![]() |
Kayış Kıran |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kayış KıranKayış Kıran Diğer İsimleri : Eşekotu, Demirdelen, Kayıkçıçiçeği, Sabankıran, Yandak, Ononis spinosa, Hauhechel Botanik Bilgi : Baklagiller familyasından çok yıllık, dikenli bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() Bilinen Bileşimi :Tanen, zamk, organik asidler, şekerler, radix ononidis, anonin, saponin, flavon türevleri ![]() Toplanması Kurutulması : Mart-Nisan veya Ağustos-Eylül aylarında kökleri sökülür, yıkanır, kurutulur ve ince kıyılarak güneş ışınlarından ve nemden uzakta muhafaza edilir ![]() ![]() Kullanılan Kısmı : Kayışkıranın sadece kökü çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır ![]() ![]() Faydaları Böbrekteki taş ve kumları düşürücü özelliği vardır ![]() Böbrek ve Mesane iltihaplarını giderir ![]() Lenf bezlerinin şişmesi, romatizma, gut, ödeme karşı kullanılır ![]() Deri kaşıntısı ve egzamaya karşı kullanılır ![]() Kullanım Şekli : İki kahve kaşığı Kayışkıran kökü demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilir ve 30dk demlenmesi beklenir ![]() ![]() ![]() UYARI : Kayışkıran kökünden çay hazırlanılırken asla kaynatılmaması gerekir ![]() ![]() Kayışkıran kökü çayı 1-2hafta süre içildikten sonra 3-4gün ara verilmelidir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|