|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
abdülhamidin, iddiası, mason, olduğunu, osmanlıda, sultan, tek |
![]() |
Sultan İi. Abdülhamid'in Osmanlı'da Tek Mason Olduğunu İddiası |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sultan İi. Abdülhamid'in Osmanlı'da Tek Mason Olduğunu İddiasıSultan II ![]() 18 ![]() ![]() ![]() Zaman Gazetesi yazarı Mustafa Armağan, bugünkü köşesinde, Osmanlı'da tek mason olduğunu iddia ettiği Sultan II ![]() ![]() Sultan II ![]() ![]() ![]() O OLMASAYDI NE OLURDU? Abdülhamid'in yaptıklarını hakkıyla değerlendirebilmek için 'O olmasaydı ne olurdu?' sorusunu da sormamız şart ![]() ![]() HEM DE 18 ![]() Bu 'sinsi', 'içten pazarlıklı', 'cimri' diye yaftaladıkları Şehzade, planları buruşturup bir kenara atmış ve Osmanlı'nın tasfiyesini Cihan Harbi'nin kanlı paylaşımına kadar ertelemeyi başarmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte o 'fakat'ın altında ne çıyanlar kaynamakta olduğunu anlamak için Tarih Dede'yi dikkatle dinlememiz lazım ![]() "TEKRİS" TÖRENİYLE MASONLUĞA İLK ADIM 20 Ekim 1872 Pazar akşamı saat 7 sularında Kadıköy'de, Proodos Locası'nın kurucusu Louis Amiable'ın Mason lokali haline getirilen evinde Veliahd Murad Efendi, "tekris" töreniyle Masonluğa ilk adımını atar ![]() ![]() ![]() ![]() BELGELER PARİS'TE Belki çoğunuz şaşırdınız ama konuyla ilgili belgeler, Masonların matrikül defterindeki kayıtlar Paris'teki Bibliothêque Nationale'dedir; dahası, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof ![]() ![]() ![]() ![]() HESAPLAR TUTMADI Nihayet Murad Efendi, 30 Mayıs 1876 günü bir askerî darbeyle tahta oturtulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şehzade Abdülhamid'i amcası Sultan Abdülaziz ve kuzeni Yusuf İzzeddin ile Avrupa gezisi dönüşünde Avusturya'dayken gösteren bu nadir fotoğraf, İBB'nin "Sultan II ![]() ![]() Halbuki işler nasıl da inceden inceye planlanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Peki neydi bu plan? Onun ne menem bir şey olduğunu Büyük Doğu (Grand Orient) Locasından V ![]() SİLİNMEYECEK İZLER "Sevgili kardeşim, eserinize devam ediniz ve yeni kardeşe 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim İttihatçıların meşhur Dr ![]() ![]() Peki neydi Abdülhamid'in müdahalesi yüzünden aksayan ve ondan sonra yapımına devam edileceği söylenen bu 'eser'? Siz cevabı düşünedurun, ben Abdülhamid'in Masonik dalgayı nasıl göğüslediğini özetleyeyim: YENİ BİR UYANIŞ 1870'lerde devleti ele geçirme planları yapan Mason locaları, Abdülhamid'in ağırlaşan politik baskıları yüzünden belirleyici güç olmaktan çıkmış, siyaset dünyasındaki varlıklarını duruma göre düzenleyen bir teşkilat halini almıştı ![]() ![]() Sonra ne mi oluyor? Ergenekon'un Masonik bağlantılarını görüyorsunuz ![]() ![]() Yazıda Semih Tezcan ve İsmail İşmen'in "İlk Türk Masonları ve Sultan Murat V" (1968) adlı kitapçığı ile Edhem Eldem'in "Toplumsal Tarih"in Eylül 1996 ve Suha Umur'un "Tarih ve Toplum"un Ocak 1987 tarihli sayılarındaki yazılarından faydalandım ![]() |
![]() |
![]() |
|