![]() |
Gıdaların Neden Olduğu En Önemli Hastalıklar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıdaların Neden Olduğu En Önemli HastalıklarGıdaların neden olduğu en önemli hastalıklar Doktor Mehmet Öz, gıdaların neden olduğu en önemli 3 hastalığı ele aldı ![]() ![]() Doktor Mehmet Öz, gıdaların neden olduğu en önemli 3 hastalığı ele aldı ![]() Stafilokok Basili Belirtiler: • 6-12 saat içinde olur • Kusma• İshal • Karın Ağrıları Gıda kaynaklı hastalığa neden olan bu bakteri tatlı veya tuzlu yiyeceklerde ürer; salatalardaki mayonez veya pasta gibi tatlılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Stafilokokun neden olduğu mide ve bağırsak iltihabı genellikle yaşamınızı riske atmaz ancak ciddi sıvı kaybına yol açar, bu yüzden bolca sıvı, sodyum veya glukoz içeren çözeltiler aldığınıza emin olun ![]() ![]() Koli Basili Belirtiler • 12-24 saat sonra kendini gösterir ![]() • Sulu ishal • İshal 3 gün içinde kanlı hale gelir • Nadir olarak kusma Bu durumda, koli basili enfeksiyonu etten veya maruldan geçmiş olabilir ![]() ![]() Koli basili zehirlenmesinde, bakteri yiyecek üzerinde çoğalır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salmonella Belirtiler • 24-48 saat içinde kendini gösterir • Şiddetli karın ağrısı • Ateş • Kanlı veya mukozalı ishal Kümes hayvanlarının yanı sıra salmonella bakterisi sığır eti, süt ürünleri, Sezar salata sosu ve hollandez sos gibi pişmemiş yumurta içeren yiyeceklerde de bulunur ![]() ![]() Tedavi edilmezse, salmonella enfeksiyonu sindirim borusunda delikler açabilir ![]() ![]() ![]() ![]() GIDA GÜVENLİĞİ; Plajda gıda güvenliği • Lifo yöntemini uygulayın: Son giren ilk çıkar ![]() ![]() • Soğutucu veya yiyecek çantanızı kuma yarıya kadar gömün ve şemsiyeyle koruyun ![]() Mutfakta gıda güvenliği • Yemeği hazırlamadan önce ve hazırladıktan sonra ellerinizi ılık sabunlu suda 20 saniye boyunca iyice yıkayın ![]() • Etleri kasap kağıdı veya streç film gibi koruyucu paketlerle kaplayın ve çapraz bulaşmayı engellemek için buzdolabında alçak bir rafa koyun ![]() • Et, salata, vb ![]() ![]() Izgarada gıda güvenliği • Ucunda sensörü olan et termometresi kullanın böylece etin içini doğru biçimde pişirebilirsiniz ![]() • Sığır etini 160, tavuk etini ise en az 165 dereceye kadar pişirin ![]() |
![]() |
![]() |
|