|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
faydaları, kahvaltının, yararları, öğrenciye |
![]() |
Kahvaltının Öğrenciye Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kahvaltının Öğrenciye Faydaları YararlarıKahvaltının öğrenciye faydaları yararları Kadıköy Şifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Rabia Yurdagül, öğrenci ve öğretmenlerin daha verimli olmalarını sağlayan beslenme ipuçlarını veriyor ![]() Okul öncesi çocukların % 15 - 17sinde beslenme bozukluğu, okul çağı çocuklarının % 25den fazlasında kansızlık problemi bulunmakta, öğrencilerin beslenme alışkanlıkları incelendiğinde %40ının sabah kahvaltısı yapmadığı görülmektedir ![]() Günlerinin büyük çoğunluğunu okulda geçiren öğrenci ve öğretmenlerin beslenme düzenlerinde de birtakım düzenlemelerin yapılması, sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşamın devamlılığı için oldukça önemlidir ![]() ![]() ![]() Sabah okula yetişme telaşı, erken kalkma nedeniyle görülen iştahsızlık, aç hissetmeme, biraz daha fazla uyuyabilme, kilo vermeye çalışma veya tüketime hazır bir öğünün olmayışı gibi nedenler öğrenci ve öğretmenlerin kahvaltı öğününü atlayarak güne kahvaltısız başlamalarındaki belli başlı nedenlerdir ![]() ![]() ![]() Kahvaltı, kan şekeri olarak bilinen glikoz için kaynak oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılan araştırmalarda kahvaltı öğününü tüketen öğrencilerin; ● Sınıf içerisindeki başarısının daha fazla olduğu, ● Kavrama yeteneklerinin daha iyi olduğu, ● Problem çözme gibi konularda daha başarılı olduğu, ● Beslenme bozukluklarından oluşan hastalıklara daha az yakalandıkları, ● Kilo kontrolünü daha iyi sağlayabildikleri belirtilmektedir ![]() Çocukluk döneminde kazanılan alışkanlıklar yetişkinlik dönemindeki alışkanlıkların temelini oluşturduğu için kahvaltı yapma alışkanlığı edinmiş bir çocuk, öğrencilik hayatı boyunca bu alışkanlığını devam ettirme eğiliminde olacağından gelecekte sağlıklı bir yetişkin olarak hayatını devam ettirecektir ![]() ![]() Bütün bunlardan yola çıkıldığında, gün içerisinde sürekli ders dinleyen öğrencinin başarısında ve sürekli ders anlatan öğretmenin ders anlatabilme kabiliyeti ve performansında kahvaltının ne denli önemli olduğu ortaya çıkmaktadır ![]() Peki kahvaltıda ne yenmeli? Kahvaltının içeriği kişiden kişiye değişmekle beraber, genel olarak karbonhidrat kaynağı olarak çavdar veya tam tahıllı ekmekleri, kahvaltılık gevrekleri, sebze ve meyveleri, protein kaynağı olarak peynir, yumurta, süt ve yoğurdu, yağ kaynağı olarak zeytin, ceviz, badem, fındık gibi besinleri içeren, doğal reçellerle veya pekmez gibi sağlıklı besinlerle zenginleştirilmiş bir menü tüketilmesi önerilir ![]() Evde kahvaltı yapma seçeneği olmayanlar için hazırlanabilecek sandviç veya tost servis-arabada ya da okula gidince tüketilmek üzere hazırlanabilir ![]() ![]() Okulda geçirilen süre uzundur ve kahvaltı gün boyu ihtiyaç duyulan enerjinin karşılanması için yetersiz kalır ![]() ![]() Ara öğünler için; taze ve kuru meyveler, ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar, kutu sütler veya doğal meyve suları taşınma pratikliği olan besinlerdir ![]() ![]() ![]() Öğle yemeği için okul kantininden fast - food besinlerin tüketimi yerine, yemekhaneden yenebilecek veya evden götürülebilecek öğünler tercih edilmelidir ![]() ![]() ![]() Evden yemek götürürken bozulacak, kokacak ya da yerken hijyen sorunu yaşatabilecek yemeklerden kaçınılmalı, tahıllı ekmekler ile hazırlanmış sandviçler (içeriğine her gün farklı bir malzeme katarak bıkkınlık önlenmelidir), taze ve mevsiminde meyve-sebze, söğüş yenebilecek sebzeler, kutu süt-yoğurt ve ayranlar, katkısız meyve suları, kuru yemişler, kuru meyveler tercih edilmelidir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kahvaltının Öğrenciye Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kahvaltının Öğrenciye Faydaları YararlarıHer yaşta kahvaltı şart! Yapılan birçok çalışma, güne iyi bir kahvaltıyla başlamanın, her yaş grubu bireyde önemli yararlarının olduğunu gösteriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|