![]() |
Kaytaz Böreği Tarifi ( Video ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kaytaz Böreği Tarifi ( Video )Kaytaz Böreği Tarifi ( Video ) malzemeleri öğrenelim sonra böreğimizin yapımına geçelim 1 paket çabuk maya 1 çay bardağı ılık su 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 su bardağı ayran yarım çay bardağı ayçiçek yağı 1 tatlı kaşığı tuz ve alabildiği kadar un yağlamak için; yarım paket margarin yarım çay bardağı ayçiçek yağı içi için; 250 gram orta yağlı kuzu kıyma 1 adet orta boy kuru soğan 1 çorba kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay bardağı su malzeme listesinden sonra, kaytaz böreğimizin yapımına geçebiliriz öncelikle herzaman olduğu gibi suyu ![]() ![]() ![]() mayayı ![]() ![]() ![]() ve şekeri karıştırmak üzere bir kaba aktarıyoruz parmak uçlarıyla maya ve şeker eriyene kadar karıştırıyoruz şimdi 1 su bardağı ayranı ilave ediyoruz süt de olabilir yarım çay bardağı sıvıyağı ![]() ![]() ![]() ve tuzu katıyoruz tam karışmaya başladığını hissettiğimiz anda ![]() ![]() ![]() azar azar un ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz hamur yavaş yavaş toplanmaya başladı hamurumuz kıvam aldı, çok yumuşak değil, çok da sert değil şimdi artık üzerini kapatacağız ![]() ![]() ![]() ve 45 dakika yarım saat kabarması için bekleyeceğiz hamurumuz kabarırken biz de iç malzemesini hazırlayarak devam edelim bir adet soğanımız var demiştik soğanımızı elimizden geldiğince ince doğruyoruz soğanı bir kaba aktarıyoruz çiğden kullanacağımız için öncelikle tuzla ovuyoruz soğanlar oldukça sulandı, şeklini kaybetti şimdi domates salçasını ve suyu ilave ediyoruz salçada pütür kalmayana kadar kısa süre karıştırıyoruz salça tamamen karıştı şimdi son olarak kıymayı ilave ediyoruz biz en sade şekliyle bu malzemeleri kullandık isterseniz karabiber, kimyon, maydanoz ![]() ![]() ![]() değişik malzemeler de ilave edebilirsiniz böreğin için hazırladık hamurumuz da kabardı şimdi parçalara ayıracağız ama öncesinde şöyle birkaç tur çevirelim hamuru 15 eşit parçaya ayırıyoruz elimizle pazı yapacağız bütün pazılarımızı yaptık, şimdi ilk pazıyı alıyoruz küçük bir tatlı tabağı çapında açıyoruz bu büyüklük kafi margarinimizi erittik, ılıttık üzerine sıvıyağ ilave ediyoruz, karıştırıyoruz ve hamurumuzun üzerine yayıyoruz şimdi önce alttan, sonra üstten katlıyoruz ve biraz daha yağ sürüyoruz birkez daha katlıyoruz biraz daha yağ sürüyoruz ve son olarak bir daha katlıyoruz bu şekilde 10-15 dakika kenarda bekletiyoruz diğer pazıları da aynı şekilde yapmaya devam ediyoruz son böreğimizi de hazırladık bu arada ilk hazırladığımız börekler kıvam aldı daha doğrusu margarin dondu kare şeklini bozmadan, milföy hamuru büyüklüğünde ![]() ![]() ![]() üzerinden merdane ile geçiyoruz bu büyüklük kafi şimdi yağlı kağıt serdiğmiz tepsiye diziyoruz böreklerimizi tepsiye sıraladık üzerine biraz daha yağ sürüyoruz şimdi hazırladığımız harcı üzerlerine paylaştırıyoruz önce öbek öbek bırakalım, sonra bastırarak yerleştireceğiz son parçayı da bırakalım şimdi harcı parmak uçlarıyla hamurun şekline göre bastırarak yerleştiriyoruz şimdi artık önceden ısıttığımız 200 derece fırına ![]() ![]() ![]() böreğimizi veriyoruz, şöyle bir 15-20 dakika pişiriyoruz pişmezse ek süre de verebiliriz Antakya yöresine ait kaytaz böreği fırından çıktı şöyle biraz sıcağı indikten sonra servise sunabiliriz Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümümüzde ![]() ![]() ![]() gene muhteşem bir lezzete sahip, yöresel bir tarif paylaştık "Kaytaz Böreği" artık deneyim demiyorum, biliyorum deneyeceksiniz ve bizleri hatırlayacaksınız şimdiden Afiyet Olsun! |
![]() |
![]() |
|