Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kaşarda, tehlike, öldüren, şişmiş

Şişmiş Kaşarda Öldüren Tehlike

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şişmiş Kaşarda Öldüren Tehlike



Şişmiş Kaşarda Öldüren Tehlike
İçindeki maddeden sadece 1 kilo, herkesi öldürmeye yetiyor



Kayseri Erciyes Üniversitesi Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Hasan Cankurt, kaşar peyniri adı altında aslında eritme peynir üretildiğini söyledi Cankurt, şişmiş kaşarların öldürücü etkisine de dikkat çekti

Kayseri Erciyes Üniversitesi Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Hasan Cankurt, kaşar peyniri diye aldığımız peynirlerin aslında eritme peynir olduğunu, firmaların tüketiciyi yanılttığını ifade etti

Yaklaşık 15 yıl önce Türkiye'deki peynir sektöründe kullanılmaya başlanan eritme teknolojisi ile kaşarda hile olayının başladığını belirten Cankurt, bu teknoloji ile kaşar olmayan peynirleri de makinede eritip blok hale getirmek mümkün Bu nedenle eritme peynir denilmesi gereken peynirler piyasada kaşar peyniri diye satılıyor

Bütün firmalar bunu yapıyor diyemeyiz belki ama çoğunun yaptığı şu; eritme teknolojisi ile yaptıkları peynirlere de kaşar peyniri diyorlar Kaşar diye aldığımız peynirlerin çoğunluğu eritme peyniri Bunların içerisinde beyaz peynir, lor peyniri, yine süt kaynaklı kazein, çok nadir de olsa patates püresi, soya proteini kullanılabiliyor Piyasada ağırlıklı olarak yapılan en yaygın hile, beyaz peynir ve lor katılması diye konuştu

Kaşar peyniri diye satılan eritme peynirlerin fiyatlarının da ilgi çekici olduğunu belirten Cankurt, taze kaşar denilen eritme peyniri için ortalama 9 buçuk kilogram süt kullanılıyor Sütlerin fiyatları, üreticilerin maliyetleri, taşıma ve pazarlama giderleri göz önüne alındığında 1 kilo peynirin en az 15 liradan satılması gerekiyor Bu nedenle marketlerde satılan 10 liralık peynirler çok dikkat çekici dedi

Taze kaşar diye yapılan eritme peynirlerin yapımında iade peynirlerin kullanıldığını vurgulayan Cankurt, bu şekilde yapılan peynirlerin içerisinde belli bir süre sonra clostridium adlı bir toksik maddenin oluştuğunu ve söz konusu maddenin zehirlenmeye yol açtığını belirtti

Clostridium maddesinin 1 kilosunun dünyadaki tüm insanların ölümüne yol açabilecek zararlı olduğunu ve bu nedenle biyolojik silah olarak kullanıldığını ifade eden Cankurt, şişmiş kaşar dediğimiz, ambalajına bakıldığı zaman eğer yeni başlamışsa ambalajın şiştiğini görürüz ama öylelerini görürsünüz ki yastık gibi şişmiştir ya da ambalajın içi balon gibi gazla dolmuştur

Dokunduğunuz zaman patlar, peynirin kendisine baktığınız zaman çok küçük delikler vardır ama her tarafında vardır, bizim bildiğimiz çok büyük gözenekli delikler peynirin şişmesine neden olan bakterinin yaptığı delikler değildir Bu bakteri son derece tehlikelidir ve 121 derece sıcaklıktan aşağı bir sıcaklıkta ölmüyor Bu nedenle sterilizasyon uygulanması gerekiyor ancak üretim teknolojisinde bunu yapmak mümkün değil

Çünkü eritme teknolojisinde peynir 75 derecede yapılıyor ve bunun üzerine çıkılırsa peynir yağını salgılar ve kaşar yapmak mümkün olmaz şeklinde konuştu Cankurt, söz konusu maddenin özellikle sinirlerde tahribata yol açması nedeniyle tüketicileri şişmiş peynir almamaları hususunda uyardı
Cankurt, gerçek kaşarı anlama yolunu ise şu şekilde açıkladı:

"Tüketicilerin peynirin gerçek kaşar olduğunu anlamaları için, peyniri iki parmağı arasına alarak ezmeleri gerekiyor Ezdikleri zaman eğer peynir krema gibi parmaklarına sürülüyorsa bu gerçek kaşar değildir Gerçek kaşar krema gibi dağılmaz, diri ve canlı olur"

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.