Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
edilir, elde, hayvanın, neresinden

Hayvanın Neresinden Ne Elde Edilir?

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hayvanın Neresinden Ne Elde Edilir?



Hayvanın neresinden ne elde edilir?

Biftek

Hayvanın diz ekleminin üst kısmıdır Alt kısmına incik denir Buttan, böbreğin altından çıkar, etin en kıymetli yeridir, sinir ve yağ hemen hemen hiç yoktur

Antrekot

Hayvanın kol kısmından elde edilir Birinci kalite biftektir Mangal türü tüketime uygundur Bahçe ya da balkonlarda barbekü yapmayı seven tüketiciler tercih eder

Nuar

Budun farklı bir parçasıdır, bacaktan karına doğru olan kısmı, sinir ve yağ yoktur Halk arasında rosto olarak da isimlendirilen birinci kalite ettir Nuar, yağsız tercih edenlerin severek tükettikleri ve tek başına pişirildiğğinde de son derece lezzetli olan bir et cinsidir Haşlanır ve ROSTO yapılır

Kontrnuar

Nuarın komşusudur Salçalık biftek olarak tüketilebilecek en ideal bölümdür Teflon tava ya da ızgarada pişirildiğinde sert olacağı için sulu pişirilmemilidir Sosla pişirilen biftek yemekleri için tercih edilmelidir

Tranç

Tas kebap yapmak için çok uygundur Kalça kemiğinin üst kısmından elde edilir

Döş

Göğüs etidir Çok yumuşaktır Spesifik bir tüketim şekli yoktur Genelde kıyma grubu ve yağlı kuşbaşı için kullanılır

Pençata

Karın boşluğuna denir Kıyma yapılır

Kontrfile

Butta kalan kuyruk sokumu tarafı, birinci kalite ızgaralık biftek elde edilen bölümdür Çöp şiş yapımı için tercih edilir Kuşbaşı doğranarak da kullanılabilir Bir alt adale grubunu da dahil ederek, kemikli şekliyle hazırlandığında “T-bone” adı verilen özel sunum biçimi ortaya çıkar İstanbul’da özellikle bazı et lokantaları bu ürünü tercih etmektedirler

Bonfile

Birinci kalite bifteklik ettir Teflon tava ya da ızgarada, standart pişirme yöntemi ile tüketilir Alternatif kullanım biçimleri fondü ve böfstrogonof şekliyledir

Pöçük

Halk arasında “kuyruk” olarak adlandırılır ve genellikle haşlama yapılır Özellikle gelir durumu iyi olmayanlar tarafından et niyetine tüketilir

Sokum

Izgara biftek çıkartılan bölümdür Şiş ve tas kebabı için iyi kalitede et verir

Yumurta

Salçalı biftek olarak tüketilir Soslu ve salçalı hazırlanan dana sote ve tas kebabı için idealdir

Gerdan

Genellikle kıyma çeşitleri, dana sote, tas kebabı bu bölümlerden hazırlanır

Kuzu Gerdan

Haşlama olur, kemiklidir

Kuzu Kol

Kemiklidir Fırında dilimlenirse kapama olur

Kuzu İncik

Kuzunun diz ve dirsek eklemi altıdır Birinci kalitede haşlamalık parça verir

Dana İncik

Dana incik, özellikle sonbahar ve kış aylarında tüketimi artan, haşlama türü ettir

Dana Kaburga

Izgara kaburga olarak tüketilir Ayrıca Anadolu’da sıklıkla kullanılan “çoban kavurma” ve kuşbaşı buradan hazırlanır Yemeklik kıymanın hazırlanması için ideal ürün grubudur İmalat içinde “jambon”da buradan hazırlanır

Pirzola

Kuzunun sırtı (antrkot, bonfile) olarak tanımlanan bölümlerinden elde edilir

Kıyma yapılır hele dana ile karıştırılırsa çok iyi köfte olur

Dana Pirzola

Antrikot (Entrecotes) bölümünden hazırlanan ettir Tüketiciye kemikle birlikte satılır

Şiş

Buttan hazırlanır

Fileto

Bifteğin çeşitli aşamalardan geçirilmesi ile işlenerek dilimlenmesi Türk mutfağında pek uygulanmaz

Baget

Ülkemizde pek tanınmayan ancak Fransız ve Avrupa mutfaklarında çoğunlukla aranan bir biftek grubudur

Puli

Haşlamalık bir parçadır Sulu ve tirit şekliyle tüketilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.