![]() |
Windows Xp: Event Viewer |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Windows Xp: Event ViewerWindows XP: Event Viewer Windows XP, NT4 ve Windows 2000 gibi event log tutabilir ![]() ![]() İsterseniz bunu biraz daha açalım, windows açıldığı andan, kapandığı ana kadar bir çok "olay"-"event" gerçekleşir ![]() Örneğin bir windows servisinin başlaması bir olaydır, bir program ile çalışırken programın geçersiz işlem yütütüp kapanması, yani çakması bir olaydır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz bunların bir çoğunu görmeyiz, arka planda sessizce olup biter ![]() ![]() Özellikle bir problem varsa, problemin kaynağını tespit etmede bu kayıtlar çok işimize yarar ![]() ![]() Bu kayıtları incelememizi sağlayan program Event Viewer'dır ![]() ![]() Control - Panel>Administrative Tools ![]() ![]() ![]() ![]() Event Viewer ![]() ![]() ![]() ![]() Üç farklı kayıt alanı söz konusu;
Information Bilgi amaçlı kayıtlar, rutin işlemler ![]() Warning Uyarı, kontrol edilmesinde fayda var ![]() Error Hata, kesinlikle kontrol edilmeli ![]() Event'lerin incelenmesi ![]() ![]() ![]() ![]() Event Viewer penceresinde Source sütunu event'in oluştuğu uygulamayı belirtir ![]() İsterseniz bir kaç ilginç event'i inceleyelim: Source alanında "eventlog" yazıyor, yani bu olaylar, kayıtları tutan servisin kendisine ait ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EventLog yani event'leri kaydeden servisin kendisinin ürettiği 6006 kodlu kayıt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Windows XP açılırken ilk kaydedilen olay, 6005 kodlu The Event Log service was started ![]() ![]() Şimdi de DHCP servisinin verdiği bir uyarı mesajına bakalım ![]() ![]() Bilgisayarımda 2 ağ kartım var ![]() ![]() ![]() Bu uyarı da bu ikince kartın açılışta bir DHCP server bulamadığını ve Automatic IP-address generation ile yani Windows'un kendi kendine IP atama servisi ile 169 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak eğer IP'lerin ağ üzerindeki DHCP server'dan alındığı bir ortamda benim ağa bağlı ağ kartım bu mesajı üretmiş olsaydı, ben bir şekilde DHCP sunucuya ulaşamıyorum demek olacaktı ![]() Şimdi de W32Time'ın ürettiği bir hata mesajına bakalım ![]() ![]() Time Provider Windows internet üzerinden sistem saatini ayarlamaya çalışmış ve bağlantı gerçekleşmediği için bu hata meajı oluşmuş ![]() Windows XP'nin bu özelliği ile ilgili ayrıntılı bilgi için "call home" özelliği ile saat ayarı ![]() Kayıtlarla çalışmak ![]() Sağ tık menüsü ile, bu kayıtları "Save log file as ![]() ![]() ![]() Clear all Events ile tüm kayıtları silebilirsiniz ![]() ![]() ![]() Filter ile kayıtları belli bir filtreleme ile süzüp, belki de binlercesi içinden sizin istediklerinizin görünmesini sağlayabiliriniz ![]() ![]() Event Source ile sadece belli bir uygulamanın oluşturduğu kayıtları seçebilirsiniz ![]() ![]() Eğer Event ID'ye göre süzme yapmak istiyorsanız ![]() ![]() ![]() Uzun süreli log'lama için ![]() Eğer uzun bir süre için log'lama, yani kayıtların tutulmasını istiyorsanız bazı ayarlamalar yapmanız gerekiyor ![]() Properties ![]() Varsayılan ayarlarda kayıt listesi sınırlıdır ve 7 gün sonra ilk yapılan kayıt silinir ![]() ![]() ![]() Maximum log size değerini arttırıp (bir kaç MB), Overwrite events as needed seçeneğine geçerseniz, kayıtların tutulduğu dosya boyutu sizin belirlediğiniz düzeye gelene kadar kayıt tutulur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Windows Xp: Event ViewerBilgisayar Dünyası-Bilgisayarlar Hakkında Herşey Forumacil Paylaşım İçin Teşekkürler |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Windows Xp: Event Viewerslm benim ogrenmek istedigim eventviwer de bilgisayar da hic bir sorun yokken(virus,donanim hatasi vs)bilgisayar aciken internet acikken olay gunlugunde 6006 kapandi kodu verirmi bu mumkunmueventviewer gunlugunun bilgileri ne kadar saglikli bunu ogrenmek istiyorum |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|