fazladır ![]() ![]() Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konur ve birlikte pişirilirse veya fırında yüksek sıcaklıkta pişirilirse, protein değeri azalır ![]() ![]() Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve böylelikle protein değeri artar ![]() Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte, uzun süre pişirilirse, besleyici değeri azalır ![]() Sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenir, bekletilirse A ve C vitamini değeri azalır ![]() Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse, haşlama ve pişirme suları atılırsa vitamin ve mineralleri azalır ![]() Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri azalır ![]() ![]() Yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursa, sağlığa zararlı duruma gelir ![]() Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa vitamin değeri azalır ![]() ![]() Ambalajlanmış ürünleri alırken mutlaka etiket bilgilerini okuyunuz ![]() Ambalajlanmış ürünlerde özellikle son kullanma tarihlerine dikkat ediniz ![]() ![]() Üzerinde etiketi olmayan, ambalajı bozulmuş ve kapağı bombeleşmiş olan konserveler sağlık için son derece zararlıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|