![]() |
Ramazanda Tok Tutan Besinler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazanda Tok Tutan BesinlerRamazanda tok tutan besinler Sahur ile iftar arasının uzun olması, açlık ve susuzluğun yoğun hissedilmesine yol açıyor ![]() ![]() Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi daha da önemli hale getiriyor ![]() Çünkü bu ayda, öğün zamanlarında, yemek miktarlarında ve tercih edilen besinlerin çeşitlerinde önemli değişiklikler oluyor ![]() ![]() Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt ![]() ![]() ESMER PİRİNÇ VE KEPEKLİ MAKARNA YİYİN İftar ve sahur sofralarını, 11 ay boyunca tüketilen besinlerin yerine, hem gün boyu tok tutacak hem de sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle hazırlamak gerekiyor ![]() ![]() ![]() MEYVE SUYU YERİNE MEYVENİN KENDİSİNİ TÜKETİN Açlığın kaynağı kan şekerinin düşmesi ise meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek gibi beslenmemizde çeşitli değişiklikler yapmalıyız ![]() ![]() Ayrıca, iftar ve sahurda içilen bir bardak süt, içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve B vitaminleri nedeniyle Ramazanda sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor ![]() ![]() ![]() SALATA TATLI İSTEĞİNİ AZALTIR Ramazanda gün boyunca aç kalınacağı için yavaş sindirilen, mide bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri, sebzeler, kurubaklagiller, salata gibi gıdaları iftarda tercih etmek, iftar sonrası yaşanabilecek rahatsızlıkları ve aşırı tatlı isteğini engeller ![]() ORUÇ TUTARKEN GÜNDE 2 BARDAK SÜT İÇİN İftar yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile başlamak ve arada sadece salata tüketerek zaman geçirmeye çalışmak faydalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() MEYVEYİ İFTARDAN 2 SAAT SONRA YİYİN İftarda kan şekerini hızlı yükseltmeyecek besinleri önerilen zaman aralıklarında tüketmek iftar sonrasındaki oluşabilecek tatlı krizlerini ortadan kaldıracaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Yemeğin ardından şerbetli hamur tatlıları, kızartılan tatlılar yerine muhallebi, güllaç gibi sütlü tatlılar veya meyve tüketilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ramazanda Tok Tutan Besinler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazanda Tok Tutan BesinlerTok tutan üç besin Ramazan'da özellikle de sahurda tüketmelisiniz ![]() ![]() ![]() Beslenme ve diyet uzmanı Gülay Hamzaoğlu Öztürk, özellikle sahurda 6-7 adet fındık veya tuzsuz badem ile 2-3 adet ceviz tüketmenin tokluk süresini uzattığını söyledi ![]() Ramazan ayındaki beslenme şeklinin her zamankinden büyük farklılık göstermemesi gerektiğini ifade eden Gülay Hamzaoğlu Öztürk, "Karbonhidratlı yiyeceklerin bol tüketimi ile tokluk hissinin uzatılabileceği düşünülüyor ![]() ![]() ![]() Oruç tutanlara öğün sayılarını iftar ve sahur arasında mümkün olduğunca artırmalarını, sahura kalkmalarını ve iftarı ikiye bölerek yapmalarını öneren Öztürk, Ramazan'da beslenme ile ilgili dikkat edilmesi gereken diğer noktaları da şöyle sıraladı: "İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gereklidir ![]() ![]() Yemeğe hafif bir çorba ile başlanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek, yemeklerden alınan demir emilimini azaltacağı için bu içeceklerin yemekten bir süre sonra içilmesinde ve açık çayın tercih edilmesinde yarar vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|