Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
etini, için, kurban, sağlıklı, yemek, öneriler

Kurban Etini Sağlıklı Yemek İçin Öneriler

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kurban Etini Sağlıklı Yemek İçin Öneriler



Kurban Etini Sağlıklı Yemek İçin Öneriler

Diyetisyen İpek Ağca, Kurban Bayramı'nda taze etle dolan buzdolabınızı nasıl düzenlemeniz gerektiğini anlattı: Kurban etini hemen tüketmeyin 6 aydan fazla buzdolabında bekletmeyin Etleri tuzlamadan saklayın Etin yanında zeytinyağlı yiyin!

Memorial Hastanesi'nin Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen İpek Ağca, Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmenin yolları hakkında bilgiler verdi:

* Kurban Bayramı'nda taze etleri nasıl pişirirsek daha sağlıklı olur?
Ete uygulanan pişirme yöntemi; etin lezzetini, görüntüsünü, kıvamını, kokusunu, biyo yararlılığını yani her açıdan etin kalitesini doğrudan etkiler Bu yüzden etin nasıl piştiği çok önemlidir Eti, sağlık açısından en doğru pişirme yöntemi; haşlama veya ızgara şeklindedir Dikkat edilecek önemli nokta ise etin pişerken ateşle direkt temas etmemesidir Etin ateşe yakın olması hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur, hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar

MANGAL YAPMAYIN!
* Eti az pişmiş mi, çok pişmiş mi yemeliyiz?
Etin hem içinin, hem de dışının iyi pişmiş olması çok önemlidir Etin çiğ veya az pişmiş olması, yeme kalitesini düşüreceği gibi besin zehirlenmelerine de yol açabilir Eti pişirirken ayrıca yağ eklenmemelidir Çünkü etin içerisinde zaten yüksek miktarda yağ bulunmaktadır

* Mide ve bağırsak hastalığı olanlar, kurban etini nasıl tüketirlerse daha az etkilenirler?
Yeni kesilmiş hayvanın etindeki sertlik (rigormortis), pişirme sırasında zorluk yaratır Tüketim sonrasında da sindirim zorluğuna yol açar Etlerin buzdolabında birkaç gün bekletildikten ve uygun pişirme yöntemi uygulandıktan sonra tüketilmesi, sağlık açısından daha doğrudur Mide ve bağırsak sorunu olanlar buna dikkat etmelidir

SOFRADA SALATA ŞART!
* Et, hangi besinlerle birlikte tüketilmelidir?
Etin yanında salata veya zeytinyağlı bir sebze yemeği yenebilir C vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, iyi bir tamamlayıcı olacaktır C vitamini, ette bulunan demirin vücut tarafından emilimini artıracağından, etteki demirden daha çok yararlanmamızı sağlar Gerekli posa ve diğer vitaminminerallerin de alınmasını sağlar Yemekte alınan antioksidanlar da bu sayede artar

* Etle birlikte ekmek ve tahıl grubundan bir besin de tüketilmeli midir?
Karbonhidrat, B1, B6 ve B2 vitaminleri, elzem amino asitler, doğal lifler ve yağ asitleri, magnezyum, çinko, potasyum ekmek, pilav, makarna gibi besinlerden uygun miktarda tüketilmelidir

* Etle birlikte süt ürünleri tüketmek doğru mudur?
Protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini gibi birçok besin öğesinden zengin olan süt ve süt ürünlerinin mönüde yer alması önemlidir Yemekle birlikte yoğurt yemek, cacık veya ayran içmek iyi bir seçim olacaktır

Eti kavurmak yerine haşlayarak tüketin!

Amerikan Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Zuhal Güler Çelik, bayram boyunca dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgiler aktardı:
* Güne yağlı et kavurma yerine, mutlaka peynir-ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı ile başlayın
* Et pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurma yerine, ızgara veya haşlamayı tercih edin
* Et yemeklerinin yanında yağlı hamur işleri yerine salata ve zeytinyağlı sebzeler tüketin

TATLIYI TADIMLIK YİYİN
* Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlıları, şeker ve çikolataları tadımlık miktarlarda yiyin Yapacağınız bir sonraki ziyarette yine ikram yapılacağını ve bunun büyük olasılıkla tatlı olacağını unutmayın Kendi yapacağınız ikramlarda ise, sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin
* Misafirlerinize, çikolata ya da şekere alternatif olarak vitamin ve mineral açısından zengin ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler veya ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edin
* Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdır
* Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketimi arttığından; uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları ve mide problemleri yaşanabilir Bu tür içecekleri ne kadar tükettiğinize dikkat edin
* Hazımsızlığın önlenmesi ve peklik gibi bağırsak problemlerinin ortaya çıkmaması için su tüketimi çok önemlidir Günde 2-25 litre su tüketmeye dikkat edin
* Peklik problemiyle karşılaşmamak için sadece yeterli miktarda su içmek yetmez Sebze ve meyve de yeterince tüketilmelidir

SAKATATI ABARTMAYIN
* Kurbanlık hayvanların sakatatlarını, kolesterol ve yağ açısından zengin oldukları için aşırı miktarda tüketmeyin
* Etlerin çok yağlı kısımlarını yemeyin Kestiğiniz hayvanın iç yağlarını, yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanmayın
* Bayram süresince alınan fazla kaloriyi yakmak için fiziksel aktiviteyi artırın Yakın yerlere bayram ziyaretine giderken araç kullanmayın, yürüyerek gidin Bu; kilo artışını engellemek açısından çok faydalı olur

Etleri parça parça dondurarak saklayın

Kurban Bayramı'nda eve giren et miktarı genellikle çok fazla olduğu için etin bir kısmını buzdolabında saklamak gerekir
* Etler büyük parçalar olarak değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılıp, poşet veya yağlı kağıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır
* Dondurulmuş eti oda sıcaklığında ya da kalorifer üzerinde çözdürmeyin
* Etin çabuk çözülmesi amacıyla uygulanan kalorifer üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler; sağlık açısından tehlikeli sonuçları beraberinde getirebilir
* Kullanılmak istenen et, buzdolabının alt bölümüne konulmalı ve burada çözülmesi beklenmelidir Mikrodalgada çözdürme yöntemi de uygulanabilir
* Kurban etlerinin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden, saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir Doğru saklama yöntemleri ile hem mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş, hem de besin öğelerinin kayıpları en aza indirilmiş olur 2-4 derecedeki buzdolabında parça etler 5-6 gün, kıyma 1-2 gün, sakatatlar ise yine 1-2 gün saklanabilir

TUZLAMAMAK GEREKİR!
* Isı derecesi daha aşağıya düştüğü zaman, besinin bileşimindeki su donar ve uzun süre saklanabilir Bu çeşit saklama, mikropları öldürmez fakat üremelerini önler
* Etler derin dondurucuda - 18 derecede 3-6 ay saklanabilir Dondurma süresi uzadıkça ette renk değişimi, etin yüzeyinde kuruma ve etin yağında oksitlenmeye bağlı olarak acıma olabilir
* Eti uzun süre buzdolabında beklettikten sonra dondurmak, saklama süresini kısaltır Aynı şekilde tuzun yağ oksidasyonunu hızlandırdığı, biberin yavaşlattığı bilinmektedir Bu yüzden, dondurulacak et tuzlanmamalıdır
* Etler pişirildikten sonra da dondurulabilir Eti pişirmek dondurulmasını kolaylaştırır Ancak piştikten sonra dondurulan eti, soğuk tüketmekte fayda vardır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.