Prof. Dr. Sinsi
|
Gdo Ürünleri Yememek İçin Sebepler
GDO ürünleri yememek için sebepler
Ben artık insanlara, organik gıda tüketmeleri gerektiğine dair hiçbir şey söylemiyorum 'Organik gıda ne zaman ucuzlayacak da, biz de yiyeceğiz?' diyenlere şu yanıtı veriyorum, 'Asla! Çünkü organik gıdalar senin değer yargıların doğrultusunda asla ucuzlamayacak'

Organik gıda pahalı değil Çünkü organik gıda o kadar zor üretilen, o kadar değerli bir ürün ki, 10 lira olması gerekirken, insanların bilgi ve alım gücü yetersizliği nedeniyle ben bu ürünü 2 liraya satabiliyorum
Muadili 50 kuruş Maliyeti 10 kuruş ve o ürününü 50 kuruşa satıyor Benim maliyetim 1,90 kuruş, 2 liraya satıyorum Dolayısıyla tükettiğin konvansiyonel ürünlerin niteliğine ve tükettiğin miktara bak! Daha nitelikli ürünü daha az tüketerek yaşayabilirsin Bir kilo elma yemek zorunda değilsin İhtiyacın günde yarım elmadır Elma, armut, ayva gibi yumuşak çekirdekli meyvelerden birinin yarısı, bir gün boyunca yeterlidir Dünya, aslında tüm dünya nüfusunu ekolojik organik olarak doyuracak potansiyele sahip Ama açgözlülüğü doyuramaz - Gürsel Tonbul
Hangi ürünler GDOlu? FOTO GALERİ için tıklayın!
Yemiyorsak sebebi var!
Biz sokaktaki insanlar, endişeliyiz ve öyle görünüyor ki, endişe etmek için ciddi sebebimiz var
Çinliler'in 5000 yıldır hem gıda hem de tıbbi manada yararlandığı ve aslında mükemmel bir protein ve aminoasit kaynağı olan soya, bugün Batılılar tarafından bakliyattan ziyade yem ve yağ bitkisi olarak tanımlanıyor ve özellikle genetiği değiştirilmiş versiyonu ile ABD, Arjantin ve Brezilya'da muazzam miktarlarda üretiliyor
Türkiye'nin bir yıllık soya üretimi 60-70 bin ton civarında ve her yıl 1 buçuk milyon ton soya ithal ediyoruz Ticaret Odası raporları bu ithal edilen soyanın yağ ve hayvan yemi amaçlı kullanıldığını söylüyor
Soya küspesi ithalatında ABD, Arjantin ve Brezilya'nın payı %90'ın üzerinde Yani satın aldığınız her çiflik balığının, kümes hayvanının, sığırın eti ile süt ve süt ürünlerinin arkasında ABD, Arjantin ya da Brezilya'dan alınmış soya olabilir, bu soya da pekala GDO'lu olabilir İneğin yeminin nereden geldiğinin süt kutusunda yazmadığını düşünecek olursanız ya da kızınıza çorba yapmak için aldığınız tavuğun neyle beslendiğini markette kimsenin size anlatamayacağına göre  tüketici olarak tümüyle endişe edeceksiniz ve haklısınız Endişe etmelisiniz
Soya aynı zamanda lesitini ile de hazır gıda sektörünün göz bebeği Bebek mamalarından krem peynire, gofretten ekmeğe, sakızdan margarine pek çok ürünün içeriğinde bulunan E 322 yani soya lesitini, aynı soya küspesi gibi, büyük üreticiler olan ABD, Arjantin ve Brezilya'dan ithal ediliyor  
Ve hiç biri kontrol edilemiyor, zira hepi topu üç laboratuarımız var bu konuda ve hiç biri gümrüklerimizde değil
Endişelenmemek mümkün değil Üzerinde "GDO'suz" ya da "organik" yazmadığı sürece çikolatadan ete, sütten ekmeğe herşeyin içerisinde ABD, Arjantin ya da Brezilya'da yetiştirilmiş GDO'lu soya olabilir Dolayısıyla, etiket okuyacaksınız ve göreceksiniz ki her yerdeler: Soya unu, soya lesitini, soya proteini, isolate ve isoflavone, bitkisel yağ ve bitkisel protein (ve mısır unu, mısır nişastası, mısır yağı, mısır şurubu, fruktoz, dekstroz ve glukoz, modifye nişasta, kanola yağı ve pamuk yağı yani diğer endişelerimiz)
"Biz aslında GDO'lu ürün ithalatını yasakladık" diyorlar, biz de soruyoruz: "o halde adını neden yönetmelik koydunuz?"
"Binde 9 dünyaca kabul edilen standarttır" diyorlar, biz de soruyoruz: "o halde neden Fransa binde 1'e düşürmeye çalışıyor?"
Biz GDO'lu gıdaların yönetilmesini değil, yasaklanmasını istiyoruz
  ve diyoruz ki: bize katılın, GDO orucu tutun
Yönetmelik ne derse desin, üzerinde GDO'suz yazanı arayın ya da organik ürünü tercih edin
Düşünün ki raflardaki onca gıdaymış gibi yapan ürün siz satın almazsanız karlılığını yitirecek Düşünün ki, gıdaymış gibi yapan onlarca kavanoz, kutu ve şişe siz satın almadığınızda üretenlerine birer zarar olarak geri dönecek
Cebinizdeki o binbir güçlükle kazandığınız paranın alım gücüne güvenin Onu gerçek gıdaya yatırın
Kaynak: fikirsahibidamaklar blogspot com
|