01-21-2010
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Tavukların Üretilmesi
Tavukların Üretilmesi

Tavukların yumurtlaması için genellikle kapalı yerlerde, folluk denen ot ya da kaba odun talaşından yataklar hazırlanır Ortalama 11 dişiye tek erkek düşecek biçimde yapılan düzenlemeyle yumurta üretimi için yeterli dölleme sağlanabilir Eti için beslenen tavuklarda erkeklerin sayısı daha yüksek tutulur Erişkin erkeğe "horoz", erişkin dişiye "tavuk", yavruya önce "civciv", gelişince "piliç", yumurtlama evresine yaklaşan dişiye genellikle "yarka" denir
Bir tavuk yaklaşık 18 haftalık olduğunda yumurtlamaya başlar Dişi eşey hücresini içeren yumurta sarısı tavuğun yumurtalığında gelişir Dışkılıktan dışarı açılan yumurta kanalı boyunca ilerleyen yumurta önce yumurta akı, son olarak yumurta kabuğuyla sarılır Yumurtlamayla sona eren yumurta oluşumu yaklaşık bir günde tamamlanır Follukta birkaç yumurta biriktiğinde tavuk yumurtlamayı kesebilir ve yumurtalarının üstüne oturarak açılmalarını beklemeye başlar Bu davranışa "kuluçkaya oturma" ya da "kuluçkaya yatma", kuluçkaya yatan ya da yatmak isteyen tavuğa "gurk", civciv çıkarmış tavuğa "anaç" denir Tavuğun kuluçkaya yatması yumurtanın gelişmesi için gerekli sabit ısıyı sağlar

Yumurta yaklaşık 38°C'de üç hafta bekletilirse içindeki embriyon gelişip civcive dönüşür Kuluçkaya yatan tavuğun yıllık ortalama yumurta verimi çok düşeceğinden yapay civciv üretme yöntemleri yaygın biçimde kullanılmaktadır Tavuk yetiştiricilerinin yüzlerce yıldır bu yöntemlerden yararlandığı, Eski Mısırlıların bile kuluçka makineleri yaptığı bilinmektedir Günümüzde büyük tavuk çiftlikleri bir defada 100 bin yumurtadan civciv çıkarabilir Yumurtadan yeni çıkmış civcivin tüyleri ıslak ve birbirine yapışıktır Ama hemen kuruyan bu hav tüyleri kabanp altın şansı renge bürünür Yumurta üreticileri için yalnız tavuklar gerekli olduğundan ileride horoza dönüşecek civcivlerin tümünün beslenmesi savurganlık sayılır Bunlar en kısa sürede öldürülür Ama eti için beslenecek tavuklarda eşey ayrımı gözetilmez
Yumurtadan yeni çıkan civciv soğuğa dayanıksız olduğundan ilk 3-4 hafta sıcak tutulması gereklidir Civcivler kafes içinde ve kuru talaş üstünde korunabilir Dışarıya bırakıldıklarında hastalığa yakalanma olasılıkları yükselir Yaklaşık beş haftalık olduklarında soğuğa karşı direnç kazanır ve geceleri kümese konma koşuluyla açık alanlarda beslenebilirler Yaklaşık 17 haftalık olduklarında yumurtlama yerlerine aktarılırlar Bunlar, genellikle tabanı eğimli uzun kafesler biçimindedir Öne eğimli taban yumurtaların yuvarlanıp kolayca toplanmasını sağlar Kafesler boyunca yemlikler ve su olukları uzanır Dışkılar ise kümeslerin altından toplanır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|