![]() |
Antigone |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() AntigoneAntigone Oidipus'un kendi anası İokas-te'den dogma kızı ![]() ![]() ![]() ![]() Kâhin Teiresias'ın açıklamalarından ne korkunç bir suç işlediğini anlayınca, Oidipus gözlerini kör ettikten sonra, Thebai'den ayrılır, yollara düşer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oidipus'un ölümünden sonra Antigone Thebai'ye döner ![]() ![]() ![]() ![]() Sophokles'in ölümsüz "Antigone"sinin konusu işte budur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Antigone -Ben yaptığımı itiraf ediyorum, hiçbir şeyi inkâr etmiyorum ![]() Kreon -Bu işi yasak eden emrimi bilmiyor muydun? A n t i g o n e -Biliyordum ![]() ![]() Kreon -Demek buna rağmen benim emrime karşı gelmeye cüret ettin? Antigone -Fakat bana bu emri veren Zeus değildi, Hades'te hüküm süren Dike de biz fanilere böyle bir nizam yüklememişti ![]() ![]() ![]() Kreon -Thebai'liler arasında bunu böyle gören yalnız sensin ![]() Antigone -Hepsi böyle görüyorlar, fakat korkudan dillerini tutuyorlar ![]() Kreon -Bunlardan ayrı düşündüğün için utanmıyor musun? A n t i g o n e -Öz kardeşime saygı göstermekte utanacak ne var? Krneon -Onunla dövüşüp ölen de bir kardeşin değil miydi? Antigone - Aynı ananın ve aynı babanın oğluydu ![]() Kreon -Ötekine karşı alâka göstermekle buna karşı günaha girmiyor musun A n t i g o n e - Mezarında yatan ölü böyle hüküm vermeyecektir ![]() K r e o n -Fakat sen bir günahkâra karşı aynı hürmeti gösteriyorsun ![]() Antigone -Onunla beraber ölen bir kardeşti, bir köle değil ![]() Kreon -Birinin koruduğu bu memleketi öbürü harap ediyordu ![]() Antigone -Olsun, Hades ikisi için de aynı mezar hakkını tanır ![]() K r e o n -Ama orada da İ y i o d a m , kötü adamla müsavi muamele görmeyi istemez ![]() A n t i g o n e -Ölüm diyarında da böyle bir kaide olduğunu bana kim söyleyebilir? Kreon -Düşmanımız b i z i m İ ç i n hiçbir zaman, hatta ölümünden sonra bile, dost değildir ![]() Antigone -Ben dünyaya kin değil, sevgi paylaşmaya geldim ![]() Devletin baskısına karşı kişi özgürlüğünü savunan Antigone sonunda tam bir zafer kazanır ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : Antigone |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : AntigoneEfsaneye göre, Oidipus'un öz annesiyle evlendiğini öğrenince kendi gözlerini kör etmesi üstüne, Antigone, babasına sürgüne gönderildiği Atina'ya kadar yol gösterdi ![]() ![]() ![]() Thebai'ye ihanet ettiği gerekçesiyle yasaklanması üstüne, Antigone, dayısının yasağına karşın, kardeşinin cesedini gizlice gömdü ve bunun üzerine Kreon onu cezalandırarak mezara kapattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sophokles bu konuyu ve efsanenin kişilerini Antigone (M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|