![]() |
İspanak Aslında Protein Kaynağı Değilmiş |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanak Aslında Protein Kaynağı DeğilmişIspanak Aslında Protein Kaynağı Değilmiş Halkın yüzde 30'u protein konusunda bilgi sahibi değilken, yüzde 80'i bitkisel protein kaynaklarını yanlış biliyor ve ıspanağı bir protein kaynağı olarak görüyor ![]() Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu (STBP) tarafından ERA Araştırma ve Danışmanlık şirketine yaptırılan “Türkiyede Protein Bilgi Düzeyi ve Tüketimi Araştırması”nın sonuçları açıklandı ![]() ![]() Araştırma kapsamında, 1-16 yaş arası çocukların yaşadığı hanelerde yemek alışverişini yapan veya ne alınacağına karar veren aile fertleriyle yüz yüze ve telefonla görüşme yapıldı ![]() 100 kişiden yalnızca 4ü tavuk dedi Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren STBP Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Daştan, “Halkımızın üçte biri proteinin ne olduğunu, ne işe yaradığını bilmiyor ![]() ![]() STBP olarak halkın protein konusunda bilinçlendirilmesi ve hayvansal protein tüketiminin artırılması amacıyla Sağlıklı Büyüyen Türkiye İçin Daha Çok Protein! adlı sosyal sorumluluk projesini başlattıklarını dile getiren Daştan, “Proje kapsamında çocuklara sağlıklı beslenmenin önemini keyifli bir dille anlatan masal serisi ile anne-babalara çocuk beslenmesinde proteinin önemini aktaran kitapçık dizisi yayımlıyoruz” diye konuştu ![]() ![]() “Eğitim seviyesi arttıkça bilinç de yükseliyor” Türkiyenin protein haritasını ortaya koyan araştırmanın danışmanlığını yürüten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak, yüksek protein içeren besinlerin en çok Ege Bölgesinde bilindiğini belirterek, “Bu oranın en düşük olduğu yerler ise Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri ![]() ![]() Proteinlerin vücutta hücrelerde meydana gelen bütün biyolojik olayların anahtar noktası olduğunun altını çizen Koçak, “Hayvansal proteinin hangi gıdalarda bulunduğunu biliyoruz ama ne işe yaradığını bilmiyoruz ![]() ![]() Maalesef sebzelerden özellikle ıspanak, bitkisel protein kaynağı olarak düşünülüyor ![]() ![]() ![]() Tavuk, en ekonomik ve sağlıklı protein kaynaklarından biri Tavuk etinin yağsız, proteince zengin ve kısa lifli oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıda olduğunu kaydeden Dilara Koçak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tavuk, ekonomik oluşu sayesinde de bol miktarda tüketilebilecek en önemli protein kaynaklarından biridir ![]() ![]() ![]() ![]() Tavuk etinin, dana ve koyun etine göre protein değeri daha yüksek olmasına rağmen yağ oranı daha düşüktür ![]() ![]() ![]() Beslenme değerinin yüksekliği yanında kırmızı ete kıyasla daha düşük fiyatla tüketime sunulması, tavuk etini cazip kılan diğer önemli özelliktir ![]() Araştırmadan çarpıcı sonuçlar Türkiyede Protein Bilgi Düzeyi ve Tüketimi Araştırmasından çıkan önemli sonuçlar şöyle: • Araştırma, görüşülen kişilerin %30unun protein konusunda bilgi sahibi olmadığını veya yanlış bilgi sahibi olduğunu ortaya koyuyor ![]() • Hayvansal protein denince halkın aklına ilk olarak kırmızı et (%53,7), süt (%46,5) ve yumurta (%37,4) geliyor ![]() ![]() ![]() • “Bitkisel protein denince ilk aklınıza gelen gıdalar hangileri?” sorusuna yanlış cevap verenlerin oranı %80,1 ![]() ![]() ![]() • En çok protein içeren 3 gıda maddesi sorusuna en fazla verilen yanıtlar sırasıyla süt (%21,5), kırmızı et (%17,7) ve yumurta (%16,3) ![]() ![]() • Et, tavuk ve balığı haftada bir ve daha sık tüketen çocukların oranı Marmarada %88 ile ilk sırada, %69,8 ile de Doğu Anadoluda son sırada ![]() • Tavuk ve kırmızı et haftada 1-2 kez tüketilirken, balık haftada 1den seyrek tüketiliyor ![]() • Eğitim durumu düştükçe hayvansal protein konusunda fikri olmayanların oranı artıyor ![]() • Tavuk, bölgeler bazında en çok Marmarada, en az Güneydoğu Anadoluda, kırmızı et en çok Marmarada, en az Güneydoğu Anadoluda, balık en çok Egede, en az Güneydoğu Anadoluda, kuru baklagiller ise en çok Doğu Anadoluda, en az Marmarada tüketiliyor ![]() • Kuru baklagiller en çok akşam yemeklerinde tercih edilirken, öğle yemeklerinde en çok patates tüketiliyor ![]() ![]() ![]() Hücrelerin yapıtaşı protein Protein, • Hücre büyümesi ve gelişmesi için büyük öneme sahiptir ![]() • Bağışıklık sistemimizi korur, güçlendirir ![]() • Metabolizmamızı çalıştırır ![]() • Kas, kemik ve kan hücrelerini oluşturur ![]() • Hücrelerin, enzimlerin ve hormonların yapıtaşıdır ![]() ![]() Ne kadar proteine ihtiyacımız var? Beslenmede, enerjinin yaklaşık olarak yüzde 12- 15inin proteinden gelmesi tercih edilir ![]() Sağlıklı yetişkin bir bireyin, ağırlığı oranında, kilogram başına günde ortalama 1 gram proteini alması gereklidir ![]() Çocuklarda protein ihtiyacı Çocuklarda protein gereksinimi, erişkinlerdeki gibi sadece dokuların tamiri ve yeniden yapılanması için değil, vücudun büyümesi ve gelişmesi için de gereklidir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|