![]() |
Şişmiş Kaşarda Öldüren Tehlike |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şişmiş Kaşarda Öldüren TehlikeŞişmiş Kaşarda Öldüren Tehlike İçindeki maddeden sadece 1 kilo, herkesi öldürmeye yetiyor ![]() Kayseri Erciyes Üniversitesi Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Hasan Cankurt, kaşar peyniri adı altında aslında eritme peynir üretildiğini söyledi ![]() ![]() Kayseri Erciyes Üniversitesi Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Hasan Cankurt, kaşar peyniri diye aldığımız peynirlerin aslında eritme peynir olduğunu, firmaların tüketiciyi yanılttığını ifade etti ![]() Yaklaşık 15 yıl önce Türkiye'deki peynir sektöründe kullanılmaya başlanan eritme teknolojisi ile kaşarda hile olayının başladığını belirten Cankurt, bu teknoloji ile kaşar olmayan peynirleri de makinede eritip blok hale getirmek mümkün ![]() ![]() Bütün firmalar bunu yapıyor diyemeyiz belki ama çoğunun yaptığı şu; eritme teknolojisi ile yaptıkları peynirlere de kaşar peyniri diyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() Kaşar peyniri diye satılan eritme peynirlerin fiyatlarının da ilgi çekici olduğunu belirten Cankurt, taze kaşar denilen eritme peyniri için ortalama 9 buçuk kilogram süt kullanılıyor ![]() ![]() ![]() Taze kaşar diye yapılan eritme peynirlerin yapımında iade peynirlerin kullanıldığını vurgulayan Cankurt, bu şekilde yapılan peynirlerin içerisinde belli bir süre sonra clostridium adlı bir toksik maddenin oluştuğunu ve söz konusu maddenin zehirlenmeye yol açtığını belirtti ![]() Clostridium maddesinin 1 kilosunun dünyadaki tüm insanların ölümüne yol açabilecek zararlı olduğunu ve bu nedenle biyolojik silah olarak kullanıldığını ifade eden Cankurt, şişmiş kaşar dediğimiz, ambalajına bakıldığı zaman eğer yeni başlamışsa ambalajın şiştiğini görürüz ama öylelerini görürsünüz ki yastık gibi şişmiştir ya da ambalajın içi balon gibi gazla dolmuştur ![]() Dokunduğunuz zaman patlar, peynirin kendisine baktığınız zaman çok küçük delikler vardır ama her tarafında vardır, bizim bildiğimiz çok büyük gözenekli delikler peynirin şişmesine neden olan bakterinin yaptığı delikler değildir ![]() ![]() ![]() Çünkü eritme teknolojisinde peynir 75 derecede yapılıyor ve bunun üzerine çıkılırsa peynir yağını salgılar ve kaşar yapmak mümkün olmaz şeklinde konuştu ![]() ![]() Cankurt, gerçek kaşarı anlama yolunu ise şu şekilde açıkladı: "Tüketicilerin peynirin gerçek kaşar olduğunu anlamaları için, peyniri iki parmağı arasına alarak ezmeleri gerekiyor ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|