Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kanunları, yansıma

Yansıma Nedir, Yansıma Kanunları

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yansıma Nedir, Yansıma Kanunları

Yansıma

Yansıma, homojen bir ortam içerisinde ışık ışınlarının yansıtıcı bir yüzeye çarparak yön ve doğrultu değiştirip geldiği ortama geri dönmesi olayına denir Yansımanın genel örnekleri ışık, ses ve su dalgalarıdır Düzlem aynalarda yansıma, saydam ortamda hareket eden ışığın herhangi bir yüzeye çarpıp geri dönmesi olayıdır Yansıma olayında ışığın hızı, frekansı, rengi yani hiçbir özelliği değişmez Sadece hareket yönü değişir

Yansıma tam yansıma,düzgün yansıma ve dağınık yansıma olmak üzere üçe ayrılır

Kürelerin görüntüsü hem yere hem de birbirlerine yansır

Düzgün ve Dağınık Yansıma

Düzgün Yansıma
Işınların geldiği yüzey düzgün olursa, bu yüzeyin her noktasında normaller birbirine paraleldir Şekildeki gibi gelen ışınların gelme açıları birbirine yansıma açıları da birbirine eşit olur

Dağınık Yansıma
Eğer yüzey düzgün değilse, yüzeyin bütün noktalarındaki normaller farklıdır Yüzeye paralel gelen ışınların gelme açıları yansıma açılarına eşit olmaz Bu yansımaya dağınık yansıma denir

Yansıma Kanunları

Gelen ışın, yansıyan ışın ve yüzeyin normali aynı düzlemde bulunur
Gelen ışının normalle yaptığı açı, yansıyan ışının normalle yaptığı açıya eşittir
Normal doğrultusunda gelen ışınlar, geldikleri doğrultuda geri yansırlar
Bir düzlem aynaya gelen ışınla yansıyan ışın arasındaki açının yarısı gelme açısına veya yansıma açısına eştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com