Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
raphanus, sativus, turp

Turp (Raphanus Sativus)

Eski 01-31-2010   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Turp (Raphanus Sativus)



Turp (Raphanus sativus)




TURP, dünyanın pek çok yerinde yetiştirilen yaygın bir tarım bitkisidir Köklerinden genellikle tek başına ya da başka sebzelerle karıştırılarak salata yapılır; bazı yörelerde de körpe yaprakları sebze olarak yenir


Turp (Raphanus sativus) beyaz ya da mor çiçekler açan kazık köklü bir bitkidir Kökün üst bölümü bitki geliştikçe etlenip kalınlaşarak yumru biçimini alır Yumruların tepesinden yapraklar çıkar Yapraklar kaba yapılı, tüylü ve kenarları dişlidir

Köklerinin biçim, boyut ve renkleri çok çeşitlilik gösterir Bazıları yuvarlak ya da oval, bazıları ise havucu andırır Turplar renklerine göre başlıca üç grupta toplanır: Kırmızı turp, beyaz turp ve siyah turp Dış kabuklan farklı renklerde olsa da tümü beyaz etlidir
Besince zengin, hafif toprakları seven turp tohumdan üretilir

Genellikle baharın ilk günlerinden başlayarak sonbahara kadar ekim yapılır "Fındık turpu" da denen ufak kırmızı turplar 1,5 ay gibi çok kısa bir sürede geliştiğinden ekim aynı yıl içinde 4-5 kez yinelenebilir Oysa, iri yumrular oluşturan beyaz ve siyah turpların gelişmesi çok daha uzun bir zaman alır; bu yüzden de yılda en çok iki kez ekim yapılır

Eski Mısırlılar'a ait yazıtlarda adı geçen turpun kökenine ve anayurduna ilişkin çelişkili bilgiler vardır Örneğin bazı uzmanlara göre turpun atası olduğu kabul edilen yabani turp (Raphanus raphanistrum) Ortadoğu ve Anadolu'da kendiliğinden yetişir Yaklaşık 60 santimetreye kadar boylanan bu bitki kalın kökü, sert tüylü gövdesi ve sarı, beyaz ya da mor çiçekleriyle ayırt edilir



Turp (Raphanus sativus)
MsXLabsorg & Temel Britannica
Turp (Raphanus sativus), Brassicaceae (turpgillerden), yaprakları tüylü, çiçekleri beyaz, sarı, mor renkli bir bitkidir

Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Plantae
    • Bölüm: Magnoliophyta
      • Sınıf: Magnoliopsida
        • Takım: Brassicales
          • Familya: Brassicaceae
            • Cins: Raphanus
              • Tür: R sativus
Turp, dünyanın pek çok yerinde yetiştirilen yaygın bir tarım bitkisidir Köklerinden genellikle tek başına ya da başka sebzelerle karıştırılarak salata yapılır; bazı yörelerde de körpe yapraklan sebze olarak yenir

Turp (Raphanus sativus) beyaz ya da mor çiçekler açan kazık köklü bir bitkidir Kökün üst bölümü bitki geliştikçe etlenip kalınlaşa-rak yumru biçimini alır Yumruların tepesinden yapraklar çıkar Yapraklar kaba yapılı, tüylü ve kenarlan dişlidir

Köklerinin biçim, boyut ve renkleri çok çeşitlilik gösterir Bazıları yuvarlak ya da oval, bazıları ise havucu andınr Turplar renklerine göre başlıca üç grupta toplanır: Kırmızı turp, beyaz turp ve siyah turp Dış kabuklan farklı renklerde olsa da tümü beyaz etlidir
Besince zengin, hafif topraklan seven turp tohumdan üretilir Genellikle baharın ilk günlerinden başlayarak sonbahara kadar ekim yapılır "Fındık turpu" da denen ufak kırmızı turplar 1,5 ay gibi çok kısa bir sürede geliştiğinden ekim aynı yıl içinde 4-5 kez
yinelenebilir Oysa, iri yumrular oluşturan beyaz ve siyah turpların gelişmesi çok daha uzun bir zaman alır; bu yüzden de yılda en çok iki kez ekim yapılır

Eski Mısırlılar'a ait yazıtlarda adı geçen turpun kökenine ve anayurduna ilişkin çelişkili bilgiler vardır Örneğin bazı uzmanlara göre turpun atası olduğu kabul edilen yabani turp (Raphanus raphanistrum) Ortadoğu ve Anadolu'da kendiliğinden yetişir Yaklaşık 60 santimetreye kadar boylanan bu bitki kalın kökü, sert tüylü gövdesi ve sarı, beyaz ya da mor çiçekleriyle ayırt edilir

Turp Bitkisi ve Kökü: Yaprakları tüylü, çiçekleri beyaz, sarı, mor renkli bir bitkidir Acımsı bir tadı olan turpun kökü C vitamini, kükürt ve iyot bakımından zengindir Ayrıca, B1, B2 vitaminleri ile çeşitli mineraller içerir


Turpun Faydaları:
Karaciğere çok faydalı bir besin olan turp tam bir karaciğer dostudur Karaciğeri kuvvetlendirir ve şişliğini indirir Sarılığa karşı da faydalıdır Böbrek kumlarını ve safra taşlarını dökmeye yardımcı olur Romatizma ve siyatikte faydalıdır Astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelir Öksürüğü keser İdrar söktürür ve kabızlığı giderir Uyarıcıdır İştah açar Mikrop öldürücüdür Vücudu ve dişetlerini kuvvetlendirir Kalp ve damar sağlığına faydalı olmasının yanında kansere karşı da koruyucu etkilere sahiptir Şeker hastalarına da faydalıdır Turp cilt bakımı için de yararlıdır Cilde tazelik, saçlara ise parlaklık verir Sivilce ve egzamayı geçirmeye yardımcı olur


Turp Nasıl Kullanılır?
Turpun kökü ve yaprağı daha çok salatası yapılarak kullanılır Tıbbi açıdan ise; Kırmızı turp vücuda kuvvet verir ve balgam söktürür Siyah turp böbreklere daha faydalıdır Tam bir karaciğer dostu olan turp suyu, damar sertliği ve uykusuzluğa da iyi gelir Bal ve sirke şerbeti ile karıştırılıp gargara yapılırsa nefes darlığına iyi gelir

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.