Sıralı Bağlı Cümle Nedir? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sıralı Bağlı Cümle Nedir?Sıralı Bağlı Cümle Nedir? En az iki yüklemi bulunan cümlelerdir Örnek: “Kalktı gitti ” cümlesinde “kalktı” ve “gitti” yüklemleri birbirinin öğesi durumunda bulunmayan ayrı yüklemlerdir ve sıralı cümle oluşturmuşlardır![]() Eğer yüklemler birbirlerine bir bağlaçla bağlanmışlarsa buna bağlı cümle denir ![]() Örnek: "Aradım fakat evde yoktun ” cümlesinde “aradım” cümlesiyle “evde yoktun” cümlesi birbirine “fakat” bağlacıyla bağlanmıştır Dolayısıyla bağlı cümle oluşturmuştur![]() Örnek: “Seni çağırdım çünkü sana bir haberim var ”Örnek: “Mademki sen de gelecektin niçin bana haber vermedin?” Örnek: “Ne konuyu biliyorsun ne de öğrenmeye çalışıyorsun ” cümleleri değişik bağlaçlarla bağlanan bağlı cümlelerdir![]() Sıralı cümlelerde yüklemlerin ortak öğesi bulunabilir Bu tür cümlelere bağımlı sıralı cümle denir Örnek: “Öğrenciler kitaplarını aldılar çantalarına koydular ” cümlesinde “aldılar” birinci cümlenin yüklemidir “Öğrenciler” özne “kitaplarını” nesnedir İkinci cümlenin yüklemi “koydular” dır Bu cümlenin de öznesi “öğrenciler”; nesnesi “kitaplarını”dır Görüldüğü gibi hem “aldılar” hem “koydular” yüklemlerinin özneleri ve nesneleri ortaktır Bu nedenle cümle bağımlı sıralı cümledir![]() Sıralı cümlede yüklemlerin hiçbir ortak öğesi yoksa cümle “bağımsız sıralı cümle” adını alır ![]() Örnek: “Çocuklar bahçede oynuyordu; anneleri onları bekliyordu ” cümlesinde “oynuyordu” ve “bekliyordu” yüklemlerinin hiçbir ortak öğesinin olmadığını görüyoruz Dolayısıyla cümle bağımsız sıralı cümledir
|
|
|
|