|  | Bereketli Topraklar Üzerinde Vizyonda |  | 
|  11-04-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Bereketli Topraklar Üzerinde Vizyonda28 yıl sonra vizyonda 28 yıl sonra, bereketli topraklar üzerinde! Erden Kıral'ın, 1978-1979 yılları arasında çekimini tamamladığı ve sıkıyönetim tarafından yasaklanan, daha sonra ise kimliği belirsiz kişilerce çalınan filmi "Bereketli Topraklar Üzerinde" 2 Mayıs 2008'de seyircilerle buluşuyor     Ödül geri alındı, sıkıyönetim yasakladı • 1980'de 12 Eylül darbesi nedeniyle düzenlenmeyen Altın Portakal Film Festivali'nin ardından, film 1981 yılında En İyi film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu (Yaman Okay) ödüllerini alır  Ancak En İyi Film ödülü, daha sonra filmin "muzır" olduğu gerekçesiyle geri alınır  Kararı protesto eden Kıral, En İyi Yönetmen Ödülü'nü almayı reddeder  • Film, başta gösterim izni almasına karşın, Adana Sıkıyönetim Komutanlığı'nca yasaklanır ve yine 1981'de Avrupa'da En İyi Film seçilmesine karşın, yönetmen sıkıyönetim nedeniyle ödülü almaya gidemez  Kıral, yıllar sonra Paris'e giderek ödülü alabilecektir   Negatifi çalındı • Bu sırada, filmin negatif kopyasının tutulduğu depodan çalınır  Avrupa da dahil olmak üzere her yerde filmi arayan Kıral'ın çabaları sonuçsuz kalır  Yıllar sonra, filmin negatiflerinin İsviçre'de bir stüdyoda olduğunu haber alan bir yakını sayesinde filmin izi bulunur  • Filmin hakları, bazıları filmin oyuncusu da olan 7 ortağa ait  Bu ortakların üçü İsveç'te yaşıyor  Filmin negatifini kaçırıp yıllarca saklayanların da, bu ortaklar olduğu sanılıyor  Oyuncular set işçisi olarak çalıştı • Zorlu koşullarda gerçekleştirilen filmin çekimleri sırasında, ekibin parası bitince seti terk eden işçilerin yerine filmin oyuncuları set işçisi olarak çalışmış  • Erden Kıral, "bu film sevgiyle yapılmıştır" diyor ve ekliyor: "Filmin anlattığı kadar, çekerken yaşadıklarımız benim için çok önemlidir  " Filmin oyuncularından Erkan Yücel, Yaman Okay, Osman Alyanak, Özcan Özgür ve Kaplan Tarsuslu gibi birçok isim, bugün aramızda değil  Yönetmen Erden Kıral, "o güzel insanlar" diye andığı bu isimlerin beyazperdede tekrar anılacak olmalarından da çok memnun  Kendi filmini para verip aldı • Filmin İsviçre'de bulunan negatifini, para vererek geri alan Erden Kıral, "Bu duruma sevineyim mi, üzüleyim mi bilemiyorum, şaşkınlık içindeyim  Bir yandan da seviniyorum  Çocuğuma ve yakınlarıma, 'benden sonra bu filmi mutlaka bulun ve gösterin' demiştim  Şimdi ele geçirdik" diyor ve ekliyor: "28 yıl sonra çocuğumu bulmuş gibiyim"  Filmografi • Kanal • Bereketli Topraklar Üzerinde • Hakkari'de Bir Mevsim • Dilan • Av Zamanı • Mavi Sürgün • Avcı • Ayna Bereketli topraklar üzerinde gösterime giriyor Gösterim Tarihi: 02 Mayıs 2008 Orhan Kemal'in eserinden Orhan Kemal'in ünlü romanından uyarlanan filmin başrollerinde Yaman Okay, Erkan Yücel, Tuncel Kurtiz ve Nur Sürer var  Filmde, köyden üç arkadaş; Köse Hasan, Pehlivan Ali ve Yusuf, iş bulup çalışmak için Çukurova' ya gelirler  Önce bir fabrikada, ardından bir inşaatta, sonra da çeltik tarlalarında çok ağır koşullarda işçilik yapmaya başlayan arkadaşların her biri için kader farklı bit yol çizmiştir  Ve ne yazık ki bu yollar, hiçbiri için bunlar hayırlı olmayacaktır   | 
|   | 
|  | 
|  |