![]() |
Mucize Diyet Listesiyle Enerji Kazanın |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mucize Diyet Listesiyle Enerji KazanınMucize diyet listesiyle enerji kazanın Baharın gelişiyle kendinizi yorgun, mutsuz ve dikkatsiz hissediyorsanız beslenmenizde ve bedensel aktivitelerinizde bazı değişiklikler yapabilirsiniz ![]() ![]() Metabolizmada ve hormonlar üzerinde değişimlere neden olan mevsim geçişleri, bazı kişilerde zihinsel ve bedensel farklılıklara yol açabiliyor ![]() ![]() ![]() BESLENME ALIŞKANLIKLARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN • Bahar yorgunluğu; midede gastrit, hipertansiyon, kalp sıkıntıları, saç dökülmesi, sindirim sorunları, cilt kuruluğu, nefes alma zorluğu, bazı hormon seviyelerinde artış, baş dönmesi, artan nem oranı ile birlikte vücut dengesinin bozulması, depresyon ve halsizlik gibi sorunlara yol açabilir ![]() ![]() • Öğün sayısını artırmak, sindirim sisteminizin zorlanmaması için çok önemlidir ![]() ![]() ![]() • Günlük sıvı tüketiminin artırılması, baharda değişen hormonal ve çevresel etkilerin vücudunuzda yaratacağı ödemi (şişkinliği) azaltacağından oldukça önemlidir ![]() ![]() • Kola ve kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler ve alkol tüketimi stresi ve vücuttaki ödemi arttıracağından uzak durulması gereken içeceklerdir ![]() ![]() • Rahat ve verimli uykuya dikkat edilmeli, geç saatlerde yatılmamalı ve geç saatlerde uyanılmamalı ![]() ![]() • Aşırı tuz tüketimi vücutta su birikimi arttırarak yorgunluk hissini artırabileceğinden fazla tuz tüketiminden kaçınılmalı ![]() HAMUR İŞİ UYKUNUZU GETİRİR! • Hafif yürüyüş ve sporlar; hormonal dengeyi düzenler, metabolizmayı hızlandırır ve ödemin atılmasında faydalı olur ![]() ![]() ![]() • Ağır karbonhidratlı ve yağlı yiyecekler (hamur işleri, şerbetli tatlılar, fazla miktarda pilav, makarna ve ekmek, kızartma, kavurma vb ![]() ![]() ![]() • Ayrıca düzenli sebze meyvenin tüketimi kadar, mevsiminde olan gıdalar tercih edilmeli ![]() ŞİMDİ VİTAMİN ZAMANI • Baharda artan stresi azaltmak için B grubu vitaminleri içeriği yüksek gıdaları mutlaka ve bolca tüketmeliyiz ![]() ![]() • Antioksidan vitaminler; vücudumuzun zararlı çevresel etkilere karşı koruyuculuğunu arttır ![]() ![]() - C vitamininden zengin besinler: Maydanoz, biber, turunçgiller, soğan, kereviz, brokoli, çilek ve kivi ![]() - A vitamininden zengin besinler: Balık, yumurta sarısı, kırmızı et, süt, yoğurt, havuç, kayısı, tatlı kabak, kavun, şeftali, ıspanak, brokoli, tere, maydanoz, dereotu ve roka ![]() -E vitamininden zengin besinler: Bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve kepeği ayrılmamış un ![]() -Selenyumdan zengin besinler: Balık, deniz ürünleri, etler, tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, mantar ve turp ![]() - Çinkodan zengin besinler: Etler, balık, süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve mantar ![]() BAHAR BESLENMENİZDE HER GÜN MUTLAKA: - 4-5 porsiyon taze mevsim meyvesi - 2-3 porsiyon taze mevsim sebzesi - En az 2 su bardağı az yağlı süt veya yoğurt veya cacık veya ayran - Bol su - 1 öğün sebze, diğer öğünde haşlama, ızgara tavuk-balık etini; düzenli saatlerde ve 3 saati geçmeyecek aralıklarla tüketmemiz gerekir ![]() BU LİSTEYİ BUZDOLABINIZA ASIN! Her mevsimde olduğu gibi bahar aylarında da beslenmede dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri; besinleri mevsiminde ve taze olarak tüketmektir ![]() ![]() MART: Balık: Levrek, kalkan, kefal, tekir ve midye ![]() Sebze: Ispanak, havuç, pırasa, kırmızı turp ve brokoli ![]() Meyve: Elma ve muz ![]() NİSAN: Balık: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya, mercan, kayabalığı ve midye ![]() Sebze: Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla ve marul ![]() Meyve: Can erik ![]() MAYIS: Balık: Barbunya, ıstakoz, levrek, tekir, kılıç, kırlangıç, dilbalığı, iskorpit, pavurya ve karides ![]() Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates ve salatalık ![]() Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut ![]() ÖRNEK BAHAR MÖNÜSÜ Sabah kalkınca: 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı bal Kahvaltı: Yeşil çay Orta yağlı peynir Bol mevsim yeşilliği (1 tatlı kaşığı zeytinyağı veya 1 tatlı kaşığı keten tohumu ile) 1 tatlı kaşığı pekmez Tam tahıllı veya kepekli ekmek Ara: 6-7 badem veya 6-7 fındık veya 2 ceviz + 3-4 kuru kayısı veya 2 yemek kaşığı kuru üzüm Öğlen: 1 porsiyon ızgara veya haşlama veya sote veya buğulama şeklinde tavuk, balık, hindi veya yağsız köfte Bol salata (limonlu) Az tuzlu ayran Tahıl ekmeği veya 3-4 kaşık bulgur pilavı Ara: 1 bardak az yağlı süt- 3-4 kepekli grisini Veya haftada 1-2 gün sütlü tatlı Veya ½ sokak simidi- az tuzlu ayran Veya 1 bardak az yağlı süt+ 3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi Akşam: 1 kepçe sebze veya mercimek çorba 1 tabak sebze yemeği 1 kase az yağlı yoğurt Tam tahıllı ekmek |
![]() |
![]() |
|