Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hukuku, ilkeleri, kitabının, siyaset, sözleşmesi, toplum, özeti

Toplum Sözleşmesi Ya Da Siyaset Hukuku İlkeleri Kitabının Özeti

Eski 11-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Toplum Sözleşmesi Ya Da Siyaset Hukuku İlkeleri Kitabının Özeti

Toplum Sözleşmesi ya da Siyaset Hukuku İlkeleri

Jean-Jacques Rousseau bir özgürlük filozofudur Bu bağlamda sivil toplumun çelişkilerini sorgulamış ve bu sorgulamayı gerçek-leştirirken de “insan-yurttaş, doğa-toplum, kır-kent ilişkilerini” öne çıkarmıştır Onun felsefesinde insan doğuştan iyidir ama, toplum ta-rafından asıl doğasından uzaklaştırılmış ve doğal özgürlüğünü yitirmiş bir konumdadır Rousseaunun ereği, toplumda dolayımsız birliğin yeniden kurulması amacıyla bireylere gerçek bir toplum sözleşmesi sunarak sivil özgürlüğün sağlanmasıdır

“18 yüzyılın sonunda Rousseaunun düşüncelerinden etkilen-memiş insan kalmamıştır Bu denli büyük bir etki yaratabilmek için, en derin anlamıyla kuşağının temsilcisi ve sözcüsü olmak gerek-mektedir Rousseau sıradan insanlardan biridir ve onlar arasından ilk konuşandır; halk için konuşurken kendisi için konuşmuştur” O, 18 yyda “cumhuriyetçi” istemleri köktenci bir biçimde dile getiren ilk düşünürdür ve bu bağlamda reformist nitelikli diğer Aydınlanma düşünürlerinden ayrılır Goethenin dediği gibi, “Voltaire nasıl bir dünyanın sonuysa,
Rousseau da bir dünyanın başlangıcıdır

Bütün Yapıtların ikinci kitabı olan Toplum Sözleşmesi, Robert Derathéye göre düşünürün en çok okunan yapıtlarından biri değildir hiç kuşkusuz, ama belki de en çok incelenen yapıtıdır ve sürekli olarak yeni yorumları yapılmaktadır ki bu, kitabın günümüzde de ne denli güncel içerikli olduğunu gösterir XIX yüzyıl Fransasında egemen olan liberalizmin yandaşları Toplum Sözleşmesinden sadece onu çürütmek için söz etmişlerdir Almanyada ise Kant, Fichte ve Hegel Toplum Sözleşmesinin hayranlarıdır Yapıtı filozof gözüyle yorum-lamışlar, kitabın en zor kavramlarının gerçek anlamlarını ortaya çıkar-maya çalışmışlar ve bu yapıtı siyaset felsefesinin klasik yapıtların
dan biri olarak selamlamışlardır

Yazar : Jean Jacques Rousseau

Yayınevi : Say Yayınları

Sayfa Sayısı : 192

Etiket Fiyatı : 10,00 YTL

Basım Tarihi : Temmuz 2008

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com