Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
buluyor, hayat, projesiyle, yeniden, şizofreniler

Şizofreniler Yeniden Hayat Projesiyle Hayat Buluyor

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şizofreniler Yeniden Hayat Projesiyle Hayat Buluyor

Şizofreni hastalığı insanlar tarafından ürkütücü kabul edilen bir rahatsızlık Şizofreni tanısı almış çocuğu olan aileler bu konuda neler yapacağını henüz tam olarak bilemiyor Çoğu defa toplumdan tecrit olan bu aileler kendi içlerinde ciddi zorluklarla her an yüz yüze kalmaktadırlar

Ne yazık ki devletin şizofreni hastalarıyla ilgili yaptıkları yok denecek kadar sınırlı Avrupa'da bu konularda yapılan çalışmalar örnek alınarak yapılması gerekenler gözden geçirilmelidir

Dünya Şizofreni Derneği Başkanı Aysel Doğan aynı zamanda bir şizofreni çocuk annesi… Kendi çocuğu gibi başkalarının da hizmet alması için yıllardır mücadele veriyor '18 yaşında uyudun 28 yaşında uyandın oğlum' kitabında şizofreni hastalığının bir insana ve ailesine ne acılar ve çaresizlikler yaşattığını, karşılaştıkları zorlukları anlatan Doğan yurt dışında yapılan çalışmaları da yakından takip ediyor

Geçtiğimiz aylarda Dünya Şizofreni Derneği , İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ve Bisikletliler Derneği ile ortaklaşa yürüttükleri şizofreni hastalarına yönelik AB destekli bir eğitim programını yürürlüğe soktu Tuzla Zihinsel Engelliler Merkezinde başlatılan Yeniden Hayat Projesi bu alanda atılan önemli bir adım niteliğini taşıyor

Görüşlerine başvurduğumuz Dünya Şizofreni Derneği Başkanı Aysel Doğan yaşadıkları zorlukları anlattı "Gün geldi çocuklara çay şeker alamadığımız günleri yaşadık" diyen Doğan 2004 yılında kurulan derneğin kira ve doğalgazını bile ödemekte zorlandıklarını ifade etti Kendilerine devletin sahip çıkmasını beklediklerini, 300 üyeleri bulunduğunu vurgulayan Aysel Doğan devlet yetkililerinin "Şizofreni ailelerini unutmamasını beklediklerini" söyledi

Merkezde proje kapsamında resim, takı tasarımı, ebru ve ahşap boyama atölyelerinin yer aldığı merkezde müzik ve folklor çalışmaları yapılıyor Bu çalışmalar şizofrenlerin özgüvenlerinin gelişmesini sağlıyor

Engelliler arasında şizofren hastalar, şiddetli insan hakları ihlallerine maruz kalıyorlar diyen Doğan toplumsal yaşamdan dışlanma tehlikesi ile yüz yüze geldiklerine dikkat çekti

YENİDEN HAYAT PROJESİNİN AMAÇLARI NEDİR?

" Şizofreni hastaları ve ailelerine eğitimleri verecek uzmanları yetiştirmek

" Uzmanlar aracılığıyla hasta ve hasta ailelerine Ruhsal Toplumsal Beceri Eğitimi vererek hastalığın iyileşmesine yardımcı olmak

" Hastaların sosyal işlevselliğini ve yaşam kalitesini arttırmak

" Atelye çalışmaları vasıtasıyla hastaların kapasitesini geliştirmek, meslek edindirme kurslarına yönlenmelerini arttırmak

" Hasta yakınlarına doğru bilgi alabilecekleri internet sitesi oluşturmak

" Ağaç dikimi, bisiklet sporu gibi organizasyonlarla, şizofreni hasta ve yakınlarının toplumla kaynaşmasını desteklemek

Bu projenin, şizofreniye bağlı engelliliğin önlenmesi, sağlık, eğitim, rehabilitasyon, bakım ve sosyal katılım alanlarındaki sorunlarına çözüm getirerek bu kişilerin topluma katılmalarının sağlanması, karşılaştıkları engellerin ortadan kaldırılması verilen hizmetlerin koordinasyonu için gerekli adımların atılmasını teşvik edeceği anlatan Doğan Kasım ayında tekrar projeyi yenileyeceklerini anlatan Aysel Doğan toplumun bu konuya duyarlı olması için her kesimin elinden geleni yapması çağrısında bulundu Konuyla ilgili bilgi almak ve katkı sunmak isteyenler wwwdunyasizofrenidernegicom adresinden ya da 0212 446 89 32 nolu telefondan yardım alabilirler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com