Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
faydaları, kahvaltının, yararları, öğrenciye

Kahvaltının Öğrenciye Faydaları Yararları

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kahvaltının Öğrenciye Faydaları Yararları



Kahvaltının öğrenciye faydaları yararları

Kadıköy Şifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Rabia Yurdagül, öğrenci ve öğretmenlerin daha verimli olmalarını sağlayan beslenme ipuçlarını veriyor



Okul öncesi çocukların % 15 - 17sinde beslenme bozukluğu, okul çağı çocuklarının % 25den fazlasında kansızlık problemi bulunmakta, öğrencilerin beslenme alışkanlıkları incelendiğinde %40ının sabah kahvaltısı yapmadığı görülmektedir

Günlerinin büyük çoğunluğunu okulda geçiren öğrenci ve öğretmenlerin beslenme düzenlerinde de birtakım düzenlemelerin yapılması, sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşamın devamlılığı için oldukça önemlidir Özellikle çocuklarda hızlı bir büyüme ve gelişmenin olduğu okul çağlarında yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı gelişim ve büyümenin devamlılığı, artan enerji ve besin öğeleri gereksinimin karşılanması yanında, beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının oluşmasının engellenmesi adına da önemlidir Yanlış veya yetersiz beslenme alışkanlıkları zayıflık ya da şişmanlık, diş çürükleri, kansızlık, kemik bozuklukları ve iyot yetersizliği gibi önemli hastalıklara sebebiyet verebilir

Sabah okula yetişme telaşı, erken kalkma nedeniyle görülen iştahsızlık, aç hissetmeme, biraz daha fazla uyuyabilme, kilo vermeye çalışma veya tüketime hazır bir öğünün olmayışı gibi nedenler öğrenci ve öğretmenlerin kahvaltı öğününü atlayarak güne kahvaltısız başlamalarındaki belli başlı nedenlerdir Ancak kahvaltı günün en uzun açlığı olan gece açlığını takip etmesi nedeniyle biten enerjinin tekrar alınabilmesini sağladığı için günün en önemli öğündür Gece boyunca devam eden açlığın ardından kahvaltı öğününü atlamak, kan şekerinin düşmesine ve buna bağlı olarak yüksek şeker ve yağ içerikli besinleri yeme arzusunun doğmasına, öğrenme ve konsantrasyon kabiliyetinin azalmasına neden olur

Kahvaltı, kan şekeri olarak bilinen glikoz için kaynak oluşturur Glikoz beyin için en önemli ve tek enerji kaynağıdır ve bir depoya sahip değildir Çocuk veya yetişkin her birey normal beyin fonksiyonları için yüksek oranda glikoza ihtiyaç duyar Kahvaltı yapan öğrencilerin konsantrasyon ve öğrenme kabiliyetlerinin daha yüksek olduğu, anlama ve algılamalarının ve sonuçta da okul başarılarının daha iyi olduğu yapılan pek çok çalışmayla ortaya konmuştur Kahvaltı yapan yetişkin bireylerde ise iş verimi ve gün içerisindeki performansın yapmayanlara oranla daha iyi olduğu tespit edilmiştir

Yapılan araştırmalarda kahvaltı öğününü tüketen öğrencilerin;

● Sınıf içerisindeki başarısının daha fazla olduğu,
● Kavrama yeteneklerinin daha iyi olduğu,
● Problem çözme gibi konularda daha başarılı olduğu,
● Beslenme bozukluklarından oluşan hastalıklara daha az yakalandıkları,
● Kilo kontrolünü daha iyi sağlayabildikleri belirtilmektedir

Çocukluk döneminde kazanılan alışkanlıklar yetişkinlik dönemindeki alışkanlıkların temelini oluşturduğu için kahvaltı yapma alışkanlığı edinmiş bir çocuk, öğrencilik hayatı boyunca bu alışkanlığını devam ettirme eğiliminde olacağından gelecekte sağlıklı bir yetişkin olarak hayatını devam ettirecektir Yine kronik hastalıkların çoğu (şişmanlık, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi) çocukluk çağı kökenli olduğu için, çocukluk yıllarında bu alışkanlığı edinmiş bir yetişkin daha o yıllardan kronik hastalıklara karşı bir önlem almış olacaktır

Bütün bunlardan yola çıkıldığında, gün içerisinde sürekli ders dinleyen öğrencinin başarısında ve sürekli ders anlatan öğretmenin ders anlatabilme kabiliyeti ve performansında kahvaltının ne denli önemli olduğu ortaya çıkmaktadır

Peki kahvaltıda ne yenmeli?

Kahvaltının içeriği kişiden kişiye değişmekle beraber, genel olarak karbonhidrat kaynağı olarak çavdar veya tam tahıllı ekmekleri, kahvaltılık gevrekleri, sebze ve meyveleri, protein kaynağı olarak peynir, yumurta, süt ve yoğurdu, yağ kaynağı olarak zeytin, ceviz, badem, fındık gibi besinleri içeren, doğal reçellerle veya pekmez gibi sağlıklı besinlerle zenginleştirilmiş bir menü tüketilmesi önerilir

Evde kahvaltı yapma seçeneği olmayanlar için hazırlanabilecek sandviç veya tost servis-arabada ya da okula gidince tüketilmek üzere hazırlanabilir Poğaça, simit, açma, hamburger, cheeseburger gibi besinler kahvaltı seçeneği olarak tercih edilmemelidir

Okulda geçirilen süre uzundur ve kahvaltı gün boyu ihtiyaç duyulan enerjinin karşılanması için yetersiz kalır Bu nedenle kahvaltı, ara öğünler ve tüketilen öğle yemeğiyle muhakkak desteklenmelidir

Ara öğünler için; taze ve kuru meyveler, ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar, kutu sütler veya doğal meyve suları taşınma pratikliği olan besinlerdir Ev yapımı kek veya kurabiye veya sebzeli-peynirli poğaçalar veya mini sandviçler de ara öğünler için tüketilebilecek alternatiflerdir Kahvaltı ve ara öğün verilen okullarda ise, menülerin içeriği aileler tarafından kesinlikle kontrol edilmelidir

Öğle yemeği için okul kantininden fast - food besinlerin tüketimi yerine, yemekhaneden yenebilecek veya evden götürülebilecek öğünler tercih edilmelidir Okul kantininde satılan besinler arasına sağlıklı seçenekleri ekleyip (örneğin süt, ayran, meyve gibi), sağlıksız olanların kontrolünün sağlanmaya çalışılması önemlidir Okul yemekhanesinde sunulan yemeklerin ısı değerinin, sunumunun, temizliğinin ve içeriğinin uygun koşullarda olması kantinler yerine yemekhanelerin tercihinde önemli rol oynayacaktır

Evden yemek götürürken bozulacak, kokacak ya da yerken hijyen sorunu yaşatabilecek yemeklerden kaçınılmalı, tahıllı ekmekler ile hazırlanmış sandviçler (içeriğine her gün farklı bir malzeme katarak bıkkınlık önlenmelidir), taze ve mevsiminde meyve-sebze, söğüş yenebilecek sebzeler, kutu süt-yoğurt ve ayranlar, katkısız meyve suları, kuru yemişler, kuru meyveler tercih edilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Kahvaltının Öğrenciye Faydaları Yararları

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kahvaltının Öğrenciye Faydaları Yararları



Her yaşta kahvaltı şart!

Yapılan birçok çalışma, güne iyi bir kahvaltıyla başlamanın, her yaş grubu bireyde önemli yararlarının olduğunu gösteriyor Uzmanlar "Kahvaltı etmeden güne başlamak vücuda büyük zararlar verebilir" diyerek şu bilgileri veriyor: "Gece boyunca süren uzun bir açlık döneminin ardından sabahları hafif bir kahvaltı şarttır Kahvaltı yapılmadığı zaman; vücut proteini suyu azalır, tiroit enzim aktivitesi azalır, kan kolesterol ve lipidleri artar Bu gelişmeler kalp damar hastalıkları riski oluştururken, diyabet ve hipertansiyona da zemin hazırlanır Bu yüzden kahvaltı etmeden evinizden çıkmayın"

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.