Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
arasındaki, cumhuriyet, demokrasi, farklar, nelerdir

Cumhuriyet Ve Demokrasi Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cumhuriyet ve Demokrasi Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Cumhuriyet bir rejim (yönetim) biçimidir

Şekil ihtibari ile halk iradesinin hakim olduğu bir yönetim biçimidir ama asla göründüğü gibi değildir

Çünkü asla her cumhuriyet bir demokrasi değildir

Her demokrasi de bir cumhuriyet değildir

Demokrasi bir yaşam biçimidir

Eğer yönetici aldığı kararlarında efkar_ı umumiyenin hakkını dikkate alıyor tabiri caizze halkını adam yerine koyuyor onları dinliyorsa bu bir demokrasidir Osmanlı zaman zaman bunu yapmıştır Buna dünyada şahittir, azınlıklarda şahittir Zaten eğer demokrasi olamasa idi hiç bir azınlığın ne kültürel , ne dini, nede etnik yapısını koruması mümkün olmazdı Yukarıda bahsedildiği gibi şekil ihtibari ile yönetim bir cumhuhriyet değildir yani yöneticiler seçimle ve süre ile seçilmesede uygulmada demokrat olmak esasdır; işte bunun adıda demokrasidir Tek parti diktotaryasının olduğu veya halkına her seçimde kendisini zorla seçtiren sistemlerin olduğu yerlerde asla demokrasi olmaz ama adı cumhuriyet olabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 10-29-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

YORUM-2

TC Demokratik cumhuriyettirBayrağı olan tüm bağımsız devletler Cumhuriyettir ama mesela İran İslam(teokratik)cumhuriyeti'dirYine 1923 yılında kurulan devletimiz sadece cumhuriyettiAncak demokratik olma konusunda ancak çok partili dönem ve sonrasındaki gelişmeler olması gerekir Çin,Küba,hatta eski SSCB de (sosyalist cumhuriyetler) vardıTek parti tarafından sınırlı seçimlerle yönetilen TC de demokratik değildi ,1946 seçimlerine kadar

Yani sözün özü CUMHURİYET=DEMOKRASİ DEĞİLDİR

Cumhur arapça Halk;iyyet de aitlik demektirYani halka ait yönetim ,bağımsızlık demektirCumhuriyet arapça ;demokrasi Yunanca aynı sözcüktürAma uygulanışlarında demokraside olan ilkelerin tümü Cumhuriyetlerde aynı olmamıştır

Monarşi'lerden sonra,Demokratik uygulamaların ilk ilk şekli CUMHURİYET OLARAK SÖYLENİYORDUKimbilir belki demokrasinin daha gelişmişi için de ilerde başka kavramlar da söylenebilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com