![]() |
δ¹³C Nedir ? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() δ¹³C Nedir ?δ¹³C Jeokimya, paleoklimatoloji ve paleo okyanus bilminde δ13C bir izotopik imza değeridir, karbonun kararlı izotoplarının oranı 13C:12C 'nin binde (‰) olarak ifadesidir: Burda standart, belirlenmiş bir referanstır, okyanus suyu gibi ![]() δ13C, biyolojik karbon fiksasyonu, organik karbonun gömülmesi ve bitki tipine bağlı olarak zamana göre değişir ![]() δ13C'yi ne etkiler? Metan gazının δ13C çok düşüktür: biyolojik kaynaklı metan için -60‰, deniz dibi sıcak su kaynaklarında üretilen termojenik metan için -40‰ ![]() ![]() Daha sık olarak, atmosfer ve sudaki karbon dioksitin organik bileşiklere dönüşmesinin (buna birincil üretim denir; bu süreç başlıca fotosentez yoluyla olur) ve organik maddelerin gömülmesindeki değişmeler bu oranı etkiler ![]() ![]() Birincil üretimdeki bir artış δ13C değerinin artmasına neden olur çünkü bitkilerin yapısına daha çok 12C dahil olur ![]() ![]() Önemli jeolojik δ13C değişimleri C3 ve C4 bitkilerinin izotopik imzaları farklıdır (-28‰ ve -13‰), bu yüzden C4 bitkilerin zamana göre doğadaki yaygınlıkları δ13C kayıtlarından anlaşılabilir ![]() Kitlesel soy tükenmeleri çoğu zaman δ13C'de bir artma ile kendini gösterir, bunun nedeninin birincil üretkenlikte bir azalma olduğu tahmin edilmektedir ![]() Geç Devoniyen dönemde büyük kara bitkilerinin evrimleşmesi ile organik karbon gömülmesini artmış ve bunun sonucu δ13C düşmüştür ![]() Biyokimya Canlıların 12C'yi 13C tercih etmelerinin nedeni, 12C'nin daha hafif olmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
δ¹³C Nedir ? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() δ¹³C Nedir ?basligi gorunce sasirdim dedim bu ney ))) tesekkürler bilgi icin |
![]() |
![]() |
|