Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Pasta, Kek, Börek & Kurabiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
tarifi, tatlısı, zerde

Zerde Tatlısı Tarifi

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zerde Tatlısı Tarifi



3,210 kg suya 650 gr pirinç koyup, pirinçler uzayıncaya kadar kaynatın İyice kaynayınca içine 280 gr şeker atın, suda 80 gr arorat ezerek içine yedirin Lapa kıvamına gelince, akşamdan suya konmuş bir kaç kırmız ile 15 gr safran koyup pirinçleri eze eze karıştırın ve kaynamadan indirin 15 dakika sonra bir defa daha karıştırıp kaselere boşaltıp, üzerini fıstık ve üzümle süsleyin
Alıntı Yaparak Cevapla

Zerde Tatlısı Tarifi

Eski 10-29-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zerde Tatlısı Tarifi



MALZEMELER
6 su bardağı su,
1/2 su bardağı pirinç,
2 su bardağı şeker

YAPILIŞ TARİFİ
Önce pirinç ayıklanıp yıkanır ve bir tencerede suyla açılıncaya kadar
pişirilir Sonra rendelenmiş portakal veya limon kabuğu ile şekeri ilave
edilir ve koyulaşıncaya kadar pişirilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Zerde Tatlısı Tarifi

Eski 10-29-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zerde Tatlısı Tarifi



Zerde (Osmanlı)

1 çay bardağı pirinç
1 litre su
1 tutam safran
1 su batrdağı toz şeker
1 çorba kaşığı patates nişastası
Yarım çay bardağı kuşüzümü
Yarım çay bardağı çam fıstığı
Gülsuyu

Safran 1 çay bardağı suda 1 saat bekletilir Pirinç bir tencereye konur, üzerine 2 su bardağı su eklenir, kısık ateşte yumuşayana dek pişirilir Üzerine 1 çay bardağı suda eritilmiş nişasta, suyuyla birlikte safran, şeker eklenir, sürekli karıştırarak kaynama noktasına gelene kadar pişirilir Ateşten almadan hemen önce fıstık, üzüm ve gülsuyu eklenir Zerde kaselere paylaştırılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Zerde Tatlısı Tarifi

Eski 10-29-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zerde Tatlısı Tarifi



Zerde Tarifi

2 kahve fincanı pirinç
6 bardak su
300 gr toz şeker
1 çorba kaşığı ararot
1/2 kahve fincanı su (ararot için)
2 tutam safran
1 kahve fincanı su (safran için)
Üzerine:
1 kahve fincanı siyah kuru üzüm
1 kahve fincanı çam fıstığı

Önce pirinç ayıklanır, 4 - 5 su yıkanırsu ile birlikte tencereye konularak üzerine toz şeker ilâve edilir, tencere ateşe oturtulur 25 dakika haşlanır Pirinçler yumuşayınca safran bir kahve fincanı su içinde ezilerek ıslatılır, rengi çıkarılır ve tencereye katılır, iyice karıştırılır Buna yarım, kahve fincanı su içinde hallolmuş ararot katılır ve yeniden karıştırılır Zerde, boza gibi koyulaşıncaya kadar yarım saat daha pişirilir Koyulaşınca ateşten indirilir, hepsi kâselere bölünür; soğuyunca üzerlerine siyah kuru üzüm, çam fıstığı ve nar taneleri serpilerek kâselerin üstleri güzelce süslenir, sonra servis yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Zerde Tatlısı Tarifi

Eski 10-29-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zerde Tatlısı Tarifi



Zerde Tarifi

Pirinç
Ararot, bulunmazsa (nişasta)
Safran
Zerdeçal (renk için)
Şeker
Fıstık
Kuşüzümü
Nar taneleri
Gül suyu
(Pirincin sekiz misli su, yarım kilo pirinçe 2 kilo şeker,)

300 gram ararot, 2 gram safran, 20 gram gül suyu, dört beş kaşık zerdeçal, kâselerin üzerlerine de fıstık, kuşüzümü ve nar taneleri serpilir
Bir tencereye, nisbet dairesinde su doldurulur Evvelâ taneli pirinç haşlanır Ararotu da biraz soğuk suda karıştırıp ilâve etmeli ve şekerini de atmalıdır Biraz kaynattıktan sonra safranı da küçük bir cezvede çay gibi haşlayıp tencereye dökmelidir
Zerdeçalı da biraz su içinde ezdikten sonra, tencereye koymalı, biraz, daha kaynatmahdır Bu sırada gül suyunu da katmalıdır
Kıvama geldiği anlaşılınca tencereyi indirmeli ve kâselere bölmelidir
Soğuduktan sonra, servis etmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Zerde Tatlısı Tarifi

Eski 10-29-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zerde Tatlısı Tarifi



Zerde Tarifi

2 kahve fincanı pilavlık pirinç (125 gram)
2,5 su bardağı toz şeker
1,5 - 2 gr safran (Bir tutam)
3 çorba kaşığı Hararot (Nişasta, 15 gram)
10 su bardağı su
Az zerdeçal (Bıçağın ucu ile)
Üzerini süslemek için;
Siyah kuşüzümü, nar tanesi, çam fıstığı veya fındık

Safranı, bir kahve fincanı gülsuyu ile ıslatalım
Pirinçleri ayıklayıp iki saat ılık suda dinlendirip süzün ve üç su yıkayın
Pirinçler iyice pişip yumuşak bir hal alıncaya kadar (10 su bardağı su ile) pişirelim
Toz şekeri ilave edip beş dakika daha pişirelim
Safranlı gül suyunu (isterseniz safranları süzebilirsiniz) ve 1/2 su bardağı suda ezdiğimiz nişastayı tencereye ilave edip hep aynı yöne karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim
Kâselere bölüp soğumasını bekleyelim
Soğuduktan sonra, çam fıstığını, kuşüzümünü ve nar tanelerini serperek süsleyelim

Not: Safran pahalı olduğu için safranın rengini bir miktar zerdeçal ile takviye ediyoruz Tereyağlı zerde yapacaksanız nişasta ile birlikte 3 çorba kaşığı suyu alınmış tereyağını da katıp yediriniz Önce üzeri yağlı görünse de karıştırarak kâselere boşaltınız Biraz soğuyunca yağlı görünüm yok olur Bu zerde diğerlerine göre daha parlak olur

Alıntı Yaparak Cevapla

Zerde Tatlısı Tarifi

Eski 10-29-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zerde Tatlısı Tarifi



Zerde Tarifi

Bir buçuk kahve fincanı pirinci bir tenceredeki sıcak suda yarım saat kadar ıslatın 5 bardak suda, ağır ateşte 20 dakika kadar kaynatın 5 kahve fincanı şeker, 1 kahve kaşığı safran, 2-3 damla safran boyası ile 1 fincan suda ezilmiş 2 çorba kaşığı nişastayı kaynamakta olan pınnce, karıştıra karıştıra ağır ağır ilâve ederek 5 dakika daha kaynatın Sonra yarım fincan gül suyu ilâve edip bir taşım daha kaynatarak ateşten indirin, kâselere boşaltın Soğuyunca kâselerin üzerini kuş üzümü ve çam fıstığı ile süsleyin

Alıntı Yaparak Cevapla

Zerde Tatlısı Tarifi

Eski 10-29-2012   #8
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zerde Tatlısı Tarifi



Zerde Tarifi

150 g Pirinç (21/4 fincan)
61/2 bardak Su
350 g Şeker (11/2 bardak)
1/2 g Safran
20 g Ararot (11/2 çorba kaşığı)
Çam fıstığı ve siyah kuru üzüm (Üzerine)

Bir kâseye; 1/2 g safran ve 1 fincan su koyarak 20 — 25 dakika bırakıkınız Sonra yumuşamış safranları, suyunun içinde iyice ezerek ileride kullanmak üzere bir tarafa bırakınız
Diğer taraftan bir tencereye; temizlenmiş ve yıkanmış 150 g pirinç (21/4 fincan), 61/2 bardak su ve 350 g şeker (11/2 bardak) koyarak, pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatınız
Pirinçler haşlanıp arzu edilen duruma gelince bunlara; evvelce hazırlamış olduğunuz safran (suyu ile beraber) ile 1/2 fincan su içinde hâlolmuş 20 g Ararot (11/2 çorba kaşığı) ilâve ederek iyice karıştırınız ve yoğun bir hâl alıncaya kadar 25 - 30 dakika pişiriniz
Pişmesini müteakip gerekli kaplara boşaltınız, iyice soğutunuz, çam fıstığı ve siyah kuru üzümle süsleyerek servis yapınız

Alıntı Yaparak Cevapla

Zerde Tatlısı Tarifi

Eski 10-29-2012   #9
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zerde Tatlısı Tarifi



3 su bardağı toz şeker

1 su bardağı baldo pirinç

4 çorba kaşığı patates nişastası

1 su bardağı gülsuyu

1 çorba kaşığı safran

1 tutam zerdeçal

Yarım çay kaşığı tuz

2 çorba kaşığı kuş üzümü

3 litre su

İlk işlem olarak safranın üzerine bol miktarda gül suyu bırakıyoruz işlem yaptığımız sürece bu şekilde bekleyecek safranın rengi en güzel şekilde çıkacak suyu tencereye bıraktık şimdi yıkadığımız pirinci ilave ediyoruz pirinçler şişene kadar pişiriyoruz pirinçlerimiz güzel pişti 25 dakika kadar haşladık şimdi şekeri ilave ediyoruz şöyle birkaç dakika pişiriyoruz şimdi altını iyice kıstık gül suyu ile birlikte safranı ilave ediyoruz hemen ardından zerdeçalı bakın çok tatlı bir renk geldi kuş üzümünü üzerine de süs olarak koyabiliriz ama sanki içinde daha iyi oluyor kuş üzümünü de ekledikten sonra patates nişastasını biraz inceltiyoruz biz gül suyu kullandık ama suyla da yapabiliriz biraz daha ilave edelim şimdi incecik akıtarak zerdeye ekliyoruz bir taraftan da karıştırıyoruz şimdi artık kıvam alana kadar karıştırarak pişiriyoruz tatlımızı artık ateşten alacağız ve kaselere paylaştıracağız şimdi kaselere paylaştırıyoruz rengi çok hoş oldu soğuduktan sonra üzerine; fındık, ceviz, hindistancevizi istediğimiz malzemeyi serperek süsleyebiliriz

Alıntı Yaparak Cevapla

Zerde Tatlısı Tarifi

Eski 10-29-2012   #10
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zerde Tatlısı Tarifi



1 çay bardağı pirinç

1 litre su

200 gram nişasta

2 çorba kaşığı kuş üzümü

2 çorba kaşığı çam fıstığı

1 çorba kaşığı zerdeçal

Pirinçleri yıkayıp iyice süzüldükten sonra su ile beraber tencereye alın Orta ateşte pirinçler pişinceye kadar pişirin Daha sonra üzerine şekerini atın Ateşi iyice azaltın ve 10 dakika kadar kaynatın Şekerli lapa koyulaşmaya başlayınca, bir yandan karıştırıp 1 fincan soğuk suda eritilmiş nişastayı tencereye ilave edin Zerdeçalı, çam fıstığını ve kuş üzümünü de ekleyin Zerde bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın Servis kaplarına paylaştırın süsleyerek servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.