![]() |
Mutfaklarımızda Hijyen Kuralları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfaklarımızda Hijyen KurallarıKullanılan malzemelerin yüzey özellikleri, kalitesi, mutfağın yerleşme planı kuralların uygulanmasını kolaylaştırır şekilde olmalıdır ![]() ![]() Mutfakta yiyecek malzemesi kabul yeri, yiyeceklerin işlem gördüğü bölüm, artık ve bulaşıkların bulunduğu alanlar ve temiz kapların muhafaza olduğu yerler birbirinden ayrı olur ![]() Yerlere dökülen yiyecek maddeleri hemen kaldırılır ve zemin temizlenir ![]() Yemek kapları yıkanmadan önce, yemek artıklarının temizlenmeleri gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bulaşık makinesi fırın ve ocakların temizliği, geniş yüzeyleri ve yiyecek artıkları ile temasları nedeniyle özellik taşır ![]() ![]() ![]() İnsan kaynağını geliştirme vakfı MUTFAK HİJYENİ NEDİR? Mutfak hijyeni genel gıda hijyeni kapsamı içinde gıdaların sağlığa uygun koşullarda hazırlanmasını ifade eden bir kavramdır ![]() ![]() MUTFAKTA HİJYENİK ORTAM NASIL SAĞLANIR? • Güvenli gıda hazırlamanın altın kuralı temizliktir ![]() ![]() • Uzun saçlar bone yada eşarpla örtülmeli, eldeki kesik yada yaraların tamamen yara bandıyla kapalı olduğundan emin olunmalıdır ![]() ![]() • Mutfakta hijyen sağlanması için kullanılan her türlü cihaz ve ekipmanın temiz olması gerekir ![]() • Mutfaklarda kullanılan bulaşık bezleri/süngerler iyi temizlenmezse birkaç saat içinde üzerlerindeki bakteriler milyonlarca sayıya çıkabilmektedir ![]() • Çiğ etlerin hazırlanmasında kullanılan bıçaklar da diğer gıdalara bulaşmanın önlenebilmesi için temizlenip, kaynar su içinde bekletilerek dezenfekte edilmelidir • Mutfaklarda kağıt havlu kullanımı tercih edilmeli veya bu amaçla kullanılan bezler, yüksek sıcaklıkta yıkanmalıdır ![]() • Mutfakta çok sayıda temiz kap bulundurulmalı,gıdaların sağlıklı koşullarda hazırlanabilmesi için çiğ ve pişmiş et, tavuk ürünleri için ayrı kaplar kullanılmalıdır ![]() ![]() • Çiğ et ve tavuk suyundan bulaşmanın önlenmesi için aaagah ve lavabolar sıcak sabunlu suyla yıkanmalı yada dört çeyrek suya 1 çay kaşığı klor katılarak hazırlanan suyla durulanmalıdır ![]() • Çiğ et yada tavuk ürünlerini paketlemek için kullanılan köpük bazlı kaplar , yumurta kutuları yada plastik kaplar da bulaşmaya neden olabileceği için başka gıda maddelerini saklamak için tekrar kullanılmamalı, atılmalıdır ![]() • Çiğ et ürünleri pişirilmeden önce bakterilerden arındırılmak amacıyla yıkanmamalıdır ![]() ![]() • Gıda güvenliği açısından tavuk ürünlerini tuzlu suya batırmanın yararı yoktur ![]() • Islak mutfak bezleri bakterlerin üremesi içn uygun ortam oluşturacağından mutfak bezleri haftada bir çamaşır makinasında sıcak suyla yıkanmalı, süngerler her zaman temiz bırakılmalıdır ![]() • Lavaboda biriken yiyecek artıkları nemli ortamda bakterilerin çoğalması için ideal bir ortam oluşturduğu için,mutfak lavabosu periyodik olarak klorlu su yada temizlik maddeleri ile yıkanarak dezenfekte edilmelidir ![]() • Farklı yiyecek maddelerini kesmek için farklı temiz bıçaklar kullanılmalıdır ![]() • Konserve açmadan önce yiyecek maddesine bulaşma olmaması için konserve kapağı yıkanmalı; her kullanımdan sonra konserve açacağıunın ağzı yıkanmalıdır ![]() ![]() • Çiğ et için kullanılmış yada temiz olmayan bir kap pişmiş et için kullanılmamalıdır ![]() KESME TAHTASI KULLANILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? • Kullanılan kesme tahtası mutlaka temiz olmalı, Kolay temizlenebilenebilmeli ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olmalıdır ![]() • Yemek yaparken her aşamada kesme tahtası, kullanılan aaagah üstü ve tas, süzgeç, bıçak gibi ekipmanlar sıcak sabunlu su ile yıkanmalıdır ![]() • Mümkünse taze tüketilen gıdalar için ayrı, çiğ et tavuk balık için ayrı,yenmeye hazır gıdalar (ekmek gibi) için ayrı bir kesme tahtası kullanılmalıdır ![]() ![]() • İyice aşınmış, yüzeyi bıçak darbeleri almış kesme tahtaları kullanılmamalıdır ![]() • Yüzeyi gözenekli olmayan plastik, mermer,seramik kesme tahtaları, tahtaya kıyasla daha kolay temizlenebildiği için tercih edilmelidir ![]() • Kesme tahtaları, tahtadan yapılmamışsa sıcak sabunlu su yerine bulaşık makinasında da yıkanabilir ![]() • Kesme tahtası deterjanlı su ve fırça ile yıkandıktan sonra 1 çeyrek suya 1 çay kaşığı klor yada 1 tatlı kaşığı çamaşır suyu katılarak hazırlanmış su ile durulanmalıdır ![]() EL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR? Tüketime hazır haldeki gıdalara bu gıdaları hazırlayan kişiden kaynaklanabilecek bulaşmalar önlenmelidir ![]() • Gıdalara dokunmadan önce ,çiğ et yada tavuk ürünlerine dokunduktan yada paketledikten sonra, ellere bulaşma olabileceği için her seferinde eller yıkanmalıdır ![]() ![]() • Tuvalet kullanımı, bebek bezi değiştirilmesi,hasta bakımı, burun temizliği,aksırma öksürme ,evcil hayvan bakımı sonrasında eller tercihen ılık su ve sabunla en az 20 saniye süre ile yıkanmalıdır ![]() • Elde yara, kesik varsa yara bandı ile kapatılmalı ve yemeklerin hazırlanması sırasında eldiven kullanımı tercih edilmelidir ![]() Eller • Tuvalet kullanıldıktan sonra • Çocuk bezi değiştirldikten sonra, (bezli çocuğun elleri de yıkanmalı) • Çocukların tuvalet ihtiyacını gidermelerine yardım edildikten sonra • Ellerin kusmuk, tükürük yada burun akıntısı gibi vücut sıvıları ile temasından sonra • Yemek hazırladıktan yada yedikten sonra • Çiğ et,tavuk,balık yada yumurtaya dokunduktan sonra yıkanmalı, Eller yıkanırken, 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|