Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ağırlık, hakkında, merkezi

Ağırlık Merkezi - Ağırlık Merkezi Hakkında

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ağırlık Merkezi - Ağırlık Merkezi Hakkında

Ağırlık Merkezi - Ağırlık Merkezi Nedir

Bir cismin moleküllerine etki eden yerçekimi kuvvetlerinin bileşkesinin uygulama noktasına ağırlık merkezi denir Fizikte ve mühendislik hesaplarında işlemlerin basitleştirilmesi için yaygın olarak kullanılır

Ağırlık Merkezinin Bulunması

Homojen yapılı ve simetrik cisimlerde ağırlık merkezi simetri eksenlerinin kesişme noktasındadır Basit geometrik şekillerin veya basit geometrik şekillere bölünebilen cisimlerin ağırlık merkezleri çizim yolu ile kolaylıkla bulunabilir
Yandaki şekilde , bir dirkdörtgenin ağırlık merkezinin , birbirine dik iki kenarın ortalarını birleştirmek sureti ile çizilen doğruların kesişme noktalarının verdiği O noktası olduğu gösterilmiştir Bu nokta aynı zamanda dikdörtgenin köşegenlerinin de kesişim noktasıdır

Ağırlık Merkezinin Çizim Yoluyla Bulunması

ÜYELİK >>>

İki dikdörn oluşan bir cismin ağırlık merkeziüzertgendeindaktır Ancak tam yeri bellie olacu cismin ağırlık merkezi CD doğrusu üzerinde olacaktır

1 Şekil 4'te görül# Cisim şekil 2'de görüldüğü biçimde CD doğrular iki dikdörtgene ayrılır ve oluşan iki yeni dikdörgenen biçimde, AB ve kesiştirilir, kesişme noktası olan O noktası cismin ağırlık merkezidir

Ağırlık Merkezinin Hesap Yoluyla Bulunması

Herhangi n sayıda parçadan oluşan homojen düzlemsel bir cismin, seçilen bir eksen takımına göre ağırlık merkezi yeri olan (Xo,Yo) noktası aşağıdaki bağıntılar yardımıyla hesaplanabilir Burada ; Fi parça alanı , xi parçanın x koordinatı , yi parçanın y koordinatıdır

ÜYELİK >>>

Ağırlık merkezinin hesabı

Burada ayrica,

ya da integral biçimleriyle,

büyüklükleri statik momentler olarak tanımlanır, statik momentin birimi cm3'dür Görüleceği üzere ağırlık merkezi koordinatları, ilgili eksen için statik momentin alana bölümüdür
Ağırlık merkezinin hesabının daha genel hali aşağıdaki biçimdedir Karmaşık geometrik şekillerin ağırlık merkezleri bu integraller yardımıyla hesaplanır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com