Ayranın Faydaları Yararları |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayranın Faydaları YararlarıAyranın faydaları yararları Yaz günlerinin vazgeçilmez içeceklerinin başında gelen ayran, içeriğindeki yoğurt bakterilerinin antikanserojen etkisiyle kanserin başlangıcını önlüyor ve tümör hücrelerinin gelişimini geriletiyor ![]() Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni Ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Mustafa Tayar, sıcak yaz günlerinde, vücudun ter yoluyla kaybettiği su ve mineralin yerine konması açısından büyük önem taşıyan ayranın, sağlık açısından son derece yararlı bir içecek olduğunu söyledi![]() MİNERAL VE VİTAMİN DEPOSU Ayranın, hayli zengin bir içeriğe sahip olduğunu belirten Prof Dr Tayar, kalsiyum ve potasyum içermesi nedeniyle özellikle kemik ve dişlerin oluşumuna olumlu etki yapan ayranın ayrıca, A, B12, D, B2 ve B6 vitaminleri ile protein deposu olduğunu kaydetti![]() YAN ETKİSİZ Prof Dr Tayar, ayranın bugüne kadar hiçbir olumsuz etkisinin saptanmadığına işaret ederek, şöyle konuştu: Ayran, özellikle içeriğinde bulunun yoğurt bakterileri sayesinde, çok önemli bir içecektir Yoğurt bakterilerinin antikanserojen etkileri araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur Bu araştırmalarda, özellikle yoğurt bakterilerinin kanser başlangıcını önlediği ve tümör hücrelerinin gelişimini geriletiği saptanmıştır Yoğurt bakterileri taşıyan ayran ayrıca, kolesterol miktarını azaltmasının yanı sıra, toksik maddelerin nötralizasyonunu da sağlar![]() YAZ İÇİN İDEAL Ayranın, vücudun sıvı dengesinin korunması açısından da önemli olduğunu dile getiren Prof Dr Tayar, yaz aylarında aşırı sıcaklar nedeniyle kaybedilen sıvının, yine mutlaka sıvı tüketimiyle geri kazanılması gerektiğini ve bu sıvının sodyum ve klorür iyonları açısından zengin olmasının büyük önem taşıdığını kaydetti![]() Prof Dr Tayar, ayranın elektrolit yönünden oldukça zengin bir içecek olduğunu belirterek, Bu sebeple, yaz aylarında bolca ayran tüketmeliyiz Ayran ayrıca, bağırsak florasının stabilitesini artırıyor ve düzenliyor Sindirim sistemindeki olumsuzlukların giderilmesine yardımcı olur Birçok sindirim bozukluğu üzerinde tedavi edici etki yapar Vücudun sıvı akışını dengelemek ve normal kan basıncını sağlamak için gerekli olan potasyumu sağlar dedi
|
|
Ayranın Faydaları Yararları |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayranın Faydaları YararlarıAyranın faydaları yararları Yaz aylarında artan sıcaklık, durgun hava ve aşırı nem yaşamı olumsuz etkiliyor Sıcaklığın vücutta yol açtığı olumsuz durumlar, ''termal stres'' olarak tanımlanıyor Sıcak havalarda aşırı terlemeyle vücutta oluşacak su ve mineral kaybını karşılamanın en iyi yollarından biri, antistres besinler listesinde de yer alan ayran![]() ![]() Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Mustafa Tayar, ''Termal stres denilen olay, sıcak ortamlarda kalanların vücutta biriken ve dışarı atılamayan ısıdan rahatsız olmaları sonucunda ortaya çıkar Bu rahatsızlık nefes sıklaşması, baş ağrısı, baş önmesi, zihinsel yorgunluk, çabuk sinirlenme veya geç algılama, bitkinlik, işe karşı ilgisizlik gibi semptomlarla kendini belli eder'' diye konuştu Tayar, çevre ısısı arttığı zaman damarların genişleyeceğini, terlemeyle tuz kaybedildiğinden tansiyonun (kan basıncı) düşebileceğini dile getirerek, şunları şöyledi: ''Tansiyonun düşmesini engellemek için kalp dakikada normalde pompaladığı kan miktarını artırmak zorunda kalır, kısacası kalbin işi artar Kalp ve dolaşım sorunlarından uzakta, rahat bir yaz geçirmek için sıcak ve nemli havaya karşı herkesin alabileceği önlemler vardır Vücut ter yoluyla su ve mineral kaybettiğinden bu kayıp en iyi şekilde, vücut direncini artıracak ayran içerek kapatılmalıdır '' AYRAN GİBİSİ YOK! Mustafa Tayar, yoğurt ve ayran üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin kanser, enfeksiyon, mide-bağırsak hastalıkları ve astım gibi hastalıkları önleyici etkilerine bakıldığı ve tüm bu hastalıkların oluşmasında en önemli nedenin bağışıklık sistemi olduğunun saptandığını belirterek, yoğurdun bağışıklık sistemini uyarıcı etkisinin olduğunu bildirdi Bunaltıcı sıcaklarla birlikte görülen aşırı terlemenin, sıvı kaybını daha da artırıp bıkkınlık ve bezginliğe yol açacağını vurgulayan Tayar, şöyle devam etti: ''Yaz mevsiminde günlük ortalama en az 2 5 litre su tüketimi bu şikayetlerin su kaybı sebebiyle ortaya çıkmasını önler Aldığımız sıvı elektrolit adı verilen sodyum ve klorür iyonlarından zengin olmalıdır Bu sebeple yaz aylarında bolca ayran tüketilmelidir Uygun ve lezzetli bir kalsiyum ve fosfor kaynağı olan ayran, özellikle kemik ve dişlerin oluşumunu destekler Kalsiyum yanında, vitamin (Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin B2, Vitamin B6,) ve protein içeren ayran düzenli beslenmede önemli gıdaların başında gelmektedir '' ANTİSTRES GIDA LİSTESİNDE BULUNUYOR Özellikle triptofan adlı maddeyi içeren besinlerin sakinleştirici etkiye sahip olduğunu ifade eden Tayar, ''Kalsiyum açısından zengin besinler de gevşetici bir etkiye sahiptir Bolca triptofan ve kalsiyum içeren ayran, antistres besinler listesinin ilk sıralarında yer alır Ayran ayrıca, vücudun sıvı akışını dengelemek ve normal kan basıncını sağlamak için gerekli potasyumu sağlar, kasların kasılmasına yardımcı olur'' dedi Prof Dr Tayar, fazla fosfor içerdiği için kalsiyum emilimini azaltan kola gibi karbonatlı içeceklerden kaçınılmasını önererek, kolalı içeceklerin çocuk ve gençlerde vücudun yeterli vitamin almasını önlediğini anlattı Çocukların göz, kemik ve bağışıklık sisteminin sağlıklı gelişmesi için süt ve ayranın önem taşıdığını vurgulayan Tayar, kolalı içecekleri fazlaca tüketen 2-17 yaş grubunda, vücudun yeterli ölçüde A vitamini alamadığını, bunun da gözlerin ve vücudun savunma sisteminin güçlenmesini engellediğini bildirdi Tayar, uzun yıllardan beri kullanılan fermente ürünlerin, bağırsak düzensizliklerinin giderilmesinde, özellikle çocuk ve yetişkinlerde karşılaşılan ishallerin tedavisinde önemli rol oynadığını belirterek, şöyle devam etti: TURİST İSHALİNİN GİDERİLMESİNDE DE ETKİLİ ''Gezginlerin yer değiştirmelerinde görülen ve 'turist ishali' olarak adlandırılan rahatsızlıkların düzeltilmesinde, antibiyotik tedavisi sırasında karşılaşılan ishallerin önlenmesinde yine bu ürünlerin büyük yararı görülüyor Yoğurt bakterilerinin antikanserojen etkileri araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur Özellikle iki tür etkinin söz konusu olduğu anlaşılmıştır Bunlardan birincisi kanserin başlangıcını önlemek, ikincisi de tümör hücrelerinin gelişimini geriletmek şeklinde kendini göstermiştir Bu geleneksel içeceğimiz, vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını da önler '' Yoğurt bakterilerinin kolesterol miktarını azaltıcı etkilerinin de bulunduğunu ifade eden Tayar, ''Bunların yanı sıra ayran, toksik maddelerin nötralizasyonunu sağlar Ayran, bağırsak, florasının stabilizesini artırır ve düzenler, sindirim sistemindeki olumsuzlukların giderilmesine yardımcı olur Birçok sindirim bozukluğu üzerinde tedavi edici etki yapan ayranın, ishal, gaz oluşumu, peklik, kalın bağırsak iltihabı, mide, bağırsak iltihabı gibi rahatsızlıklara karşı olumlu etkileri vardır'' diye konuştu
|
|
Ayranın Faydaları Yararları |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayranın Faydaları YararlarıHava sıcaklıklarının hissedilir derecede yükseldiği bugünlerde aşırı terlemeyle vücutta oluşacak su ve mineral kaybının ayranla karşılanabileceği bildirildi Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Mustafa Tayar, aylarında artan sıcaklığın, durgun hava ve aşırı nemin yaşamı olumsuz etkilediğini söyledi![]() Sıcaklığın vücutta yol açtığı olumsuz durumların "termal stres" olarak tanımlandığını ifade eden Tayar, "Termal stres denilen olay, sıcak ortamlarda kalanların vücutta biriken ve dışarı atılamayan ısıdan rahatsız olmaları sonucunda ortaya çıkar Bu rahatsızlık nefes sıklaşması, baş ağrısı, baş dönmesi, zihinsel yorgunluk, çabuk sinirlenme veya geç algılama, bitkinlik, işe karşı ilgisizlik gibi semptomlarla kendini belli eder" dedi![]() Tayar, çevre ısısı arttığı zaman damarların genişleyeceğini, terlemeyle tuz kaybedildiğinden tansiyonun (kan basıncı) düşebileceğini dile getirerek, şöyle konuştu: "Tansiyonun düşmesini engellemek için kalp dakikada normalde pompaladığı kan miktarını artırmak zorunda kalır, kısacası kalbin işi artar Kalp ve dolaşım sorunlarından uzakta, rahat bir yaz geçirmek için sıcak ve nemli havaya karşı herkesin alabileceği önlemler vardır Vücut ter yoluyla su ve mineral kaybettiğinden bu kayıp en iyi şekilde, vücut direncini artıracak ayran içerek kapatılmalıdır "Mustafa Tayar, yoğurt ve ayran üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin kanser, enfeksiyon, mide-bağırsak hastalıkları ve astım gibi hastalıkları önleyici etkilerine bakıldığı ve tüm bu hastalıkların oluşmasında en önemli nedenin bağışıklık sistemi olduğunun saptandığını belirterek, yoğurdun bağışıklık sistemini uyarıcı etkisinin olduğunu bildirdi ![]() Bunaltıcı sıcaklarla birlikte görülen aşırı terlemenin, sıvı kaybını daha da artırıp bıkkınlık ve bezginliğe yol açacağını vurgulayan Tayar, şöyle devam etti: "Yaz mevsiminde günlük ortalama en az 2 5 litre su tüketimi bu şikayetlerin su kaybı sebebiyle ortaya çıkmasını önler Aldığımız sıvı elektrolit adı verilen sodyum ve klorür iyonlarından zengin olmalıdır Bu sebeple yaz aylarında bolca ayran tüketilmelidir Uygun ve lezzetli bir kalsiyum ve fosfor kaynağı olan ayran, özellikle kemik ve dişlerin oluşumunu destekler Kalsiyum yanında, vitamin (Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin B2, Vitamin B6,) ve protein içeren ayran düzenli beslenmede önemli gıdaların başında gelmektedir "Antistres gıda ayran Özellikle triptofan adlı maddeyi içeren besinlerin sakinleştirici etkiye sahip olduğunu ifade eden Tayar, "Kalsiyum açısından zengin besinler de gevşetici bir etkiye sahiptir Bolca triptofan ve kalsiyum içeren ayran, antistres besinler listesinin ilk sıralarında yer alır Ayran ayrıca, vücudun sıvı akışını dengelemek ve normal kan basıncını sağlamak için gerekli potasyumu sağlar, kasların kasılmasına yardımcı olur" dedi![]() Prof Dr Tayar, fazla fosfor içerdiği için kalsiyum emilimini azaltan kola gibi karbonatlı içeceklerden kaçınılmasını önererek, kolalı içeceklerin çocuk ve gençlerde vücudun yeterli vitamin almasını önlediğini anlattı![]() Çocukların göz, kemik ve bağışıklık sisteminin sağlıklı gelişmesi için süt ve ayranın önem taşıdığını vurgulayan Tayar, kolalı içecekleri fazlaca tüketen 2-17 yaş grubunda, vücudun yeterli ölçüde A vitamini alamadığını, bunun da gözlerin ve vücudun savunma sisteminin güçlenmesini engellediğini bildirdi ![]() Tayar, uzun yıllardan beri kullanılan fermente ürünlerin, bağırsak düzensizliklerinin giderilmesinde, özellikle çocuk ve yetişkinlerde karşılaşılan ishallerin tedavisinde önemli rol oynadığını belirterek, şöyle devam etti: "Gezginlerin yer değiştirmelerinde görülen ve turist ishali olarak adlandırılan rahatsızlıkların düzeltilmesinde, antibiyotik tedavisi sırasında karşılaşılan ishallerin önlenmesinde yine bu ürünlerin büyük yararı görülüyor Yoğurt bakterilerinin antikanserojen etkileri araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur Özellikle iki tür etkinin söz konusu olduğu anlaşılmıştır Bunlardan birincisi kanserin başlangıcını önlemek, ikincisi de tümör hücrelerinin gelişimini geriletmek şeklinde kendini göstermiştir Bu geleneksel içeceğimiz, vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını da önler "Yoğurt bakterilerinin kolesterol miktarını azaltıcı etkilerinin de bulunduğunu ifade eden Tayar, şunları kaydetti: "Bunların yanı sıra ayran, toksik maddelerin nötralizasyonunu sağlar Ayran, bağırsak, florasının stabilizesini artırır ve düzenler, sindirim sistemindeki olumsuzlukların giderilmesine yardımcı olur Birçok sindirim bozukluğu üzerinde tedavi edici etki yapan ayranın, ishal, gaz oluşumu, peklik, kalın bağırsak iltihabı, mide, bağırsak iltihabı gibi rahatsızlıklara karşı olumlu etkileri vardır "
|
|
Ayranın Faydaları Yararları |
|
|
#4 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayranın Faydaları YararlarıAyranın faydaları Ayranı kim buldu? M S 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su ekledi Böylece tesadüfen ayran ortaya çıktı Ayran Türkiyenin yanı sıra Balkan ve Asya ülkelerinde de içiliyor![]() Ayranın yararları nedir? Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Prof Dr Ziya Mocan ayranın faydalarını şöyle sıralıyor: Ayran yoğurt bazlı olduğu için içinde bakteri üremez, ayrandan zehirlenme olmaz İçinde katkı maddesi yoktur Antibakteriyel, bakterilerin içeride üremesine engel olur, mide ve bağırsaktaki zararlı bakterilerin üremesini engeller ve bakterileri temizler Bu nedenle antioksidan etkisi vardır Zehirlenmelerde ayran kullanılır Besleyicidir, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir![]() Tansiyon düştüğünde neden tuzlu ayran içilir? Bu sorunun yanıtını da Prof Dr Ziya Mocan şöyle veriyor: Tuz tansiyonu yükseltir, ayran dışında hiçbir sıvıya tuz konulup içilemez Ama ayran ve tuz iyi birer bileşimdir O nedenle tansiyon düştüğünde tuzlu ayran içilir![]() Ayran uyku getirir mi? Ayranın rahatlatıcı etkisi olduğunu belirten Prof Dr Ziya Mocan bu etkisinin neye bağlı olduğunun bilinmediğini söylüyor: Bazılarında uyku haline neden olur Ama buna ayranın neden olduğu ispatlanmış bir şey değil Yayık ayranı nedir? Yayık, tereyağı çıkarmak için sütün, yoğurdun içinde çalkalandığı kap veya makineye verilen isim Saatlerce süren çalkalamadan sonra tereyağı oluşur, yayıkta kalan içecek ise yayık ayranıdır Balıkesirin Susurluk ilçesinden adını alan Susurluk ayranı şöyle yapılıyor: Ayran, küçük bir elektrikli motorlu kazan içine ek dar bir boru aracılığıyla yukarıdan hızlı bir şekilde boşaltılıyor Böylece ayran bol köpüklü oluyor![]() Ayranın iyi olup olmadığı nasıl anlaşılır? Yemek stilisti Aydan Üstkanat ayranın iyi olup olmadığını köpüğünden ve kıvamından anlaşıldığını söylüyor Ayranı nasıl yapalım? Piyasada kutu içinde ayran satılıyor Ama evde kendiniz yapmak isterseniz Aydan Üstkanat şu tarifi veriyor: Ayran en kıvamlı yoğurtla yapmalı, çok iyi çırpmak gerekiyor Eklenen su ise mutlaka soğuk olmalı![]() Ayran en çok hangi yemeğin yanına yakışır? Aydan Üstkanatın yanıtı şöyle: Lahmacun, döner dürüm, kebap Ayran sadece su ve yoğurtla mı yapılır? Tabii ki farklı çeşitleri var Aydan Üstkanat İçine salatalık doğranır, salatalığın suyu sıkılır Ayrıca nane ve dereotu eklenebilir Bunlardan başka bir şey konulursa ayranlıktan çıkar Yoğurt mu, ayran mı? Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof Dr Mustafa Tayar özellikle sıcak havalarda ayranın çok faydası olduğunu söylüyor: İnsan sıcak havada sıvı ve mineral kaybeder Mineral kaybı halsizliğe neden olur Su içmek bu durumu engellemez Ama içinde yoğurt, su ve tuz bulunan ayran bunu yerine koyar
|
|
Ayranın Faydaları Yararları |
|
|
#5 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayranın Faydaları YararlarıYazın altın içeceği Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof Dr Neriman İnanç, yaz sıcaklarında en yararlı içeceğin ayran olduğunu, bunu yüzde yüzlük meyve suları ile karpuz ve kavun gibi su oranı yüksek olan meyvelerin izlediğini söyledi![]() ![]() Erciyes Üniversitesi öğretim üyesi Prof Dr Neriman İnanç, günlük sıvı ihtiyacı yaklaşık 3 litre olmakla birlikte bireylerin yaşı, fiziksel aktivitesi, cinsiyeti ve ortamın ısısından etkilendiğini söyledi Yaşa göre değişmekle birlikte yaklaşık yüzde 60-70'i sıvı olan insan vücudunun bir günde ortalama solunum yoluyla, idrarla, terle ve dışkı ile 2 5 litre sıvı kaybettiğine dikkati çeken Prof Dr İnanç, şöyle dedi:"Kaybedilen sıvı günlük tükettiğimiz su, karpuz kavun gibi su oranı yüksek olan meyve gibi besinler ve süt, ayran, çay, meyve suyu gibi diğer içeceklerle sağlanmaktadır Günümüzde giderek artan sağlıklı beslenme bilinci ile birlikte besinlerin sağlık üzerine fonksiyonel özellikleri ve hastalıklardan koruyucu etkileri ön plana çıkmaktadır Dünya Sağlık Örgütü, her yaş grubunda sağlığın korunması için 'bir günde 5 programı' çerçevesinde sağlıklı bir diyetin elzem bileşenleri olan sebze ve meyvelerin tüketimini arttırılmasını önermektedir ""YAŞAM İÇİN AYRAN VE YOĞURT" Ayran'ın yaz aylarında en mükemmel ve yararlı içecek olduğunu vurgulayan Prof Dr İnanç, "Sıvı ihtiyacımızı karşılayacağımız diğer bir içecek ise geleneksel besinlerimizde biri olan yoğurttan yapılan ayrandır Yoğurt ve ayran probiyotik içeren ürünlerdir Probiyotik kelimesi Yunanca bir terim olup 'yaşam için' anlamına gelmektedir Yoğurt yapımında kullanılan bakteri bağırsaklarımızdaki florayı değiştirerek sağlığımız için yararlı etkileri oluşturur Bu etkiler bağışıklık sisteminin güçlenmesi, K, biyotin, B12, niasin vb vitaminler, zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesinin engellenmesi, besin alerjilerinin, ishalin ve kabızlığın tedavisi ve bazı kanser türlerinin önlemesidir Bu nedenle yaz aylarında, sağlığa yararlı etkileri nedeniyle de ayranın, sıcakla terle kaybettiğimiz potasyum gibi bazı mineralleri yerine koymak için meyve suları yeterli ve dengeli beslenme profili içinde uygun miktarlarda tüketilmelidir" uyarasında bulundu
|
|
|
|