Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hamsinin, itibarını, kitap, yükseltecek

Hamsinin İtibarını Yükseltecek Kitap

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hamsinin İtibarını Yükseltecek Kitap



Hamsi Kurban O Göze - Deniz, Tarih ve Mutfak Kültürü

Sonunda Hamsi'nin itibarını iade edecek kitap yayımlandı

Heyamola Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Ömer Asan, kitap için, "Sonunda Hamsi'nin itibar¹n¹ iade edecek olan kitabı yayınladık" diyerek ortaya çıkan çalışmadan övünç duyduklarını açıklıyor

Hamsi Kurban O Göze – Deniz, Tarih ve Mutfak Kültürü” adlı eserde, kültürel ve ekonomik olduğu kadar, gastronomik çeşitliliği ile de dikkat çekici bir konumda bulunan “hamsi” nin tarihsel süreç içinde toplum üzerinde bıraktığı etki, bilimsel yöntemlerle elde edilen verilerle, disiplinler arası yaklaşımla ve zengin bir görsellikle okuyucuya sunuluyor

Divan Edebiyatı'nın 'divan sahibi son şairi' olan Hamamizade İhsan Bey”in 1928'de yayınladığı “Hamsiname”den ilhamla geliştirilen bu kapsamlı “hamsi” kitabında; Karadenizin ve hamsinin biyolojik yapısından yola çıkılmış, yörenin kültür tarihinde hamsinin konumu, hamsi terminolojisi, edebiyatı, mutfak kültürü içerisinde hamsi gibi hamsi kültürüne dair birçok başlıkla devam eden içerik, belli başlı hamsi yemeklerinin tarif ve görselleriyle tamamlanmış

Kitabın altyapısını oluşturan ve bilimsel araştırma / yöntem ve teknikleri kullanılarak yürütülen araştırmalarda; balıkçılar, balıkçı kooperatifleri, taka yapımcıları, aşçılar (geleneksel yemekçiler), balık hali, üniversitelerin deniz ve deniz ürünleri araştırma bölümleri, tarım il müdürlükleri, kültür ve turizm il müdürlükleri, belediyeler, valilikler, sivil toplum kuruluşları, arşivler, koleksiyonlar gibi kişi, kurum ve kuruluşlarla bağlantılar kurulmuş

Kitabın yayına hazırlanma aşamasında; balıkçılık ve buna bağlı olarak taka yapımı, çevre özellikleri, gündelik yaşam içindeki yeri, tarihsel süreç gibi konu başlıklarının yer alacağı bir envanter (alan araştırması / Bartın, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Trabzon, Rize ve Artvin İllerinin sahil şeridi) çalışması yapılmış

Hamsiyi, içinde bulunduğu kültürel zenginlikle, bir kültürel miras değeri olarak aktarmaya çalışan yayının hedef kitlesi geniş:

· Mutfak sektörü (Restoran-Lokanta-Cafe-Kafeterya işletmecileri)
· Gıda Sektörü (Gıda sektöründeki firmaların temsilcileri, AR-GE uzmanları)
· Yazılı-Görsel basın temsilcileri (özellikle geniş bir okuyucu kitlesine sahip mutfak dergileri ve gıdaya yönelik teknik ve reklam içerikli sektörel yayınlar, TV mutfak programları, mutfak ve gıda içerikli web siteleri)
· Gastronomlar (mutfak araştırmacıları ve mutfak yazarları, gurmeler),
· Akademik çalışma yapan kurum ve kuruluşlar (Beslenme ve Diyetetik Bölümleri, Ziraat Fakülteleri Su Ürünleri Bölümleri, Edebiyat Fakülteleri)
· Sağlık sektöründe, özellikle beslenme ve diyetetik, yaşam kalitesi uzmanlığı, obezite uzmanlığı konularında çalışma yapan uzmanlar
· Esnaf kooperatifleri, Balıkçılık dernek ve vakıfları; Karadeniz kültürüyle ilgili dernek ve vakıflar, Fotoğraf Dernekleri
· Kamu kurumları (Tarım Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı)
· Kültürel alanda araştırmalar yapan kişi ve kurumlar

Kitabı Hazırlayan Araştırmacı – Yazar kadrosu;
ProfDr Cemal Saydam: Hacettepe Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı)

Kudret Emiroğlu : (Bilkent Üniversitesi, Türk Edebiyatı Bölümü Öğr Görevlisi, Yazar)

Nihal Kadıoğlu Çevik : Kültür ve Turizm Bakanlığı, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Mutfak Kültürü Araştırmacısı)

Fotoğraflar : Doğanay Çevik / Araştırmacı – Fotoğraf Sanatçısı

Kitapla ilgili detaylar

Yazar:A Cemal Saydam, Nihal Kadıoğlu Çevik, Kudret Emir
Yayınevi:Heyamola Yayınları
Sayfa Sayısı:200
Etiket Fiyatı:50,00 YTL
Basım Tarihi:Eylül 2008

Bu değerli eserde, kültürel ve ekonomik olduğu kadar, gastronomik çeşitliliği ile de dikkat çeken “hamsi” nin tarihsel süreç içinde toplum üzerinde bıraktığı etki, bilimsel yöntemlerle elde edilen verilerle, disiplinler arası yaklaşımla ve zengin bir görsellikle okuyucuya sunulmaktadır

Divan Edebiyatı'nın 'divan sahibi son şairi' olan Hamamizade İhsan Bey”in 1928'de yayınladığı “Hamsiname”den ilhamla geliştirilen bu kapsamlı “hamsi” kitabında; Karadenizin ve hamsinin biyolojik yapısından yola çıkılmış, yörenin kültür tarihinde hamsinin konumu, hamsi terminolojisi, edebiyatı, mutfak kültürü içerisinde hamsi gibi hamsi kültürüne dair birçok başlıkla devam eden içerik, belli başlı hamsi yemeklerinin tarif ve görselleriyle tamamlanmıştır

Yayın hazırlama aşamalarında; balıkçılık ve buna bağlı olarak taka yapımı, çevre özellikleri, gündelik yaşam içindeki yeri, tarihsel süreç gibi konu başlıklarının yer alacağı bir envanter (alan araştırması / Bartın, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Trabzon, Rize ve Artvin İllerinin sahil şeridi) çalışması yapılmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.