Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
edebiyatın, islamiyetten, önce, özellikleri

İslamiyetten Önce Edebiyatın Özellikleri

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İslamiyetten Önce Edebiyatın Özellikleri

İslamiyetten Önce Edebiyatı

İslamiyetten Önce Edebiyatın Özellikleri Hakkında Bilgi

Yazı kullanılmaya başlanmadan önceki dönemlerde edebiyat sözlü idi İslam öncesi dönemde Türk ulusunun kendine ait sözlü edebiyat ürünleri vardı Türk edebiyatında İslam öncesi döneme ait yazılı ürün yok denilecek kadar azdır

İslam'ın doğuşundan ve Türk Boylarının Müslümanlığı kabul edişlerinden önceki zamanlarda olmuştur Eski Türk dini (Gök Tanrı dini) ile yer yer Budizm, Maniheizm gibi Asya dinlerinin inanç esaslarından etkilenmiştir

Yabancı etkilerden oldukça uzaktır Üç ana dönemin, yerlilik ve millilik açısından en önde olanıdırDil Türkçedir Yabancı sözcük yok gibidir Halk dili-seçkinlerin dili biçiminde bir bölünme yoktur Dönemin sonlarına doğru Göktürk ve Uygur şiveleri birbirinden ayrılmaya yüz tutmuşturGenellikle sözlüdür Yazılı eser azdır Genellikle anonimdir Pek az eserin sahibi bellidir

İslamiyet öncesi Türk edebiyatının sözlü ürünleri "koşuk, sagu, destan, sav" biçiminde sıralanabilir Koşuk, sagu ve destanlar şiir türündedir

Bu Dönemin Özellikleri

-Şiirlerde hece ölçüsü kullanılmıştır

-Nazım birimi dörtlüktür

- Şiirlerde ölüm, doğa güzelliği, yiğitlik, kahramanlık gibi konular işlenmiştir

-Şiirler kopuz denilen saz eşliğinde söylenir

-Ürünlerde dil yalın Türkçedir, yabancı sözcük yoktur

-Benzetmelerde doğadan yararlanılmıştır; insanların doğa ile iç içe bir yaşamı vardır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com