![]() |
Gıda Güvenliği İçin Öneriler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıda Güvenliği İçin ÖnerilerGıda güvenliği için öneriler Yaz aylarında aşırı sıcak ve nem nedeniyle hızla bozulan gıdalar, zehirlenmeye varan pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor ![]() ![]() Aşırı sıcağın etkisiyle gıdalar, uygun koşullarda hazırlanmadıkları ve saklanmadıkları zaman çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ETİKETLERİ OKUYUN Etiket bilgilerini kontrol edin: Gıdaları satın alırken etiket bilgilerini okuyarak ürünün içeriğini inceleyin ![]() ![]() Son tüketim tarihine bakın: Son tüketim tarihi geçmiş bir ürüne rastlarsanız, bu ürünü satın almayın ve satış yerini de uyarın ![]() ![]() Ambalajı bozulmuş ürünleri almayın: Şişmiş, sızıntı yapmış, delinmiş veya bozulmuş ambalajlı ürünlerde, gıdanın içinde mikroorganizmalar üreyip sağlığınızı tehdit edebilir ![]() Soğutuculardaki sıcaklığı kontrol edin: Balık, tavuk, kırmızı et, süt ve peynir gibi soğukta saklanan besin maddelerinin uygun şartlarda soğutulduğundan emin olun ![]() Kapalı kaplarda muhafaza edin: Buzdolabında meyve de dahil hiçbir besini açık olarak saklamayın ![]() ![]() BUZDOLABINIZ SOĞUK OLSUN Pişmiş gıdaları üst, çiğ olanları ise alt raflarda tutun: Çiğ tavuğu açık ya da ambalajı bozulmuş bir şekilde üst raflarda saklarsanız, üzerinde çeşitli zararlı mikroorganizmalar üreyebilir, daha kötüsü yerçekiminin etkisi nedeniyle alt rafta bulunan besinlere de bulaşabilir ![]() Buzdolabınızın derecesini ayarla yın: Besinlerin hızla bozulmamaları için buzdolabının serinliği +4 derece olmalı ![]() ![]() ![]() Derin dondurucuda en fazla altı ay saklayın: Sıcaklığı ne olursa olsun, gıdaların bozulmasındaki en önemli faktör zamandır ![]() ![]() ![]() ![]() Gıdaları çözüldükten sonra tekrar dondurmayın: Eğer artan besinleri tüketmeyecekseniz çiğ olarak değil, pişirdikten sonra tekrar dondurun ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|