|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
denmemesinin, hayır, sebepleri, yapılacaklar |
![]() |
Hayır Denmemesinin Sebepleri Ve Yapılacaklar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hayır Denmemesinin Sebepleri Ve YapılacaklarHayır Denmemesinin Sebepleri ve Yapılacaklar Birçok insan 'hayır' diyemediği için zor duruma düşüyor ![]() ![]() Psikolog Çiğdem Alparslan Karakuş'un makalesi Birçok insan 'hayır' diyemediği için zor duruma düşüyor ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaşınız sizden borç istiyor fakat biliyorsunuz ki geçmişte de birkaç kez borç istemişti ve ne yazık ki arkadaşınız borcunu geri ödeme hususunda iyi bir sicile sahip değil ![]() Neden "hayır" demek bu kadar zor? Doğumumuzdan itibaren onay almak, varlığımızın kabul görmesi sağlıklı ve mutlu bir yaşam için temel gereksinimlerimizden biridir ![]() ![]() ![]() Niçin "hayır" demeliyiz? Yeterince vaktimiz ve kaynağımız olmadığında, değerlerimizle düşüncelerimizle çelişen isteklerle karşılaştığımızda, kişisel ihtiyaç ve isteklerimizle çakışan durumlarda veya kendimizce reddetmek için sebeplerimizin olduğu durumlarda 'hayır' diyebilmeliyiz ![]() ![]() ![]() Çocuk ve gençler için negatif akran baskısı tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Nasıl "hayır" demeli? 'HayIr' cevabını almak pek çok kişi için tatsız bir durumdur ![]() ![]() Beden dilinizin ve ses tonunuzun söylediklerimizle uyumlu olmasına dikkat edin ![]() ![]() 'HayIr' dedikten sonra kısa ve net şekilde sebebini belirtin: "Sana ödevinde yardım edemeyeceğim, çünkü öğretmen herkesin ödevi yardım almadan yapması gerektiğini söyledi ![]() "Şu anda seninle konuşamayacağım, yarın erken kalkmam lazım ve kendimi çok yorgun hissediyorum ![]() Uygun durumlarda isteği başka bir zamana erteleyin: "Bugün müsait değilim fakat önümüzdeki hafta görüşebiliriz ![]() Uygun durumlarda farklı bir şekilde yardımcı olabileceğinizi belirtin: "Senin için bu raporu yazamam fakat istersen sen yazarken sana okuyabilirim ![]() BazI durumlarda düşünmek için süre isteyebilir ve düşündükten sonra karar verebilirsiniz: "Sana borç verip veremeyeceğimi, bu ayki harcamalarıma bir göz attıktan sonra söyleyebilirim ![]() Dürüst ve açık olun: "Seninle vakit geçirmek hoşuma gidiyor fakat gideceğimiz yerlere hep sen karar veriyorsun ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|