![]() |
Renklerine Göre Besinlerin Yararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Renklerine Göre Besinlerin YararlarıRenklerine göre besinlerin yararları Doğadaki her şey gibi meyve ve sebzeler de farklı farklı renklerde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kırmızı besinler kalp hastalıklarına şifa: Kırmızı renkli sebzeler bitkisel kimyasallardan flavonoidleri içerir ve bu bileşikler sindirim-solunum sistemi hastalıkları, kalp hastalıkları, kronik nörolojik hastalıklar ve bazı kanser türleri üzerinde risk azaltıcı etkiye sahiptir ![]() ![]() ![]() C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı direnci artırır, antioksidandır, kansere karşı korur, demir kalsiyum gibi mineralleri ile B1 vitamininin vücutta kullanımını artırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kırmızı renkli sebze ve meyveleri doğru tüketmek için öneriler: Kış mevsiminde olduğumuz bugünlerde kırmızılâhanayı rendeleyerek salatalarınızı zenginleştirebilirsiniz ![]() ![]() Sarı ve turuncu, kanser karşıtı: Bu renk grubundaki sebze ve meyvelerde A vitamininin öncüsü olan karotenoidler bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kansersavar yeşiller: Bu renk grubundaki ıspanak, pazı, maydanoz, marul, kıvırcık, nane, tere, roka, asma yaprağı, yeşilbiber özellikle C vitamini ve diyet posası açısından zengin besinlerdir ![]() ![]() İçerdikleri yüksek posa, vitamin ve mineral nedeniyle yeşil yapraklı sebzeler sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesi adına çok önemli görevler üstleniyor ![]() ![]() ![]() Turp, kereviz ve lahana gibi beyazlar sağlığınızın dostu: Sarımsak, soğan, turp, kereviz, lahana, karnabahar gibi sebzeler kükürtlü bileşikler içerir ve bu bileşikler mide kanseri ve bazı kanser türlerinin oluşma riskini azaltır, vücuttaki zararlı maddelerin etkisiz hale getirilmesini sağlar, gastrit ve ülser oluşumunu engeller, kolesterol seviyesini düşürür, yüksek tansiyonu kontrol altına alır ve bağışıklık sistemini güçlendirir ![]() Beyaz üzümde ve diğer üzüm türlerinde bulunan ellagik asit isimli kimyasalın çok kuvvetli antikanserojen, antibakteriyel ve antiviral etkiye sahip olduğu biliniyor ![]() ![]() Pek çok faydası olan beyaz renkli besinleri tüketmek için kış aylarında bulunmaz bir fırsat ![]() ![]() ![]() ![]() YAZI - YEŞİM ÇELİK (DİYETİSYEN) |
![]() |
![]() |
|