|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| arasında|tiyatro, kitaplar, skeçler, tarihi |
Kitaplar Arasında|Tiyatro Tarihi Ve Skeçler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kitaplar Arasında|Tiyatro Tarihi Ve SkeçlerKİTAPLAR ARASINDA (Oyun, 1 Bölüm) Kişiler: Bayan Şiir Bay Sözlük Bay Tarih Bayan Dilbilgisi Bay Aritmetik Bay Şaka Bayan Hikâye Bay Biyografi Zaman: Akşamın geç vakti ![]() Yer: Bir genel kitaplığın okuma odası Perde açıldığında hafif bir inilti işitilir![]() Sahne I Bayan Şür - Sözlük BAYAN ŞİİR - (İniltili bir sesle) Oh; bana birisi yardım etse! ![]() ![]() SöZLÜK - (Soldaki kitapların arasından çıkar, boynunda sözlük kabı biçiminde bir karton asılıdır ) Kulağıma bir ses geldi, birisinin beni çağırdığını sanıyorum![]() öYUNİAR? ŞİİR - (Masanın arkasındaki iskemleye çıkmak için eğilmiştir ) Siz misiniz Bay Sözlük?![]() ![]() SöZLÜK-(Şiire doğru giderek) Orada ne yapıyorsunuz? İskemlenin üstünde ne yapacaksınız? ![]() ![]() ŞİİR - Bugün öğleden sonra küçük bir kız beni burada yüzüstü bıraktı, sonra biri gelip beni sertçe kapadı, arkamı kırdı Bana yardım ediniz Bay Söziük (Sözlük’ün yardımı ile ayağa kalkar ) Çok üzüntülüyüm (İnleyerek ağlamaya başlar ) Şimdi anladınız mı? ,SöZLÜK - (Biraz yüksek sesle) Evet, şimdi anladım Fakat siz her zaman okunmazsınız ' ŞİİR - Ben de düşünüyorum, bu durumda arkam fazla İncinmeyecek, fakat beni çocuklar niye dikkatsiz okuyorlar?SöZLÜK - Bu olay, üzüntü ile karşılanacak bir şeydir ![]() ŞİİR - Oh ![]() ![]() Bay Sözlük, görüyorsunuz, ne kadar kederliyim, benimle bu sözcüklerle konuşmayınız![]() SöZLÜK - Ben büyük sözcükleri severim; hep bunlarla doluyum ![]() ŞİİR - Ben, yalnız güzel sözcükleri severim Şebnemler, mavi gök, güzel kokulu çiçekler gibi![]() SöZLÜK - Sizin sevdiğiniz bu sözcükler bende de " vardır Boşu boşuna tartışıyoruz Beni de çocuklar dikkatsizce hırpalarlar ŞİİR - Sizi de mi? SöZLÜK - Bir sözcüğün anlamının ne olduğunu anlamak İçin benim sayfalarımı karıştırırlar ![]() (Bu sırada Tarh yavaş yavaş içeri girer, boynunda "eski ve modern tarih" sözleri yazılı bir karton asılıdır ![]() Sahne II öncekiler – Tarih TARİH - Orada ne konuşuyorsunuz? SöZLÜK- Merhaba Tarih ŞİİR-Oh ![]() ![]() Affedersiniz![]() TARİH - Ne önemi var! Benim için uyanmak, kitap rafında uzanıp yatmaktan daha iyi oldu (Omzundaki tozlan silkeleyerek, çıkan tozlara bakar ) ŞİİR-Ne kadar çok ![]() ![]() ![]() SöZLÜK- Niçin böyle tozla kaplanmışsınız? TARİH - (Hâlâ tozları üfleyerek) Elbette öyle olacak, hiç kimse beni alıp okumuyor ki ŞİİR-Hiç kimsemi?TARİH - En son beni bir çocuk aldı, öbür kitapları arasına sıkıştırdı Pide gibi yaptı![]() ŞİİR - Sizde pek güzel hikâyeler olduğu halde, açıp okumamaları ne kadar şaşılacak şey ![]() ![]() ![]() TARİH - Bu, gerçektir O sözünü ettiğim küçük çocuk da yerimde kuruyup tozlandığımı söylemişti (Tozlarını üfler )SöZLÜK - Siz tarihlerle dolu olduğunuz İçin pek kuru geliyorsunuz ![]() ŞİİR - Bütün bunlar tarihi daha çekici yapmıyor mu? Yalnız İçinde bulunduğumuz çağda kalmayıp, geçmişi yaşamak ne kadar olağanüstü bir şey ![]() ![]() ![]() TARİH - Elbette öyledir Eğer çocuklar dikkatle beni okurlarsa çok ilgilenirler![]() (Bu sırada, Bay Aritmetik ve Bayan Dilbilgisi içeri girerler, üzerlerinde boyunlarına asılmış, üstünde kitap kapağı biçiminde çizilmiş kartonlar vardır )Sahne III öncekiler - Bay Aritmetik - Bayan Dilbilgisi SöZLÜK-Buyurun Bayan Dilbilgisi ![]() TARİH-Ve Bay Aritmetik ![]() ŞİİR - Nereye gidiyorsunuz? ![]() ![]() ARİTMETİK- Kitap rafına çıkacaktık ![]() DİLBİLGİSİ-Evet ![]() ![]() ![]() ARİTMETİK - Sizin konuşmalarınızı duyduk ve ne olduğunu merak ettik ![]() SöZLÜK-Sizlere niçin toplandığımızı anlatalım ![]() ŞİİR - Çocuklar bizi insafsızca hırpalıyorlar ![]() DİLBİLGİSİ - Hemen hemen, bütün çocuklar benim de değerimi bilmiyorlar Konuşmanın temeli olan fiil ve sıfatları bile öğrenmek istemiyorlar![]() ARİTMETİK - Küçük erkek çocuklar beni okumasını seviyorlar ama, anlamımı tam kavrayamıyorlar Bakın Bayan Dilbilgisi, siz bunları biliyor musunuz? 7x8 = 56![]() ![]() 9x12 = TARİH - Susunuz, eğer burada bir toplantı yapmak istiyorsanız, çabuk olalım Bir hazırlık yapalım![]() ŞİİR - Bunu kabul ediyorum Ben şiir kitaplarının temsilcisi olacağım (Şaka kitabı yuvarlanarak içeri girer, Sözlük'ün arkasından koşar )Sahne IV öncekiler – Şaka ŞAKA-Sürpriz ![]() ![]() ![]() SöZLÜK ~ Kimsiniz? Susunuz! ![]() ![]() ŞİİR-Bay Şaka ![]() ![]() ![]() ŞAKA - Güldürü ile doluyum; toplantınıza katılabilir miyim? SöZLÜK - Kendi kendinize bir şey başarabileceğiniz aklınıza gelebiliyor mu? ![]() ![]() TARİH - Siz hiç cidaî değilsiniz, biz önemli konular üzerinde düşünüp karar alacağız ![]() ŞAKA - Olabileceğim kadar ciddî olacağım Şimdi bana bakınız (Masanın üzerine çıkar, takla atar )SöZLÜK - (Kızgın) Kendi kendinize önem vermeseniz olmaz mı? ARİTMETİK - (Gülerek) Bu, çok gülünç ![]() SöZLÜK - (Ağırbaşlılıkla) Gülmeyi bırakınız ![]() ŞAKA - (Masumlukla) Siz bizim gülüp şakalaştığımızı mı sanıyorsunuz? ![]() ![]() SöZLÜK - Bir hikâyecik Bir hikâyecik düşünceyi azaltmaktan başka ne işe yarar (Kızgın kızgın Şa-ka'ya bakar )ŞİİR-Pekâlâ, Bay Sözlük ![]() ŞAKA - (Masadan atlayarak) Bay Sözlük, benim hikâyeciklerimde, her vakit düşünce en yüksek yeri alır Sizi üzüyorum Affedersiniz, sizlere hep yardım etmek isterim![]() SöZLÜK-Yardım: ![]() Nasıl yardım edebilirsiniz? ,ŞAKA - Sizlere yardım etmek için fazla bilgili olmak gerekmez Pek çok biçimde size yardım edebilirim Çocuklar beni severek okurlar, ben onlara oyun ve eğlencenin yolunu gösteririm Bu, çok önemlidir![]() (Hikâye kitabı, sahneye girer Boynunda bir kitap kapağına benzeyen karton vardır ve üzerinde, "Çocuklar İçin Seçilmiş Hikâyeler" tümcesi yazılıdır )TARİH - Günaydın, Bayan Hikâye HİKÂYE - Sizleri burada bulunca, pek sevindim Oysa üzerime karabasan geldi sanmıştım![]() SöZLÜK-Kâbus ![]() ![]() ![]() ŞİİR - Karabasan ![]() ![]() (Elini sıkarak) Niçin böyle diyorsunuz? Sîz güzel hikâyelerle dolusunuz![]() HİKÂYE - Biliyorum, ama çok zamandır kendimi iyi hissetmiyorum Küçük bir kız, resimlerimden birini beğendi, yırtıp evine götürdü DİLBİLGİSİ -Vah, vah!, HİKÂYE - Birisi beni aldı, dikkatsizce karıştırdı, okumadan geri getirdi Bunun için yırtıldım![]() TARİH - Bayan Hikâye yorgun görünüyor, bir dakika bile gecikmeden çalışmaya başlayalım! ![]() ![]() ŞİİR - Affedersiniz Bay Sözlük, büyük sözcüklerle konuşmayınız ![]() DİLBİLGİSİ - Siz ne düşünüyorsunuz, Bay Sözlük? ![]() SöZLÜK - Ben başkan olursam çok sevineceğim (Masaya yaklaşır ve oturur ) Siz de benim çevreme oturunuz (öbürleri masanın çevresine otururlar ) Şimdi bana bakınız, oturumu açıyorum![]() ŞİİR - Affedersiniz Bay Sözlük, yine büyük sözcüklerle konuşmayınız; zamanımız azdır (Hepsi birden konuşurlar )SöZLÜK - Susunuz! ![]() (Sesini yükseltir ) Toplantıyı açmak İstiyorum!![]() ![]() (Biyografi içeri girer, boynunda ünlü adamların resimleri bulunan bir karton asılıdır )Sahne VI öncekiler - Biyografi BİYOGRAFİ - Beni bekleyin, ben de toplantınıza katılmak istiyorum! ![]() ![]() SöZLÜK- Elbet bekleriz Bay Biyografi![]() ![]() ![]() BİYOGRAFİ - Ben büyük adamların hayatı İle doluyum Çocuklar beni severek okurlar![]() SöZLÜK - Pekâlâ, oturunuz ![]() BİYOGRAFİ - Baştan başlayabiliriz (Çevresine bakar) Bay Şaka nerede?(Şoka, kitaplığın sıraları üzerinde dolaşır, bu sırada elinde bir cetvelle aşağıya iner )ŞAKA- Buradayım! Size bunu getiriyorum! (Cetveli Sözlük'e verir )SöZLÜK - Bunu ne yapacağız? ŞAKA - Toplantıyı idare edenlere cetvel gereklidir (öbürleri gülerler Sözlük yüzünü ekşitir ) : SöZLÜK - Oh ![]() ![]() Sen ve senin şakaların![]() ![]() Bununla beraber, teşekkür ederim (Şaka yerine oturur, herkes susar ) Bayan Şiir çok hırpalandığınızı söylüyorsunuz, şimdi size ne yapabiliriz? ,ŞİİR - (Yerinden kalkarak) Başkaldırmak zorundayız Başka ne söyleyebilirim![]() TARİH - Pekâlâ, fakat bana kalırsa bir iş yapmak için, eleştiriden çok, düzeltme yoluna gitmek yararlıdır ![]() HİKÂYE - (Ayağa kalkarak) Bağışlayın, bu işin düzelmesine gidelim Eğer biz, çocuklara bir şeyler öğretir, onlara kendimizi sevdirirsek, hepimizi beğenecekler ve hırpalamayacaklardır![]() DİLBİLGİSİ-Çok doğru ![]() ![]() ![]() ARİTMETİK - Ben de öyle yapmakla doğru bir iş göreceğimizi sanıyorum Dikbaşlılıktan bir şey çıkmaz, bir şirket kuralım, çocuklar bizi oradan safın alsınlar,BİYOGRAFİ - Boykot yapıp, çocukların okumasına engel olmak İyi bir şey değil Bizi unutturur![]() ŞİİR - Onlara, bize dikkat etmelerini öğretelim Sonra kendileri okuyunca arkadaşlarına versinler![]() SöZLÜK - Anlaştık, toplandığımız pek iyi oldu, değil mi? Sen bir şey söyleyecek misin Bay Şaka? (Şaka'nın bulunduğu yana bakarak) Yeni ortadan kaybolmuş![]() (Şaka kitaplık masasının çevresinde dolaşır İsmini duyduğu zaman, o yana bakar )ŞAKA - (Elinde takvim, koşarak gelir ) Susunuz, ben çok önemli bir fikir buldum Siz, bu haftanın ne olduğunu biliyor musunuz?SöZLÜK- Hayır, hiç düşünmedik bile ![]() ![]() ![]() ŞAKA - Evet, Kitap Haftası! Kitaplık memuru, kırmızı kalemle takvime işaret koymuş Haydi arkadaşlar, çocukları bilgilendirmek, eğlendirmek, mutlu kılmak için çalışalım (Hepsi birden ayağa kalkarlar )ŞİİR-Evet, evet! ![]() ![]() HEPSİ - Kitap okuyalım, kitap okuyalım! ![]() ![]() SöZLÜK - (Çok duygulu) Çocuklar, kitap okuyunuz, ne kadar neşeleneceksiniz; bilmediğiniz sözcükleri de bende bulacaksınız ![]() ŞAKA - (Küçük adımlarla dolaşarak) Ah, çocuklar ne kadar güze! kararlar karşısındayız Beni okuyunuz; hem eğlenecek, hem de neşeli fikirler alacaksınız![]() ŞİİR - (Şakaya doğru yürüyerek) Onlara ben de bir şeyler söylemek İsterim Çocuklar, bizi yıpratmayınız, benden de neşeli mısralar okur mutlu olursunuz![]() HEPSİ - Yaşa, Bayan Şiir, yaşa! ![]() (Tarih'e, Şiir'e doğru adım atarlar )TARİH - Ben tarih kitabıyım, yüzyıllarla doluyum Beni raflarda tozlanmaya bırakmayınız Sizin önünüze, geçmişi sereceğim Bu hayat dolu hikâyelerle mutlu olacaksınız![]() SöZLÜK - Bayan Dilbilgisi, siz çocuklara bir şeyler söylemeyecek misiniz? DİLBİLGİSİ - (Yürüyerek) Ben de çok ilgi uyandıran bir kitabım, sizlerin doğru yazmanıza, doğru konuşmanıza yardım ederim Fiiller, özneler, sıfatlarla doluyum![]() HEPSİ - Yaşa, yaşa Bayan Dilbilgisi! ![]() Sîz ne söyleyeceksiniz Bay Aritmetik?![]() ![]() ARİTMETİK - Çocuklar, beni seviniz Rakamlar çabuk öğrenilir![]() BİYOGRAFİ - (Onlara doğru yürüyerek) Bütün büyük adamların yaşantısını ben yazarım ![]() ŞİİR - Ne güzel, ne güzel Bay Biyografi!![]() ![]() HİKÂYE - (Yürüyerek) Artık benim sayfalarımı yırtmayacaksınız, evlerinizde tutuklu olarak bulundurmayacaksınız Pek çok çocuk beni okuyacak, neşelenecektir![]() (Sahnenin çevresinde el ele tutuşarak yarım daire yaparlar, yalnız şaka yoktur, o masanın çevresinde dolaşır )HEPSİ - (Seyircilere bakarak) Biz hepimiz arkadaşız, birbirimize yardım edeceğiz ![]() (Şaka, halkayı yararak ortalarına girer, heyecanlıdır Elinde kitap afişleri vardır )ŞAKA - Bakın, bakın Buradaki masada neler buldum Bunları Kitap Haftası için hazırlamışlar (Her okuyucuya bir afiş verir, sekiz afişte şöyle yazılmıştır 1 Kitaplarda neşe bulursunuz 2 Kitaplar bilgi verir 3 Kitaplar, eğlendirir 4 Kitaplarda güzellik vardır 5 Kitaplarınızı iyi okuyunuz, 6 Kitaplar arkadaşınızdır 7 Kitaplar size yardımcıdır 8 Kitaplarınızı eskitmeyiniz )(Bu afişleri, seyircilerin okuyabileceği bir biçimde tutarlar )HEPSİ - (Afişleri tutarak, hafif gülerler ) Kitaplar sizlere neşe veren arkadaşlarınızda Biz bütün yıl çalışır, sizlere bilgi, neşe, mutluluk getiririz (Perde kapanır)M MARK-N Mc Quim çev: Sedat TANAYDİ |
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|