|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
etinin, kurban, pişirilmesi, saklanması, tüketilmesi |
![]() |
Kurban Etinin Saklanması Pişirilmesi Ve Tüketilmesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurban Etinin Saklanması Pişirilmesi Ve TüketilmesiKurban etinin saklanması pişirilmesi ve tüketilmesi 150 gram yağsız ızgara et yaklaşık 250 kalori ![]() ![]() ![]() ![]() Etin vücuttaki etkileri hakkında bilgi veren ![]() ![]() ![]() “Et iyi bir protein kaynağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ET YEMEKLERİ MİDEDE NE KADAR BEKLER? Dana rostosu, çiğ veya pişmiş jambon, biftek, pişirilmiş beyaz et, pişirilmiş sığır eti, mide de üç veya dört saat kadar, kızarmış dana eti ve islenmiş etler, sığır eti ise dört-beş saat kadar midede bekleyebilir ![]() AŞIRI ET TÜKETMEK SAKINCALI MI? Aşırı miktarda et tüketmek protein fazlalığına neden olur ![]() ![]() Kalp ve Damar Hastalıkları ![]() ![]() ![]() ![]() ETLE İNSANA GEÇEN MİKROBİK HASTALIKLAR NELERDİR? Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, et yoluyla 200'e yakın hastalık bulaşabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ET TÜKETİMİNİN SAĞLIKLI OLABİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALI? • Çok fazla et tüketiminden kaçının ![]() • Etle birlikte sebze tüketin ![]() • Etlerin yağlı kısımlarının tüketmeyin ![]() •İç yağları yemeklerde kullanmayın ![]() KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI? Öncelikle etli yemek yapımında bir kerede en fazla ne kadar et kullanıyorsunuz? Bunu tespit edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KURBAN ETİ KESİLDİKTEN NE KADAR SONRA TÜKETİLMELİ? Yeni kesilmiş etler sert olur ![]() ![]() ![]() ![]() ETİ UYGUN PİŞİRME YÖNTEMLERİ NELERDİR? Haşlama, buğulama veya ızgara şeklinde pişirildikten sonra tüketilmesi yararlı olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Izgarada direkt ateşe maruz kalan ve çok pişirilerek yanma noktasına gelen etlerde kanserojen maddeler oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kurban Etinin Saklanması Pişirilmesi Ve Tüketilmesi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurban Etinin Saklanması Pişirilmesi Ve TüketilmesiKurban kesim yerleri kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilmiş olmalı! Kurban etinin tüketilmesi sırasında olduğu kadar, kesimi sırasında da dikkatli olunması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon (hipertansiyon), kalp-damar, mide ve şeker (diyabet) hastalığı olanların Kurban Bayramı'nda beslenmelerine daha fazla dikkat etmeleri gereklidir ![]() Sindirim problemi çekmeyin: Etin sindirimi diğer besin maddelerine göre daha zordur ![]() ![]() ![]() Kızartma yapmayın: Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir ![]() ![]() ![]() Etleri kömürleştirmeyin: Izgarada, et ile ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşmeye sebep olmayacak şekilde ayarlanmalıdır ![]() ![]() ![]() Dondurarak saklayın ve çözdürürken dikkat edin: Etleri büyük parçalar halinde saklamayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pişirilmiş gıdaları hemen tüketin, oda sıcaklığında bırakmayın: Pişirilmiş gıdalar oda sıcaklığına kadar soğudukları zaman üzerlerindeki mikropların sayısı hızla artmaya başlar ![]() ![]() ![]() Pişirilmiş gıdaları dikkatlice saklayın: Eğer yiyeceklerinizi önceden hazırlamak isterseniz veya artan yiyeceklerinizi saklamak isterseniz, onları yeterince sıcak (yaklaşık 60 °C veya üstü) ya da yeterince soğuk (yaklaşık 10 °C veya altında) tutabildiğinizden emin olmalısınız ![]() ![]() Buzdolabını aşırı doldurmayın: Çok miktarda gıdanın buzdolabına yerleştirilmesi sorun olabilir ![]() ![]() Pişirilmiş gıdaları yeniden ısıtırken dikkat edin: İyi bir yeniden ısıtmanın anlamı, ısıtılan gıdanın her tarafının sıcaklığının en az 70˚C ye ulaştırılmasıdır ![]() Pişirilmiş gıdalar ile çiğ gıdalar birbiriyle temas etmesin: Güvenli bir şekilde pişirilmiş gıdalar, çiğ gıdalarla çok az bir temasta bile bulunsa kontaminasyona (bulaşmaya) neden olabilir ![]() ![]() Ellerinizi sık yıkayın: Gıdaları hazırlamaya başlamadan önce ve her aradan sonra ellerinizi sıcak su ve sabunla yıkayın ![]() ![]() ![]() Mutfak yüzeyini ve ekipmanlarınızı temiz tutun: Gıdalar kolayca kontamine olabildikleri için gıda hazırlanmasında kullanılan bütün yüzeyler temiz tutulmalıdır ![]() ![]() ![]() Güvenli su kullanın: Gıdaları hazırlamak için de temiz su kullanmak, içmek kadar önemlidir ![]() Hangi bakteriler gıda kaynaklı hastalıklara neden olur? Eschcrichia coli (E ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salmonella: Kümes hayvanları, köpekler, kediler gibi birçok hayvanın bağırsak sistemlerinde bulunabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Staphylococcus aureus: Sığırların derilerinde bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca, anne adaylarında düşüklere yol açan "toksoplazmozis"le insanların vücutlarında yıllarca yaşayabilen ve yedikleri besinlere ortak olarak onları zayıf düşüren ve iş gücünü çok olumsuz etkileyen sığır tenyasına karşı da dikkatli olunmalıdır ![]() ![]() Uzman Diyetisyen Dilara Koçak |
![]() |
![]() |
|