![]() |
Yumurta Meyve Ve Gıda Alırken Nelere Dikkat Etmeli |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yumurta Meyve Ve Gıda Alırken Nelere Dikkat EtmeliYumurta Meyve ve Gıda Alırken Nelere Dikkat Etmeli * Sadece görünümün, gıdanın güvenli oluşunun bir garantisi olmadığını aklınızdan çıkarmayın ![]() * Özellikle gıda ürünlerinde, dış görünüşten çok ürünün kalitesine dikkat edin ![]() ![]() * Meyvelerin iri ve gösterişlileri değil; düzgün, çürüksüz, pörsümemiş sulu ve lezzetli olanlarını seçin ![]() ![]() ![]() * Yumurtanın iri olanını ve tazeliği açısından hava boşluğu az olanını seçin ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yumurta Meyve Ve Gıda Alırken Nelere Dikkat Etmeli |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yumurta Meyve Ve Gıda Alırken Nelere Dikkat EtmeliToplumun her kesiminin en kolay ve ucuza tüketebildiği yumurtaların, oda sıcaklığında saklanması halinde bozulabileceği, bu tür yumurtaların tüketilmesinin alerjik reaksiyonlar, sindirim sistemi bozuklukları, hatta mikrobiyolojik sorunlara neden olabileceği bildirildi ![]() ![]() Tebliğde, "doğrudan insan tüketimine sunulan kabuklu yumurta" olarak tanımlanan "A sınıfı" yumurtaların işletme ve kümes numarasının yumurta kabuğu üzerine damgalanması, bu yumurtaların ağırlık ve özellik sınıflarının etiketlerinde ürün adı ile aynı yüzde belirtilmesi gerektiği vurgulanıyor ![]() ![]() "5-12 DERECEDE MUHAFAZA EDİLMELİ" Aynı tebliğde, "A sınıfı yumurtalar artı 12 derecede muhafaza edilir ve taşınır" ifadesi kullanılıyor ![]() ![]() Doğu Karadeniz Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada alım gücü yerinde olan insanların gıdaya ulaşımının günümüzde oldukça kolaylaştığını belirterek, "Teknolojik gelişmeler ve ulaşım, gıdaya kısa sürede ulaşılabilirliği sağlıyor, ancak gıdanın da değerini koruyabilmesi için gerekli şartların sağlanması gerekiyor ![]() gıda güvenliği ve halk sağlığını ön plana çıkarmaktan geçiyor" dedi ![]() hayvansal kökenli olduğunu, bunun yanında insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin yüzde 90ının da hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklandığını belirtti ![]() En önemli temel tüketim maddelerinden biri olan yumurtanın, alım gücü olan herkesin kolaylıkla ulaşabildiği bir hayvansal gıda olduğunu ifade eden Yazıcı, "Sağlıklı tavuklardan elde edilmiş ve tekniğine uygun, hijyenik şekilde üretilmiş yumurta ürünlerinin paketlenmesi, muhafazası ve depolanması ile taşınması ve pazarlanmasının sağlanmış olması, bu hayvansal ürünleri sağlıklı kılar" diye konuştu ![]() "SATIŞ YERLERİ TEBLİĞE UYGUN DEĞİL"Tebliğinde de belirtildiği gibi, satışa sunulan yumurtaların buzdolabı ısısında bulunmaları gerektiğini dile getiren Yazıcı, şöyle devam etti: "Bazı bakkallarda ve marketlerde satılan yumurtalar, özellikle saklanması gereken ısılarda değil de oda ısısında tüketiciye sunuluyor ![]() ![]() ![]() Satış şartlarının olumsuzluğunun yanı sıra bazen yumurtaların çatlak ve dışkıyla kirli olarak reyonlarda yer aldığını anlatan Yazıcı, tüm bu kuralsızlıkların sonucunda insan sağlığının tehlikeye girebileceğini savundu ![]() "YUMURTA TAVAYA SU GİBİ YAYILMAMALI"Sebahattin Yazıcı, kırılan yumurtanın akının tavada 7 santimetre çapında jelimsi tarzda yayılması, sarısının ise 1-1 ![]() "Söz konusu şartlar iyi sağlanamadığında, kırılan yumurta tavanın dibine su tarzında düşer ![]() ![]() ![]() Sağlıklı beslenmede günde 1 yumurta tüketildiği düşünüldüğünde, söz konusu şartlarda satılan ve tüketilen yumurtaların verilen ücreti karşılamadığı, gıda olarak satın alınan maddenin gıda değeri taşımadığı görülebilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|