![]() |
Kurban Etini Sağlıklı Yemek İçin Öneriler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurban Etini Sağlıklı Yemek İçin ÖnerilerKurban Etini Sağlıklı Yemek İçin Öneriler Diyetisyen İpek Ağca, Kurban Bayramı'nda taze etle dolan buzdolabınızı nasıl düzenlemeniz gerektiğini anlattı: Kurban etini hemen tüketmeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Memorial Hastanesi'nin Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen İpek Ağca, Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmenin yolları hakkında bilgiler verdi: * Kurban Bayramı'nda taze etleri nasıl pişirirsek daha sağlıklı olur? Ete uygulanan pişirme yöntemi; etin lezzetini, görüntüsünü, kıvamını, kokusunu, biyo yararlılığını yani her açıdan etin kalitesini doğrudan etkiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MANGAL YAPMAYIN! * Eti az pişmiş mi, çok pişmiş mi yemeliyiz? Etin hem içinin, hem de dışının iyi pişmiş olması çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() * Mide ve bağırsak hastalığı olanlar, kurban etini nasıl tüketirlerse daha az etkilenirler? Yeni kesilmiş hayvanın etindeki sertlik (rigormortis), pişirme sırasında zorluk yaratır ![]() ![]() ![]() ![]() SOFRADA SALATA ŞART! * Et, hangi besinlerle birlikte tüketilmelidir? Etin yanında salata veya zeytinyağlı bir sebze yemeği yenebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Etle birlikte ekmek ve tahıl grubundan bir besin de tüketilmeli midir? Karbonhidrat, B1, B6 ve B2 vitaminleri, elzem amino asitler, doğal lifler ve yağ asitleri, magnezyum, çinko, potasyum ekmek, pilav, makarna gibi besinlerden uygun miktarda tüketilmelidir ![]() * Etle birlikte süt ürünleri tüketmek doğru mudur? Protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini gibi birçok besin öğesinden zengin olan süt ve süt ürünlerinin mönüde yer alması önemlidir ![]() ![]() Eti kavurmak yerine haşlayarak tüketin! Amerikan Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Zuhal Güler Çelik, bayram boyunca dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgiler aktardı: * Güne yağlı et kavurma yerine, mutlaka peynir-ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı ile başlayın ![]() * Et pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurma yerine, ızgara veya haşlamayı tercih edin ![]() * Et yemeklerinin yanında yağlı hamur işleri yerine salata ve zeytinyağlı sebzeler tüketin ![]() TATLIYI TADIMLIK YİYİN * Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlıları, şeker ve çikolataları tadımlık miktarlarda yiyin ![]() ![]() ![]() * Misafirlerinize, çikolata ya da şekere alternatif olarak vitamin ve mineral açısından zengin ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler veya ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edin ![]() * Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdır ![]() * Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketimi arttığından; uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları ve mide problemleri yaşanabilir ![]() ![]() * Hazımsızlığın önlenmesi ve peklik gibi bağırsak problemlerinin ortaya çıkmaması için su tüketimi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() * Peklik problemiyle karşılaşmamak için sadece yeterli miktarda su içmek yetmez ![]() ![]() SAKATATI ABARTMAYIN * Kurbanlık hayvanların sakatatlarını, kolesterol ve yağ açısından zengin oldukları için aşırı miktarda tüketmeyin ![]() * Etlerin çok yağlı kısımlarını yemeyin ![]() ![]() * Bayram süresince alınan fazla kaloriyi yakmak için fiziksel aktiviteyi artırın ![]() ![]() ![]() Etleri parça parça dondurarak saklayın Kurban Bayramı'nda eve giren et miktarı genellikle çok fazla olduğu için etin bir kısmını buzdolabında saklamak gerekir ![]() * Etler büyük parçalar olarak değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılıp, poşet veya yağlı kağıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır ![]() * Dondurulmuş eti oda sıcaklığında ya da kalorifer üzerinde çözdürmeyin ![]() * Etin çabuk çözülmesi amacıyla uygulanan kalorifer üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler; sağlık açısından tehlikeli sonuçları beraberinde getirebilir ![]() * Kullanılmak istenen et, buzdolabının alt bölümüne konulmalı ve burada çözülmesi beklenmelidir ![]() ![]() * Kurban etlerinin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden, saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() TUZLAMAMAK GEREKİR! * Isı derecesi daha aşağıya düştüğü zaman, besinin bileşimindeki su donar ve uzun süre saklanabilir ![]() ![]() * Etler derin dondurucuda - 18 derecede 3-6 ay saklanabilir ![]() ![]() * Eti uzun süre buzdolabında beklettikten sonra dondurmak, saklama süresini kısaltır ![]() ![]() ![]() * Etler pişirildikten sonra da dondurulabilir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|