Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Pasta, Kek, Börek & Kurabiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
gözleme, tarifi, tatlısı

Gözleme Tatlısı Tarifi

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gözleme Tatlısı Tarifi



Gözleme Tatlısı Tarifi

Kullanılacak malzeme:
1,5 su bardağı un,
200 gr tereyağı,
1,5 kahve fincanı su,
1 yumırtanın sarısı,
1 çay kaşığı tuz
Kızartılması için:
1+1/4 su bardağı ayçiçek yağı
Şurubu için:
1+3/4 su bardağı toz şeker,
1 tatlı kaşığı limon suyu
Üstüne serpmek için:
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi veya dövülmüş antepfıstığı

Yapılışı:
Tencereye 1,5 bardak su, 1 3/4 su bardağı tozşeker ve 1 tatlı kaşığı limon suyu konulup orta ateşe oturtulur Tahta bir kaşıkla şeker eritildikten sonra şurup koyu bir kıvama gelinceye kadar 10 dakika kadar kaynatılır Sonra tencere ateşten indirip şurup soğumaya bırakılır Hamur açarken kullanılmak üzere 1/4 su bardağı un ayrıldıktan sonra geri kalan un elekten geçirilerek hamur yoğurma mermerinin üstüne dökülür Unun ortasında bir havuz açılır Buraya 70 gr tereyağı, tuz,yumurta şansı ve azar azar bir kahve fincanı su koyularak yoğuru-lur ve pek sıkıca olmayan bir hamur haline getirilir Sonra bu hamur mermerin üstünde yuvarlaya yuvarlaya uzatılır ve 10 eşit parçaya bölünür Her küçük parça üstüne hafifçe basılarak yassılaştırılır ve her biri yaklaşık 10 cm çapında yuvarlak parçalar halinde açılır 10 parça hamurun açılması bitince bunlardan biri alınıp üstüne fırçayla tereyağı sürülür Böylece bir kat hamur, bir kat yağ olmak üzere hamurlar birbirinin üstüne istiflenir Üstlerine hafifçe bastırılarak birbirlerine yapışması sağlanır ve merdaneyle 0,5 cm kalınlığında açılır Kalan tereyağıyla hamurun üstü yağlandıktan sonra bir ucundan sarmaya başlanarak ince uzun bir hale getirilir Bu şekilde serince bir yerde yarım saat kadar dinlendirilir Yarım saat sonra bu uzun hamur, mermerin üstüne konur ve daha çok kalın tarafları inceltilerek biraz daha uzatılır, her yanı aynı kalınlığı bulunca 20 eşit parçaya bölünür Her parça iki avuç arasında yassı-laştınlır Sonra da merdaneyle açılarak 3-4 cm çapında yuvarlak yufkalar elde edilir Hamurların açılması sona erince ikişer, üçer tanesi alınıp içinde kızdırılmış ayçiçek yağı bulunan tavaya atılır ve iki yanı nar gibi kızartılır Kızaran hamurlar maşa veya kevgirle alınıp yağı süzüldükten sonra soğuk şurubun içine atılır Gözlemelerin tamamı kızartılınca şuru-buyla birlikte tabaklara konur ve üzerine dövülmüş ceviz içi veya antepfıstığı serpilerek servis yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Gözleme Tatlısı Tarifi

Eski 10-29-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gözleme Tatlısı Tarifi



Gözleme Tatlısı Tarifi

5 kahve fincanı un
1,5 kahve fincanı tereyağı
1,5 kahve fincanı su
1 kahve fincanı un (açmak için)
1 yumurtanın sarısı
1 kahve kaşığı tuz
Kızartmak için:
1,5 bardak rafine zeytinyağı
Şurubu:
2 bardak toz şeker
1,5 bardak su
1 tatlı kaşığı limon
Üzerine:
1 bardak çekilmiş ceviz

Bir tencereye ölçülere göre su, toz şeker ve limon suyu konularak ateşe oturtulur Bir kaşıkla karıştırılarak şeker suda eritilir ve koyuca bir şurup durumuna gelinceye kadar 15 dakika kaynatılır Sonra tencere ateşten indirilerek soğumaya bırakılır Bundan sonra hamur tahtasına un elenir, yumurta sarısı, tereyağ ve su konularak iyice karıştırılır, hamur yapılır Bu hamur tahtada yuvarlanarak uzatılır, 10 eşit parçaya kesilir Her parçanın üzerine bastırılarak yassıltılır ve merdane ile tabak kadar açılır
Her açılan hamurun üzerine fırça ile artan teıeyağından sürülür ve yağlı taraflara açılan hamurlar birbirinin üzerine gelecek biçimde oturtulur Bir kat hamur, bir kat yağ şeklinde üst üste istiflenir Bir üsttekinin üzerine basarak hamurlar birbirlerine yapıştırılır Merdane ile yarım santim inceliğinde yuvarlak açılır, bunun da üzeri fırça ile yağlanır ve önden ileriye doğru sıkıca kıvrılır ve çeke çeke yavaşça soldan sağa, sağdan sola doğru çekilerek ince uzun bir biçime getirilir
Bundan sonra hamur yarım saat dinlenmeye bırakılır Bu süre dolunca, hamur, tahta üzerinde yuvarlanır, daha da uzatılır 20 eşit parçaya kesilir Her parça avuç içine alınarak yassıltılır Yassıltılan her parça hamur, yeniden merdane ile 3 - 4 santim çapında yuvarlak yuvarlak açılır Bir tavaya rafine zeytinyağı konulur ve yuvarlak hamurlar üçer, dörder tavaya atılır Her iki tarafları da pembeleşinceye kadar kızartılır Delikli kepçe ile alınarak, bir tarafta bırakılan soğuk şurubun içine atılır Hamurların hepsi kızartılıp şuruba atıldıktan sonra, şurubu ile tabağa alınarak servis yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Gözleme Tatlısı Tarifi

Eski 10-29-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gözleme Tatlısı Tarifi



Gözleme Tatlısı Tarifi

2 su bardağı un
2 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı tereyağı
yeteri kadar tuz
yarım su bardağı su
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı çekilmiş ceviz

Şurup için:
1 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu

Unu, yumurta sarısı, tuz, tereyağı ve su ile sıkıca bir hamur yapın Bu hamuru on parçaya bölün, her birini fincan tabağı büyüklüğünde açkıtktan sonra aralarını yağlayarak üst üste koyun Hepsini birden yarım santim kalınlığında açın Üzerini yağladıktan sonra rulo haline getirin Yarım saat bekletin Sonra, küçük parçalara bölüp, fincan tabamı büyüklüğünde açarak kızgın yağda kızartıp, şuruba atın Üzerine çekilmiş ceviz koyarak servis yapın

Şurup: Bir kaba şeker ve su konur, kaynatılır, koyulaştığında limonla kestirilir Kısa bir süre sonra indirilip soğutulur

Alıntı Yaparak Cevapla

Gözleme Tatlısı Tarifi

Eski 10-29-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gözleme Tatlısı Tarifi



Gözleme Tatlısı Tarifi

3 bardak un
2 adet yumurta sarısı
½ bardak su
1 bardak sıvıyağ
2 kaşık tereyağı
1 bardak çekilmiş ceviz

Şerbeti:
1 bardak şeker
25 bardak su
1 damla limon suyu

Şerbeti için su ve şekeri kaynatın, 1 damla limon suyu damlatın, ateşten alın
Unu eleyip ortasını açın: yumurta, tereyağı, yumurta sarısı ve tuz katarak yoğurun Bezelere ayırın, hepsini merdane ile çay tabağı kadar açın ve 15dk dinlendirip yağda kızartın Hepsi kızardıktan sonra parçaları soğuk şerbet içine atın ve suyu çektikten sonra ceviz serperek servis edin

Alıntı Yaparak Cevapla

Gözleme Tatlısı Tarifi

Eski 10-29-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gözleme Tatlısı Tarifi



250 gram un

1 yumurta sarısı

125 gram tereyağı

1 bardak zeytinyağı

Unu hamur tahtasına eleyip, ortasmı havuz gibi açınız Bir kaşık yağ, bir yumurtanın sarısı, limonun dörtte birini sıkıp, etrafına çok az tuz serpip, ılık su ilâvesiyle, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediniz Hamura rulo şekli vererek, 5 parçaya ayırınız Her parçayı elde yuvarlayıp, nemli bez altında dinlenmeye bırakınız

Diğer tarafta, 100 gram tereyağını eritip, hafif soğuyunca elle karıştırarak beyazlatınız

Bir müddet dinlenen hamurları, yuvarlak daireler şeklinde açıp, üzerine muntazam şekilde yağ sürünüz Beş tanesini üst üste koyunuz En üsttekine yağ sürmeyiniz Bunları tekrar nemli bez altına koyarak, soğuk bir yerde 20 dakika dinlendiriniz Sonra 4-5 mm inceliğinde açıp tekrar fırça ile yağ sürünüz Düz tarafı karşıya getirip, gevşek olmaması için çekilerek sıkıca bir rulo yapınız Yuvarlayarak 3 santim çapında kesiniz Merdane ile daireler açıp, bu yuvarlakları kızgın yağda kızartınız Kızaran tatlıları, bir kevgirle önceden hazırlanan şuruba katınız

Şurubu iyice çekince, bir servis tabağına muntazam bir şekilde yerleştiriniz Üzerine arzuya göre, kıyılmış yeşil fıstık veya ceviz serpiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.