Ayva Peltesi Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayva Peltesi TarifiAyva Peltesi Tarifi 1 kg ayva 8 bardak su 4 bardak toz şeker Bir tencereye kabukları soyulmuş, çekirdek kısımları iyice çıkarılmış ve yarım parmak boyunda parçalara doğranmış 1 kg ayva koyduktan sonra üstlerine 8 bardak da su katmalı ve ayvalar iyice yumuşayana kadar tencere kapaksız olarak 45 - 50 dakika haşlanır Ayvalar yumuşak bir hale gelince ayvaların suyunu bir süzgeçten geçirmek suretiyle başka bir tencereye süzülür (Ayva suyunu süzdükten sonra ölçmelidir İki bardaktan az gelirse, bir miktar daha su katarak iki bardağa yükseltmelidir İki bardaktan biraz fazla gelen suyun zararı yoktur ) Süzgeçte kalan ayvalar ise atılmamalıdır, bunlardan da ayva kompostosu yapılabilir Sonra süzülen ve ölçülen iki bardak ayva suyuna, bir misli fazlasıyle dört bardak da toz şeker ilâve edilerek, orta ısıdaki ateşte karıştırılmak suretiyle şekerin ayva suyu içinde erimesi sağlanır Bu ayva suyu şeker, koyumsu bir hal alıncaya kadar bunlar 10 -15 dakika arasında kaynamaya bırakılır, sonra da tencere ateşten alınarak, pelte kâselere, hattâ kavanozlara doldurulur, gerektikçe kullanılır
|
|
Ayva Peltesi Tarifi |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayva Peltesi TarifiAyva Peltesi Tarifi 1 1/2 kg Ayva 13 bardak Su 1750 g Şeker (7 bardak) 1 1/2 kg ayvanın her birinin kabuklarını ayıklayıp ikişer santim kalınlığında dilimler kestikten sonra çekirdeklerini çıkartınız ve içinde 13 bardak su bulunan bir tencereye atınız Bilâhare bu tencereyi ateşe oturtarak ayvaları üç çeyrek saat kadar haşlayınız Ayvalar haşlanınca; bunların suyunu süzünüz ve bu suya 1750 g şeker (7 bardak) ilâve ettikten sonra orta ısıdaki ateşte yoğun bir duruma gelinceye kadar aşağı yukarı bir çeyrek saat pişiriniz Pişmesini müteakip gerekli kaplara taksim ederek, lüzum oldukça kullanmak üzere muhafaza ediniz
|
|
|
|