![]() |
Zerde Tatlısı Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zerde Tatlısı Tarifi3,210 kg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zerde Tatlısı Tarifi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zerde Tatlısı TarifiMALZEMELER 6 su bardağı su, 1/2 su bardağı pirinç, 2 su bardağı şeker YAPILIŞ TARİFİ Önce pirinç ayıklanıp yıkanır ve bir tencerede suyla açılıncaya kadar pişirilir ![]() edilir ve koyulaşıncaya kadar pişirilir |
![]() |
![]() |
![]() |
Zerde Tatlısı Tarifi |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zerde Tatlısı TarifiZerde (Osmanlı) 1 çay bardağı pirinç 1 litre su 1 tutam safran 1 su batrdağı toz şeker 1 çorba kaşığı patates nişastası Yarım çay bardağı kuşüzümü Yarım çay bardağı çam fıstığı Gülsuyu Safran 1 çay bardağı suda 1 saat bekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zerde Tatlısı Tarifi |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zerde Tatlısı TarifiZerde Tarifi 2 kahve fincanı pirinç 6 bardak su 300 gr toz şeker 1 çorba kaşığı ararot 1/2 kahve fincanı su (ararot için) 2 tutam safran 1 kahve fincanı su (safran için) Üzerine: 1 kahve fincanı siyah kuru üzüm 1 kahve fincanı çam fıstığı Önce pirinç ayıklanır, 4 - 5 su yıkanırsu ile birlikte tencereye konularak üzerine toz şeker ilâve edilir, tencere ateşe oturtulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zerde Tatlısı Tarifi |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zerde Tatlısı TarifiZerde Tarifi Pirinç Ararot, bulunmazsa (nişasta) Safran Zerdeçal (renk için) Şeker Fıstık Kuşüzümü Nar taneleri Gül suyu (Pirincin sekiz misli su, yarım kilo pirinçe 2 kilo şeker,) 300 gram ararot, 2 gram safran, 20 gram gül suyu, dört beş kaşık zerdeçal, kâselerin üzerlerine de fıstık, kuşüzümü ve nar taneleri serpilir ![]() Bir tencereye, nisbet dairesinde su doldurulur Evvelâ taneli pirinç haşlanır ![]() ![]() ![]() Zerdeçalı da biraz su içinde ezdikten sonra, tencereye koymalı, biraz, daha kaynatmahdır ![]() ![]() Kıvama geldiği anlaşılınca tencereyi indirmeli ve kâselere bölmelidir ![]() Soğuduktan sonra, servis etmelidir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zerde Tatlısı Tarifi |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zerde Tatlısı TarifiZerde Tarifi 2 kahve fincanı pilavlık pirinç (125 gram) 2,5 su bardağı toz şeker 1,5 - 2 gr ![]() 3 çorba kaşığı Hararot (Nişasta, 15 gram) 10 su bardağı su Az zerdeçal (Bıçağın ucu ile) Üzerini süslemek için; Siyah kuşüzümü, nar tanesi, çam fıstığı veya fındık Safranı, bir kahve fincanı gülsuyu ile ıslatalım ![]() Pirinçleri ayıklayıp iki saat ılık suda dinlendirip süzün ve üç su yıkayın ![]() Pirinçler iyice pişip yumuşak bir hal alıncaya kadar (10 su bardağı su ile) pişirelim ![]() Toz şekeri ilave edip beş dakika daha pişirelim ![]() Safranlı gül suyunu (isterseniz safranları süzebilirsiniz) ve 1/2 su bardağı suda ezdiğimiz nişastayı tencereye ilave edip hep aynı yöne karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim ![]() Kâselere bölüp soğumasını bekleyelim ![]() Soğuduktan sonra, çam fıstığını, kuşüzümünü ve nar tanelerini serperek süsleyelim ![]() Not: Safran pahalı olduğu için safranın rengini bir miktar zerdeçal ile takviye ediyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zerde Tatlısı Tarifi |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zerde Tatlısı TarifiZerde Tarifi Bir buçuk kahve fincanı pirinci bir tenceredeki sıcak suda yarım saat kadar ıslatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zerde Tatlısı Tarifi |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zerde Tatlısı TarifiZerde Tarifi 150 g Pirinç (2 ![]() 6 ![]() 350 g Şeker (1 ![]() 1/2 g Safran 20 g Ararot (1 ![]() Çam fıstığı ve siyah kuru üzüm (Üzerine) Bir kâseye; 1/2 g safran ve 1 fincan su koyarak 20 — 25 dakika bırakıkınız ![]() ![]() Diğer taraftan bir tencereye; temizlenmiş ve yıkanmış 150 g pirinç (2 ![]() ![]() ![]() ![]() Pirinçler haşlanıp arzu edilen duruma gelince bunlara; evvelce hazırlamış olduğunuz safran (suyu ile beraber) ile 1/2 fincan su içinde hâlolmuş 20 g Ararot (1 ![]() ![]() Pişmesini müteakip gerekli kaplara boşaltınız, iyice soğutunuz, çam fıstığı ve siyah kuru üzümle süsleyerek servis yapınız ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zerde Tatlısı Tarifi |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zerde Tatlısı Tarifi3 su bardağı toz şeker 1 su bardağı baldo pirinç 4 çorba kaşığı patates nişastası 1 su bardağı gülsuyu 1 çorba kaşığı safran 1 tutam zerdeçal Yarım çay kaşığı tuz 2 çorba kaşığı kuş üzümü 3 litre su İlk işlem olarak safranın üzerine bol miktarda gül suyu bırakıyoruz işlem yaptığımız sürece bu şekilde bekleyecek safranın rengi en güzel şekilde çıkacak suyu tencereye bıraktık şimdi yıkadığımız pirinci ilave ediyoruz pirinçler şişene kadar pişiriyoruz pirinçlerimiz güzel pişti 25 dakika kadar haşladık şimdi şekeri ilave ediyoruz şöyle birkaç dakika pişiriyoruz şimdi altını iyice kıstık gül suyu ile birlikte safranı ilave ediyoruz hemen ardından zerdeçalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zerde Tatlısı Tarifi |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zerde Tatlısı Tarifi1 çay bardağı pirinç 1 litre su 200 gram nişasta 2 çorba kaşığı kuş üzümü 2 çorba kaşığı çam fıstığı 1 çorba kaşığı zerdeçal Pirinçleri yıkayıp iyice süzüldükten sonra su ile beraber tencereye alın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|