Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
batılılaşma, devrinden, edebiyatılale, tanzimata, türk, yenileşme

Batılılaşma Ve Türk Edebiyatı-Lale Devrinden Tanzimata Yenileşme

Eski 11-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Batılılaşma Ve Türk Edebiyatı-Lale Devrinden Tanzimata Yenileşme

Batılılaşma ve Türk Edebiyatı / Lale Devrinden Tanzimata Yenileşme

Osmanlı yöneticileri, XVIII asrın başlarında, askerliğe, bilime ve tek­nolojiye dair yeniliklere yönelirken, farkında olmadan, hayatın her alanında ve sanatta Batılılaşmaya da kapı aralamışlardır

Böylece, hem fizik hem estetik bir değişim süreci, aynı zamanda başlamıştır

Bin yıldır içinde yaşanılan kültürden bir başka kültüre geçilmektedir Ne var ki, sanatın, özellikle edebiyatın akşamdan sabaha değişmesi söz konusu değildir Bir yaşama üslûbunun ifadesi olarak edebiyat; dünden bugüne, bugünden yarına, duraksız bir yolculuktur

Öyleyse, Tanzimattan sonra ortaya çıkan edebiyat, eğer “yeni” ise, sürecin, muhakkak, daha öncesinin olması lazımdır Bu durumda; edebiyatla Batılılaşma arasındaki münasebet, sanıldığından daha sıkıdır ve “yenileşme”, şimdiye kadar söylenegelenden çok daha erken bir dönemde başlamıştır

“Batılılaşma ve Türk Edebiyatı”, bir bakıma, bu düşüncelerin izinin sürülmesinden doğmuştur Kitapta, Batılılaşmanın ilk somut belirtilerinin görüldüğü XVIII yüzyıl başlarından yeni bir dünya görüşünün ve edebiyatın ortaya çıktığı XIX yüzyıl ortalarına kadar geçen yaklaşık 150 yıl; “Uyanış”, “Yenileşme”, “Batılılaşma” adlarını taşıyan üç ana bölüm halinde incelenmektedir

Lale Devrinde, Avrupaya ilgiyi elle tutulur kılan en önemli yenilik Türkçe matbaanın kurulmuş olmasıdır Sihirli makine, bütün imkânsızlıklara rağmen, cılız da olsa, Türk aydınlanmasının ilk ışığını yakmıştır Yüzyılın sonunda, Fransız Devriminin armağanı ise, “gazete”lerdir Türk gazeteciliği, özellikle, siyasal bir muhalefetin ortaya çıktığı 1860 sonrasında, modernleşmenin en önemli aracı olmuştur

Edebî manifestolar, kanunların bile önüne geçmiş; Batılılaşan Türkiyenin ilk liderleri politikacılar değil, aynı zamanda birer gazeteci ve fikir önderi olan şairler ve yazarlar arasından çıkmıştır

Yazar:Ali Budak

Yayınevi:Bilge Kültür Sanat

Sayfa Sayısı:648

Etiket Fiyatı:32,00 YTL

Basım Tarihi:Eylül 2008

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com