![]() |
Kefirin Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kefirin Faydaları YararlarıKefirin faydaları yararları Kefir Kafkasya'da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür ![]() ![]() ![]() Kefir Nedir? Kefir, Kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik Asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir ![]() ![]() ![]() İnsanlar kendi hücrelerinin 10 katı sayıdaki (100 trilyon) faydalı bağırsak mikrobu ile ortak bir yaşam sürdürmektedir ![]() ![]() ![]() Son yıllarda rafine gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak, turşu, kefir, boza, çeşitli salamuralar gibi geleneksel Fermantasyon gıdalarının az tüketilmesi, süt ve yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastörize edilmesi ya da Antibiyotik katılması vücudumuzun mükemmel probiyotik dengesini alt üst etmiştir ![]() Probiyotik – Prebiyotik * Kefir Yeterli miktarda yenildiğinde insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denir ![]() * Kefir Bağırsaktaki bazı mikroorganizmaların çoğalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi) prebiyotik denir * Probiyotikler = yararlı bağırsak mikropları (bakteriler ve mantarlar ) * Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (1,5 kg) faydalı bakteri ve mantar bulunur ![]() ![]() * Sayıları 400'ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal bağırsak florasını oluştururlar ![]() * Bu bakteriler ve mantarlar 300 m2 büyüklüğünde bir yüzey oluşturan bağırsak sümüksü zarını koruyucu bir tabaka şeklinde döşer ![]() Probiyotiklerin görevleri * Bağışıklık sistemini güçlendirmek ![]() * Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak ![]() * vitaminlerin (K vitamini, biyotin, B12, niasin vb) sentezini yapmak ![]() * Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak ![]() * Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek ![]() * Besin alerjilerini ve ekzemayı önlemek ![]() * Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu engellemek ![]() * Kanseri önlemek ![]() * Yaşlanmayı yavaşlatmak ![]() * Depresyonu hafifletmek ![]() * Otizm bulgularını hafifletmek ![]() * İshali önlemek ve tedavi etmek ![]() * İdrar yolu iltihaplarını önlemek ![]() * Kabızlığı tedavi etmek ![]() * Böbrek taşlarının (okzalat) oluşumunu azaltmak ![]() Kefir nasıl yapılır? Kefir yapılışında kullanılan süt kaynatılır ve metal olmayan (tercihan cam) bir kap içinde ılıtılır (süt temiz ise kaynatılmayabilir) ![]() Üzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 çorba kaşığı kadar kefir mayası atılır ve süt iyice karıştırılır ![]() Kabın kapağı kapatılır ve süt 20-25 C 'de kalacak şekilde kap bir yere bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kefir Nerden Gelmiştir? Kefirin anavatanı Kafkaslardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kefir nelere iyi gelir? Kullanımı (içimi) ve hazmı çok kolay olan kefir hücre yenileme özelliğine sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() Protein, yağ, laktoz ve Mineraller bakımından hayli zengin ilaç tedavisi kesilmeden kullanıldığı zaman kandaki kötü kollestrolü azaltır, tansiyonu düşürür, idrarı sulandırır, vücuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırıyor, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor, bulaşıcı, sarılık, eklem hastalıkları, ishal, kabız, kan kaybı, idrar torbası hastalıları, doğum sorunları, şeker düşürüyor ve en önemlisi kanseri geciktiriyor ![]() Hazmının kolay, proteince zengin oluşu NEDENİ İLE Kefir hastalar ve çocuklar için önemli bir besindir ![]() ![]() ![]() Ayrıca yapılan araştırmalarda kefirin kadın ve erkeklerde cinsel gücü arttırdığı da bildirilmiştir ![]() ![]() Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof ![]() ![]() Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk içinde yararlı olmaktadır ![]() ![]() Kefiri kimler kullanır? Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir ![]() ![]() ![]() Kefiri Kanser Hastaları Tercih Ediyor? Kefir, vücut direncini arttırıyor, sindirim sistemine yararlı oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() Kefir Tanesi Kefir Tanesi; fındık yada buğday büyüklüğünde, renkleri beyaz, beyaz-sarı arasında küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kefirin Besin Değerleri Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan Mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir ![]() ![]() ![]() Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların , yağların ve Proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır ![]() ![]() ![]() Kefir neye benzer? Kefir yoğurda ya da ayrana benzer ![]() ![]() ![]() Kefirin zararı var mı? Kefirin bilinen bir zararı yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kefir tanelerini nereden temin edebilirim? Kefir tanelerini, Ege Ziraat fakültesi gibi bazı fakültelerden, aktarlardan ya da tanıdıklarınızdan temin edebilirsiniz ![]() Bazı firmalar hazır kefir de satmaya başlamıştır ![]() Kefirinizin ucuz ve istediğiniz kıvamda olması için mümkünse kendiniz yapın ![]() Kefir taneleri neye benzer? Kefir taneleri karnabahar görünümünde fakat lastik kıvamındadır ![]() ![]() Kefir taneleri çok büyümüşse kesilmeli mi? Kefir taneleriniz büyük ise bunu kesmeyin, aksi halde kefiran metalden zarar görebilir ![]() ![]() Kefir taneleri sonsuza kadar yaşayabilir mi? Kuru kefir taneleri birkaç mayalamadan sonra yok olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kefir tanelerini daha çabuk nasıl büyütebilirim? Mayanın miktarı ne kadar fazla ve mayalama süresi ne kadar uzunsa kefir taneleri de o kadar büyük olur ![]() ![]() ![]() Kefirin tam olarak mayalandığını nasıl anlarım? Bu genellikle oda sıcaklığında 24 saat içinde gerçekleşir ![]() ![]() ![]() ![]() Kefirin tadını ve kıvamını ayarlamak için ne yapayım? Kefiriniz tatlı ise ve ekşi seviyorsanız mayalanma süresini 48 Saate kadar uzatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kefir yapmayı bir süre ertelemek istiyorsam ne yapayım? Eğer bir süre kefir yapmayacaksanız, mayayı buzdolabının rafına koyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kefir için hangi sütü kullanayım? En tercih edileni Eski ve Orta Asya Türklerinin yaptığı gibi çiğ keçi sütüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne kadar kefir tüketmeliyim? Ne kadar yoğurt yiyorsanız o kadar ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcak yemeklere kefir konulur mu? Kefir Sıcak yemeklerin üzerine eklenebilir ve hatta pişirilebilir de ![]() ![]() ![]() Süt dışı maddelerle de kefir yapılabilir mi? Evet yapılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kefir ile yoğurdun farkları nelerdir? Her ikisi de sütün fermantasyonu sonucu elde edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Yoğurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur (market yoğurdu ise onlarda yok) ![]() ![]() ![]() ![]() Kefir ve vitaminler Kefir içindeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin (K vit, B1 vitamini, pan-totenik asit, niasin, folik asit B12, ve biyotin) sentezi yapar-lar ![]() ![]() Kefirin Faydaları * Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır, * Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir, * Stres azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür, * Sinir sistemini güçlendirir, * Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır, * Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler, * Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler, * Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler, * Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir, * Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir, * Egzema ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir, * Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar, * İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder, * Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir, * Safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi gelir, * Sindirim sistemini mükemmel şekilde düzenler, * Sağlıklı diyet için önemlidir, kilo almayı önler ![]() Kefirin Yararları * Bebeklikten ergenliğe kadar; kemiklerin ve dişlerin oluşumu ile sağlıklı dokuların ve kasların gelişimini olumlu etkiler ![]() * Vücudun gelişmesi için gerekli olan vitamin, mineral ve protein desteğini sağlar ![]() * Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır ![]() * Aşırı çikolata, şeker ve sakız tüketen çocukların sağlık risklerini azaltır ![]() * Diş çürüklerini önler ![]() * Şekerin özümlenmesini sağlar ve şekeri enerjiye dönüştürür ![]() * İştah açar ve beslenmeye güçlü destek oluşturur ![]() * Asabi hastalıklarda rahatlatıcı görevi görür ![]() * İshale ve kabızlığa karşı etkindir ![]() * Kansızlığı önler ve kan bozukluğunu giderir ![]() ![]() * Görme yeteneğini güçlendirir ![]() * Kesiklerin ve yaraların hızla iyileşmesini sağlar ![]() * Zekâ gelişimine önemli katkı ve zihinsel aktiflik sağlar ![]() * Astım ve Alerjiye karşı direnç oluşturur ![]() * Çocukların büyümesinde doğal koruma ve güvenli beslenme sağlayan nefis bir süt içeceğidir ![]() * Büyümeye güçlü destek sağlar ![]() * Boy uzamasına ve sağlıklı gelişime yardımcı olur ![]() * Ergenlik dönemine Pozitif etkinlik katar ![]() * Hormon dengesinin kuruluşuna yardımcı olur ![]() * İhtiyaç duyulan enerji için mükemmel destek verir ![]() * Zihinsel ve fiziksel gelişime benzersiz katkı sağlar ![]() * Beyin hücrelerini aktifleştirir ve beyinsel dinamizmi arttırır ![]() * Aşırı şişmanlamaya veya zayıflamaya karşı frenleyici görev üstlenir ![]() * Sindirim sistemini inşa eder ve tam beslenme sağlar ![]() * Sindirim esnasında protein sentezine olumlu yardım eder ![]() * Bağırsak florasını inşa eder ![]() * Böbrek fonksiyonlarını düzenler ![]() * Vitamin ve mineraller arasında işbirlikçi yapısıyla simbiotik çimento görevi görür ![]() * Cilt güzelliğine ve parlaklığına olumlu etkiler yapar ![]() * Ciltteki yağlanmayı ve kepeklenmeyi önler ![]() ![]() * İç ve dış kanamalarda kanamaları durdurmaya yardımcı olur ![]() * Yanıkların hızlı iyileşmesini sağlar ![]() * Dokuları tamir eder ![]() * Vücudun Sıvı dengesini optimum seviyede tutar ![]() * DNA sentezini ve yenilenmesini olumlu etkiler ![]() * Hücrelerin Oksijen almasında etkili görev üstlenir ![]() * Gençlik döneminin etkin, enerjik ve aktif bir dönem olmasında unutulmaz bir partnerdir ![]() * Gençlik ve dinçlik duygusunun sürekliliğini sağlar ![]() * Yorgunluk ve strese karşı koruyucu bir kalkandır ![]() * Cinsel fonksiyonların devamlılığında aktiflik kazandırır ![]() * Vücudun bütün organlarının uyumlu ve senkronize çalışmasını düzenler ![]() * Kanı temizler, klosterolü dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür ![]() * Damar sertliğini ve kalp krizi riskini önler ![]() * Uykusuzluğu giderir ![]() ![]() * Ferahlatıcı hoş kukusu ve benzersiz tadıyla rahatlık verir, dinlendirir ve gevşetir ![]() * Yemeklerde keyfinize keyif katar ![]() * Hazmı kolaylaştırır ![]() * Diyet yapanlar için en ideal içecektir ![]() * Kilo aldırmaz ve beslenme sentezi oluşturur ![]() * Kemoterapi tedavisi sürerken vücudun güçlü kalmasını ve beslenmenin devamlılığını sağlar ![]() * Kas kasılmalarını ve krampları önler ![]() * Selülitlere karşı etkindir ![]() * Yağ dokularını çözümleyici fonksiyon içerir ![]() * Sindirim sistemindeki trafiği düzenler ![]() * Birçok hastalığın oluşumunu ilk başlangıçtan itibaren hemen önler ![]() * Başta üreme hormonları östrojen, progesteron, testesteron olmak üzere kortizon, ensülin, trioid, serotonin ve adrenal hormonları üzerine olumlu etkiler yapar ![]() * Mide asitleri ile salgıların düzenli ve verimli üretilmesine katkıda bulunur ![]() * Alkol alanlar açısından kaybolan vitaminlerin geri alımında tam bir takviye sağlar ![]() * Zehirlenmelere karşı kanı temizler ![]() * Vücuda giren siyanürü etkisizleştirir ![]() * Saç dökülmesini azaltır ![]() * Doğum kontrol hapı ve idrar söktürücü ilaç alanlara yardımcı olur ![]() * Antibiyotik ilaçlar vücuttaki tüm vitaminleri ve bakterileri öldürdüğünden; doğal savunma ve savaş ordularını kurarak doğal antibiyotik görevi üstlenir ![]() * Sinir sistemini sürekli reorganize ettiğinden çelik gibi güçlü yapı oluşturarak sakinlik ve rahatlık verir ![]() * Antioksidan özellikleri ile hücre yenilenmesine katkı sağlar ![]() * Menopoz dönemindeki riskleri azaltır ![]() * Aşırı yıpranmayı ve yaşlanmayı yavaşlatır ![]() * Damar sertliğini engeller ![]() * Uzun ve sağlıklı bir ömür trendine yönelik metabolizmanın mimarıdır ![]() ![]() * Osteoporoz ve Alzheimer hastalığına karşı direnç oluşturur ![]() * Prostat ve Bağırsak Kanseri başta olmak üzere birçok kanseri önleyici etkisi olduğu bilinmektedir ![]() * Adale kasılmaları ile felce karşı etkindir ![]() * Ellerdeki titremeler ile bellek zayıflığını ve dikkat azalmasını önler ![]() * Kronik güçsüzlüğe karşı kuvveti arttırır ![]() * Sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklardaki uyuşma ile karıncalanmaları azaltır ![]() * Görme zayıflığını ve katarakt oluşumunu engeller ![]() * Serbest radikallerin, ağır metallerin ve zehirli Gazların vücuttaki olumsuz etkilerini azaltır ![]() * Kronik depresyona karşı olumlu iyileştirmeler yapar ![]() * Genç yaşlanmayı sistemize eder ![]() * Mutlu bir yaşlılık dönemi için vazgeçilmez doğal bir dosttur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kefirin Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kefirin Faydaları YararlarıKefir mucizesi KEFİR Kefir, çok eski yıllardan beri özellikle Kafkasya bölgesinde yapılan, bugün ise Avrupa ve Amerika ülkelerinde ticari amaçla üretilen süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), hafif ekşimsi bir Türk içeceğidir ![]() ![]() Son yıllarda Avrupa ve Amerikada da yapılmaya başlanmış ve ülkemizde de Ziraat Fakültelerinin Teknolojisi bölümlerinde üretilmekte olup, sınırlı miktarda satışı yapılmaktadır ![]() KEFİR NEDİR? Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir ![]() ASLINDA SIVI DEĞİLDİR Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir ![]() ![]() KEFİR NERDEN GELMİŞTİR? Kefirin anavatanı Kafkaslardır ![]() ![]() KAFKAS TÜRKLERİ'NİN GENÇLİK İKSİRİ Kafkas Türkleri kefiri su yerine içmekte ve gençlik iksiri olarak kullanmaktadırlar ![]() ![]() ÜZERİNDE CİDDİ ARAŞTIRMALAR YAPILIYOR Şu anda bilimsel araştırma yapan fakülteler başta olmak üzere kuruluşlar kefirin faydaları üzerinde ciddi çalışmalar yapmakta ve önemli sonuçlara ulaşmaktadırlar ![]() KEFİR NELERE İYİ GELİR? Kullanımı ve hazmı çok kolay olan kefir hücre yenileme özelliğine sahiptir ![]() ![]() KAFKASLARDA ÇOCUKLAR SU YERİNE KEFİR İÇİYOR Kafkasyalıların kefirin yararlarını bildiklerinden çocuklarına su gibi içirdikleri bilinmektedir ![]() ![]() TANSİYONU DÜŞÜRÜR Kefir protein , yağ , laktoz ve mineraller bakımından hayli zengindir ![]() ![]() HER DERDE DEVA Vücuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırır, bağırsak hareketlerini hızlandırır, bulaşıcı, sarılık , eklem hastalıkları, ishal , kabız , kan kaybı, idrar torbası hastalıları, doğum sorunları, şeker düşmesini ve önemlisi kanseri geciktirir ![]() BEBEKLERE BİLE İÇİRİLMELİ Hazmının kolay , proteince zengin oluşu nedeni ile kefir hastalar ve çocuklar için önemli bir besindir ![]() ![]() MÜKEMMEL BİR ENERJİ İÇECEĞİDİR Ayrıca yapılan araştırmalarda kefirin kadın ve erkeklerde cinsel gücü arttırdığı da bildirilmiştir ![]() KEFİR BİR CİLT MASKESİDİR Hücre yenileme sayesinde de kadınlar tarafından cilt maskesi olarak kullanıldığı da bilinmektedir ![]() KANSERİ AZALTTIĞI GÖZLEMLENDİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof ![]() ![]() ![]() SİNİRSEL RAHATSIZLIK TEDAVİSİNDE KEFİR Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk içinde yararlı olmaktadır ![]() ![]() KEFİRİ KİMLER KULLANIR ? Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir ![]() ![]() ![]() KANSER HASTALARI TERCİH EDİYOR? Kefir, vücut direncini arttırıyor, sindirim sistemine yararlı oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ANNE BABALAR DİKKAT! Yapılan çalışmalar, kefirin, iştahsızlık ve uykusuzluğa da iyi geldiğini göstermiştir ![]() KEFİR TANELERİNİN OLUŞMU Kefir taneleri sütü fermente edici rol oynar, en önemli özelliği fermantasyon sonunda süzülerek tekrar kullanılabilmesidir ![]() ![]() Çok karışık bir mikrobiyolojik yapıya sahiptir ![]() Değişik araştırmacılar, değişik bölgelerden aldıkları kefir tanelerinde farklı sayıda, oranda ve cinste mikroorganizma tespit etmiştir ![]() ![]() Bazı tanelerde enterokok ve koliform grubu bakterilere de rastlanmıştır ![]() ![]() ![]() Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir ![]() ![]() Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın , mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olUŞturmaktadır ![]() Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların , yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır ![]() Kefir B12 , B1 ve K vitamini bakımından da zengindir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|