Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
faydaları, yararları, yumurtanın

Yumurtanın Faydaları Yararları

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yumurtanın Faydaları Yararları



Yumurtanın Faydaları Yararları

Yumurta gözlere ve dişlere sağlık katıyor

Yumurta, en fazla besin değerine sahip yiyeceklerden biri Yumurtada A, D, E ve B vitaminleri bulunuyor Yumurtanın sarısındaki A vitamini, gözün iyi görmesini sağlıyor ve dişlere sağlık kazandırıyor Yumurtada insanların ihtiyacı olan 13 vitamin ve mineralin bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, yumurtanın çok fazla tüketimi durumunda D vitamini eksikliğine bağlı kemik problemlerinin yaşanmayacağını vurguluyor Yumurtanın, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyucu bir etkisi de bulunuyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Yumurtanın Faydaları Yararları

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yumurtanın Faydaları Yararları



Sofraların vazgeçilmezi yumurta

Yapılan bir araştırma, kahvaltıda yumurta tüketmenin, vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koydu İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde yapılan araştırmaya göre , besinler içerisinde en kaliteli proteine sahip gıdanın yumurta olduğu tespit edildi



Yumurta proteini, dışarıdan alınması gerekli olan elzem amino asitleri yeterli ve dengeli miktarda içerir Yumurta sağlıklı yaşam açısından gerekli A, D, E ve B grubu vitaminleri başta olmak üzere birçok vitamini önemli oranda içerir

Protein, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan yumurta, özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşır

Kolin içeren yumurta, beynin gelişiminde önemli rol oynamaktadır Yumurtanın faydaları saymakla bitmez Yumurta konusunda dünyanın farklı ülkelerindeki üniversitelerde çeşitli araştırmalar yapılıyor

ABDde bir üniversitede yapılan araştırmada, kahvaltıda yumurta yemenin vücut yağının kaybedilmesinde etkili olduğu belirlendi Yağsız kas kitlesinin korunmasına yardımcı olan lösin amino asidinin zengin bir kaynağı olan yumurta, vücut yağının yakılmasında önemli rol oynuyor

Üniversitede 10 hafta süreli yapılan araştırmada, kahvaltıda yumurta, düşük yağlı süt ürünleri ve yağsız et gibi lösin amino asidince zengin protein tüketen kişilerin, kahvaltılarında karbonhidratça zengin bir diyetle beslenen kişilere kıyasla iki kat daha fazla yağ kaybettiklerinin belirlendi, böylece yumurtanın farklı bir faydası daha tespit edildi

Yumurta ne kadar yararlıdır ?

Yumurta mükemmel bir gıda olup güzel yiyecektir Yumurta yüksek değerde protein ihtiva ettiği için yemeklerde kullanılabilir Yumurtada 10 temel aminoasit mevcuttur

Yumurta, ayrıca A, D, E vitaminleri, thiamin, niacin, riboflavin, demir ve fosfordan oluşan 11 temel gıdayı temin eder Yemeklerinize koyacağınız birkaç yumurta (60-90 gr) balık veya beyaz et yerine geçebilir

Yumurta nasıl korunur ?

Yumurta çabuk bozulan gıdalardan olduğu için buzdolabında karton ambalajıyla muhafaza edilmelidir Yumurta; oda sıcaklığında 7 gün, buzdolabında 1 ay süreyle sağlıklı olarak muhafaza edilebilir

Yumurta sarısındaki renk farklılığının sebebi nedir?

Yumurta sarısının koyuluğu tavuğun yemine göre değişebilir ve yumurtanın besleyiciliği veya kalitesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur Tavuk yeminde önerilen miktarından daha fazla buğday bulunursa yumurta sarısı açık, mısır bulunursa koyu olabilmektedir

Kahverengi yumurtalar beyazlara göre daha besleyici midir?

Hayır Yumurtanın kabuk rengi tavuğun cinsiyle alakalıdır Kahverengi ve beyaz yumurtalar besleyicilik yönünden aynıdır

Pişmiş yumurta ne kadar saklanabilir?

Kabuğun kırılmasından sonra 7-9 gün buzdolabında saklanabilir

Kaç çeşit yumurta vardır ?

1- Klavuz : 42 - 48 gr ağırlığındaki yumurtalardır

2- Piliç : 48 - 53 gr ağırlığındaki yumurtalardır

3- Yarka : 53 - 58 gr ağırlığındaki yumurtalardır

Klavuz, piliç ve yarka yumurtaları 24 hafta evresine kadar olan tavuklardan elde edilir

4- Yeni Ana : 58 - 62 gr ağırlığındaki yumurtalardır

5- Eski Ana : 62 - 67 gr ağırlığındaki yumurtalardır

Yeni ana ve eski ana yumurtaları 24 hafta ve 34 hafta arası evrede tavuklardan elde edilir

6- Duble : 67 gr ve üstü ağırlığındaki yumurtalardır

Duble yumurta 34hafta ve daha ileri evresinde olan tavuklardan elde edilir

Yumurta dondurularak saklanabilir mi?

Çiğ yumurta 18°C' de 1 yıl süreyle saklanabilir Yumurtanın sadece sarı kısmının veya tümünün donması için bir kaseye kırınız Hava kabarcıkları oluşmayacak şekilde yavaşça karıştırınız

Yumurta sarısında topaklanmayı önlemek için yumurtaya aşağıda belirtilen miktarlarda tuz veya şeker ekleyiniz
• Her 1 fincan (250 mL) yumurta için 2 mL tuz
• Her 1 fincan (250 mL) yumurta için 15 mL şeker

Yumurtanın dondurulduğu kap biraz geniş olmalıdır Donmuş yumurta nispeten az yer kaplar, eridiğinde yeniden genişler Pişmiş yumurtanın dondurulması tavsiye edilmez

Kolay stok için yumurtaları küp şeklinde kaplarda dondurunuz ve plastik kaplara alınız
Pişmiş yumurtanın dondurulması tavsiye edilmez Yumurtanın beyaz kısmı kauçuk şeklinde kalabilir

Beyaz ve kahverengi yumurta arasındaki fark nedir?

Bu konuda iki zıt ama ikisi de yanlış olan görüş var Kabuktaki beyaz rengin, yumurtanın ideal oluşumunu tamamladığını gösterdiğini, bunun dışında bir renk değişiminin kalitede düşüş anlamına geldiğini iddia edenlerin yanı sıra kabuğun rengi ne kadar koyu ise besin açısından da o kadar değerli olduğunu ileri sürenler de var Genellikle Avrupa ülkelerinde kahverengi yumurtalar makbul sayılırken ABD'de durum tam tersidir

Oysa her iki görüş de yanlıştır Besin değeri, lezzet ve pişme karakteristikleri bakımından her iki renk yumurtanın da içi aynı değerdedir Her iki yumurtada da aynı miktarda protein, mineral ve vitaminler (C vitamini hariç) vardır Tabii tavuğun yediği yemin kalitesi de belirli farklar yaratabilir

Yumurtanın içi değil de kabuğunun rengi ile haklı olarak ilgilenenler sadece onları paketleyenler ve satanlardır, çünkü bir pakette hep aynı rengin olması müşteri tarafından tercih edilmektedir

Tabiatta yaşayan hayvanların yumurtalarını renkli veya koyu renkte hatta gölgeli ve çizgili şekilde yumurtlamalarının ana nedeni, bu yumurtaları yemek isteyen düşmanlarına karşı kamuflaj yaparak neslin devamını sağlamaktır

Yumurtaların kabuklarının renklerini, tavuğun kökenine, atalarının yaşadığı yerlere bağlayanlar da var Bu görüşe göre Asya kökenli tavukların yumurtaları kahverengi, Akdeniz kıyıları kökenlilerin ise beyaz oluyormuş

Daha çok kabul gören bir diğer görüşe göre ise beyaz kabuklu yumurtalar beyaz ibikli ve kulak memesi beyaz olan tavuklar tarafından yumurtlanıyormuş İbik ve kulak memesi kırmızı olanlar ise kahverengi kabukları olanları yumurtluyormuş

Kabuğu hangi renk olursa olsun işte size yumurta ile ilgili bazı faydalı bilgiler:
Yumurtayı haşlayıp haşlamadığınızı unuttunuz Masanın üstünde fırıldak gibi döndürün Eğer hemen duruyorsa taze yani pişmemiş, biraz daha uzun süre dönmeye devam ediyorsa içi katı yani haşlanmış demektir Yumurtanın tazeliğini merak ediyorsanız suya koyun, taze ise suda batacak, bayat ise yüzecektir

Yumurtada hemen hemen hayati tüm vitaminler vardır Bulunmayan tek vitamin C vitaminidir Yumurtanın besin değeri yüksek olan kısmı sarışıdır Akı ve sarısı karıştırılarak, omlet gibi pişirilen yumurtalarda, aktaki bazı maddeler sarıdaki vitaminlerin bir kısmının etkilerini yok ederler

Kalori açısından et ve süt ile mukayese edildiğinde, 55 gramlık bir yumurta, 40 gram yağlı sığır etine veya 100 gram yağlı süte eşdeğerdedir

YUMURTA YEMEKLERİ İPUÇLARI

• Mikrodalga yemekleri için kaliteli kaplar seçiniz Yuvarlak kaplar yumurta için en ideal kaplardır

• Yumurtalar gözenekli yapıya sahiptirler ve buzdolabında ağır kokan yemeklerden uzakta tutulmalıdırlar Karton kutuları onları bu tür kokulardan korumak için ideal bir araçtır

• Yumurtayı kırıp suda veya yağda pişirmek için mümkün olduğunca en tazesini kullanın

• Yumurtayı orta ısıda pişiriniz Yumurtayı yüksek ateşte pişirmek veya düşük ısıda uzun zaman pişirmek, yumurtanın sertleşmesine sebep olur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.