Hamsi Tavası Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamsi Tavası TarifiHamsi Tavası 1,5 kg hamsi 2 su bardağı zeytinyağı 2 yumurta 6 çorba kaşığı un 1 limon tuz Hamsiler ayıklanıp temizlendikten sonra iyice yıkanıp bir kevgire alınır Yumurtalar un ve tuz iyice çırpılır zeytinyağı bir tavada kızdırılır Yumurtalı una bulanan hamsiler kızgın yağa atılarak pişirilir
|
|
Hamsi Tavası Tarifi |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamsi Tavası TarifiHamsi Tavası Tarifi 1 kg hamsi tava 1 kahve fincanı çiçek yağ 1 su bardağı mısır unu 1 tatlı kaşığı tuz Yarım tatlı kaşığı karabiber Hamsiler temizlenir, yıkanır suyu süzülür Mısır unu, tuz, karabiber karıştırılır Hamsiler bu karışıma bulanır ve yağlanmış tavaya kuyrukları merkezde olacak biçimde, tam yelpaze şeklinde dizilir 10 dakika orta ateşte piştikten sonra tabak yardımıyla çevrilir Diğer yüzü de kızarınca servise hazır olur![]() |
|
Hamsi Tavası Tarifi |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamsi Tavası TarifiHamsi Tavası Tarifi 500 gr hamsi balığı (temizlenmiş ve yıkanıp kurulanmış) 60 gr (1 2 su bardağı) un 1 çay kaşığı tuz 1 kahve kaşığı karabiber 1 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış) 2 su bardağı kızartma yağı Büyük bir tabakta un, tuz karabiber ve maydanozu iyice karıştırınız Hamsileri bu karışıma iyice bulayarak fazla unlarını silkeleyip bir kenara bırakınız Büyük bir tavaya kızartma yağını koyup orta ateşte 50 saniye, içine atılan bayat bir ekmek parçası kızarana kadar kızdırınız Bir avuç dolusu hamsi alıp yağs atarak 2-3 dakika, renkleri hafif kahverengi olana kadar kızartınız (Balıklar birbirlerine yapışırlarsa tavayı ara sıra yavaş yavaş sallayınız) Kepçeyle balıkları çıkarıp kağıt peçete üstünde fazla yağlarını süzdürerek öteki balıklar kızarana kadar sıcak tutunuz Bütün balıklar kızarınca ısıtılmış bir servis tabağına yerleştirip servis ediniz Not: Hamsi tavayı kızarmış patates ve yeşil salata ile servis edebilirsiniz ![]() |
|
Hamsi Tavası Tarifi |
|
|
#4 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamsi Tavası Tarifi1 Kilogram Hamsi 1 Tatlı Kaşığı Tuz 1 Su Bardağı Mısır Unu 1 Çay Bardağı Ayçiçek Yağı Hamsi seçerken mutlaka taze olmasına dikkat edin Taze hamsi kızartma yaptıktan sonra evin içinde koku bırakmaz Taze olmasını hamsinin dış yüzeyinin ve gözlerinin parlak olmasından anlayabilrisiniz Elinize aldığınızda dik durur Eti yumuşak olmaz Hamsileri ayıklarken bıçak kullanmanız gerekmez Başlarını elinizle kopardıktan sonra işaret parmağınızla içini temizleyerek çıkarın Başları temizlenmiş hamsileri yıkayın ve bir süzgeçe alın Balıkları yıkadıktan sonra sularını süzmek için sadece balık için kullanmak üzere bir süzgeç edinebilrisiniz Balıkların üzerine tuz serpiştirin ve harmanlayın Sularının süzülmesi için bekletin Mutfak tezgahının üzerine temiz bir kağıt serin ve üzerine bir bardak kadar mısır unu koyun Dilerseniz beyaz un da kullanabilirsiniz ancak mısır unu daha lezzetli olacaktır Hamsileri teker teker una bulayın Unun hamsilerin içine bulaşmamasını sağlayın Bu nedenle tek tek unlama tavsiye edilmektedir Balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökün Balık kızartmak için en uygun yağ ayçiçek yağıdır Yağ kızdıktan sonra ocağın altını kapatın ve hamsileri tavaya kuyrukları ortada kalacak şekilde dizin Daha sonra ocağın altını yeniden yakın Eğer siz hamsileri dizerken bir yandan da ocağın altı açık kalırsa ilk dizdikleriniz pişecek, son olarak tavaya koyduklarınız ise çiğ kalacaktır Ocağınız da fazla hararetli değil orta derecede yanıyor olsun Hamsilerin altta kalan kısımlarının kızarıp kızarmadığını kontrol etmek için üst kısımlarının renginin hafifçe değişmesini ve kuyruklarının da hafifçe çıtır olmasını bekleyin Hepsini aynı anda çevirebilmek için tavanın boyutuna gore düz bir kapak kullanın Hamsilerin üzerine kapatın Tavanın içindeki yağı çevirirken dökülmemesi için bir kaseye tavanın kenarından süzdürün Tüm hamsileri kapağın üzerine alın ve pişmemiş tarafını tavaya koyun Üzerine kasedeki yağı yeniden ekleyin Çevirdiğiniz hamsileri daha kısık ateşte pişirin Zaten sıcak oldukları için de daha kısa sürede pişeceklerdir Eğer balıkları çevirmek için düz bir kapak kullanıyor iseniz hem bir seferde hepsini çevirmiş olursunuz hem de balıkları bölmeden bütün halde çevirebilrisiniz Kızarttğınız hamsileri havlu kağıt üzerine alarak fazla yağını süzdürün ve servis edin Not: Hamsi ile birlikte patates salatası ya da yeşil salata servis edebilirsiniz Eğer evinizde düzenli olarak balık tava yapıyor iseniz balık için her seferinde aynı tavayı kullanırsanız ve bu tavayı sadece balık tavalamak için kullanırsanız, aynı tavada yapacağınız başka yemeklerle kokularının karışmasını engellersiniz Balık tavasının yüzeyi ne kadar geniş olursa o kadar çok balık alacaktır Geniş yüzeyli ve düz kapağı bulunan ve balık tavası olarak adlandırılan tavalardan edinmenizi tavsiye ederiz
|
|
|
|