Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Pasta, Kek, Börek & Kurabiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
markiz, tarifi, tatlısı

Markiz Tatlısı Tarifi

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Markiz Tatlısı Tarifi



Markiz Tatlısı Tarifi

Pralini:
2 tatlı kaşığı rafine yağ
100 gr toz şeker
2 çorba kaşığı su
100 gr (1/2 su bardağı) kavrulmuş badem (kalın kıyılmış)

Kreması:
500 gr (2+1/2 su bardağı) süt
60 gr (1/4 su bardağı) toz şeker
4 yumurtanın akı
4 yumurtanın sarısı
15 gr (3 yaprak) jelatin (4 çorba kaşığı ılık suda eritilmiş)
18 sade parmak bisküvisi
1/4 su bardağı süt (bisküvi ıslatmak için)

Süslemesi:
125 gr (1/2 su bardağı) krema (koyu ama sertleştirilmeden çırpılmış)
2 çorba kaşığı vişne reçeli

Pralini yapmak için, 1 tatlı kaşığı rafine yağla fırın tepsisini yağlayıp bir kenara bırakınız
Küçük bir tencereye su ve şekeri koyup, sürekli karıştırarak şekeri eritiniz 4 dakika, şurup açık kahverengi olana kadar harlı ateşte kaynatınız (Şurup istediğiniz rengi alır almaz acılaşmaması için tencereyi ateşten indiriniz)
Bademleri katıp yeniden kaynatarak, tencereyi ateşten indirip 15 dakika bir kenarda soğutunuz Soğuyup sertleşince pralini havanda döverek toz haline getirip, bir kenara bırakınız
Kalan 1 tatlı kaşığı yağla, 25 cm'lik yada 17,5 cm'lik bir kek kabını yağlayıp, süzülmesi için bir kağıt peçetenin üstüne ters çevirip bırakınız
Kremayı hazırlamak için, orta boy bir tencerede, ağır ateşte, sütü kaynatmadan ısıtıp tencereyi ateşten indiriniz
Orta boy bir kasede şeker ve yumurta sarılarını, tahta bir kaşıkla açık renk olana kadar dövünüz Sütü sicim gibi akıtıp, sürekli döverek yumurtalı şekere katınız
Büyük bir tencereye üçte birine kadar su doldurup, harlı ateşte kaynatınız Kaynayınca ateşin altını iyice kısınız (Su sıcak ama kaynar olmamalıdır) Yumurta karışımlı kaseyi suyun içine oturtup puding tahta kaşığa yapışacak kıvama gelene kadar pişiriniz (Puding pürtükleşeceğinden fazla pişirmemeye dikkat ediniz)
Pudingi ateşten indirip eritilmiş jelatini katınız Havanda dövülmüş pralini katarak, içinde kırılmış buz olan büyük bir kasenin içine oturtunuz Puding soğurken, sık sık karıştırınız
Puding soğurken, bisküvileri bir tabağa dizip üstlerine süt serperek bir kenara bırakınız
Puding tutmaya başlarken, yumurta aklarını bir kasede yumurta teli yada elektrikli çırpıcıyla kar haline getiriniz Madeni bir kaşıkla yumurta akını, yavaşça pudinge katınız
Pudingin dörtte birini hazırladığınız kalıba boşaltıp, bisküvileri diklemesine kalıbın çevresine sıralayınız Kalan pudingi içine döküp, bisküvilerin kalıbın boyundan taşan kısımlarını kesiniz Kalıbın üstünü alüminyum kağıtla örtüp buzdolabında bir saat, puding tutana kadar bekletiniz
Kalıbı buzdolabından çıkarıp alüminyum kağıdı açınız Kalıbın dibini çabucak sıcak suya batırıp kenarlarında çepeçevre bir bıçak gezdiriniz Pudingi soğutulmuş bir servis tabağına ters döndürerek çıkarınız
Çırpılmış kremayı pudingin üstüne, kenarlara taşırmadan döşeyip, üstünü bıçakla düzeltiniz
Yağlı yada mumlu kağıttan bir külah yapıp, reçeli içine doldurunuz Külahın ucunu 3 mm çapında kesip, kremanın üstüne reçelle paralel çizgiler çiziniz Tatlınızı belli aralıklarla kesip, servis ediniz

Not: Bu klasik Fransız tatlısı, genellikle kenarları bombeli kek kalıbında yapılır 25 cm'lik tatlı kalıbınız yoksa 17,5 cm'lik yuvarlak bir kek kalıbı kullanabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.