![]() |
*Yanik *Sicak Çarpmasi *Suda Boğulma *Hayvan İsiriği İlkyardım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() *Yanik *Sicak Çarpmasi *Suda Boğulma *Hayvan İsiriği İlkyardım*YANIK *SICAK ÇARPMASI *SUDA BOĞULMA *HAYVAN ISIRIĞI YANIK Doğrudan ateş ya da yüksek ısı veren fiziksel kimyasal etkenlerl karşılaşma sonucu yanıklar oluşur ![]() ![]() Yanık cilt, açık yara gibi değerlendirilmelidir ![]() ![]() ![]() Yanıklar, ortaya çıkan tahribata göre derecelendirilir ![]() 1 ![]() *En çok güneşte fazla kalma nedeniyle olur ![]() *Cildin kızarması ve şiddetli ağrı ile tanınır ![]() *Kendiliğinden iyileşip, cilt normal görünümünü alabilir Elbisesi tutuşan kişi yere yatıp kendi etrafında dönmelidir 2 ![]() *Kızarıklığa ek olarak su dolu keseciklerin görünmesi ile tanınır ![]() *En sık sıcak sıvılar ile olur ![]() ![]() *Su keselerini patlatmak sakıncalıdır ![]() *Doğru bakım yapılmaz ise iz kalır ![]() ![]() 3 ![]() *Cildin tamamı etkilenmiştir ![]() ![]() ![]() *Yanıklarda ilkyardımcının ilk amacı, yanığa neden olan madde ya da kaynağın uzaklaştırılmasıdır ![]() *Tutuşmuş kazazedenin kaçması önlenir ![]() ![]() *Yanıklı kazazede soyulurken cilt de soyulabileceğinden elbiseler kesilerek çıkartılır ![]() *Tüm yanıklarda ilk yapılacak işlem, yanık bölgenin ağrı geçene ve sonra 10 dakika kadar soğuk suda tutulmasıdır ![]() *Yaralının üzerinde yüzük, bilezik, saat, künye varsa çıkarılır ![]() *Yanık bölge üzeri ıslak, temiz bir bezle örtülür ![]() *Bu nitelikte malzeme yoksa açık bırakılır ![]() *Bilinç açık ise ağızdan sulu gıdalar ve su verilir ![]() ![]() *İkinci ve üçüncü derece yanıklar var ise kişi nakledilir ![]() SICAK ÇARPMASI Güneşte fazla kalma sonucu ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilinç kapalı ise; Kazazede gölge, serin bir yere taşınır ![]() ABC kontrol edilir, serinletilir ![]() Bilinç açık ise Kazazede serin bir yere taşınır, yarı oturur pozisyon verilir ![]() Su serpme, ıslak havlu ve hava akımı kullanılarak (yelpaze, vantilatör vb ![]() ![]() Fazla giysileri çıkarılır ![]() SUDA BOĞULMA *Havuz ya da denizde çırpınmakta olan kişiye suda kurtarmaalmamış kişilerin, yüzme bilseler dahi yaklaşmaması gerekir ![]() *Bir tekne ile yaklaşmak mümkün değil ise, ipe bağlı bir can simidi ya da tahta parçası, çırpınan kişiye yardım amacı ile atılabilir ![]() *Uzun bir sırık ya da ip ile kişiye ulaşmak denenebilir ![]() ![]() *Tekneye ya da sahile çıkarılan kazazedenin ABC’si kontrol edilir ![]() *Normal solunum ve dolaşım sağlandıktan sonra bilincin durumuna göre pozisyon verilir ![]() *Üzeri örtülerek nakledilir ![]() HAYVAN ISIRIĞI Bir tahrik olmaksınız saldırarak ısıran kedi ya da köpeğin kuduz olmasından şüphe edilmelidir ![]() ![]() ![]() Isırılma halinde, ısırık yeri hemen bol su ve sabun ile iyice yıkanır ![]() ![]() Arı Sokması İğnenin girdiği yerde kızarıklık, ağrı, kaşıntı, şişme olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Yılan Sokması Yılan zehirlenmelerinde ısırık yerinde ağrı, şişlik, morluk, hassasiyet vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akrep Sokması Akrep sokmasında yara yerinde ağrı ve uyuşukluk olur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() *Yanik *Sicak Çarpmasi *Suda Boğulma *Hayvan İsiriği İlkyardımKalp krizi geçidiğimizi anlarsak derin derin öksürelim bu hayatımızı kurtarabilir |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() *Yanik *Sicak Çarpmasi *Suda Boğulma *Hayvan İsiriği İlkyardımçok yararlı bilgiler paylaşım için teşekkürler canım ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|