![]() |
Canlıların Temel Bileşenleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Canlıların Temel BileşenleriCanlıların temel bileşenleri İnorganik Moleküller Organik Moleküller Su, asit, baz, tuz ve minareller Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, enzimler, vitaminler ve nükleik asitler CANLILARDAKİ İNORGANİK BİLEŞİKLER:İnorganik bileşikler canlılar tarafından sentezlenemeyip dışarıdan hazır olarak bulunan maddelerden alınan bileşiklerdir ![]() ![]() SU: Canlılar için çok önemli bir moleküldür hücrelerin hayatsal faaliyetlerini sürdürebilmesinde önemi büyüktür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Su yeşil bitkilerde fotosentez olayı için gereklidir ![]() ışık 6H2O + 6CO2 C6H12O6 + 6O2 Yeşil bitkiler suyla karbondioksiti birleştirerek besin ve oksijen üretirler ![]() SUYUN GÖREVLERİ:1)Kimyasal tepkimelerin hücrede gerçekleşmesi için gerekli bir çözücüdür ![]() 2)Besinlerin sindirimini sağlar(hidroliz) ![]() 3)Maddelerin taşınmasında önemlidir ![]() 4)Zaralı atıkların seyreltilmesi ve vücuttan atılmasını sağlar ![]() 5)Vücut ısısını düşürür ![]() 6)Fotosentezde kullanılır ![]() ASİTLER: Su içinde çözündüğü zaman H iyonu veren bütün maddelere asit denir ![]() fenol kırmızısı ® sarı, mavi turnusol ® kırmızı yaparlar ![]() BAZLAR: Su içinde çözündüğü zaman OH iyonu veren bütün maddelere baz denir ![]() kırmızı turnusol ® kırmızı yaparlar ![]() ASİT-BAZ DENGESİ: Asit baz dengesi ortamın H iyonu yoğunluğunun negatif logaritması asitliğin, OH iyonunun negatif logaritması bazikliğin derecesini verir ![]() ![]() ![]() PH değeri organizma için çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TUZLAR: Asitlerle bazlar karıştırıldığında asidin H iyonu bazın OH iyonu ile birleşerek tuz oluşturur ve su açığa çıkar ![]() Ör: Hücrenin içinde ve hücreler arası sıvıda çeşitli minarel tuzları vardır ![]() ![]() MİNARELLER:Mineraller hücrede protein, yağ, karbonhidrat gibi organik moleküllere bağlı oldukları gibi tuz halinde serbest olarak bulunabilirler ![]() ![]() MİNERALLERİN GÖREVLERİ: I ![]() II ![]() ![]() III ![]() ![]() IV ![]() ![]() VÜCUDUMUZDA BULUNAN ÖNEMLİ MİNERALLER Kalsiyum(Ca): 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() Süt ve süt ürünlerinde ve koyu yapraklı yeşil bitkilerde bulunur ![]() ![]() ![]() FOSFOR(P): 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() SODYUM VE KLOR (Na/Cl) : 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() POTASYUM (K) : 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() DEMİR (Fe) : 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Karaciğer, dalak, kırmızı kemik iliğinde bol bulunur ![]() İYOT (I) : 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Karalahanayı çok tüketen insanlarda tiroid bezi iyot bağlayamadığından guatr hastalığı çok görülür ![]() ![]() MAGNEZYUM (Mg) : Kemik ve dişlerin yapısında bulunur ![]() FLOR (F) : Dişlerin yapısında bulunur, azlığında diş çürümesi çokluğunda diş sararması görülür ![]() BAKIR (Cu) : Enzimlerin yapısını oluşturur ![]() SÜLFAT (SO4) : Kas proteinlerinin yapısına katılır ![]() CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER ADI ASIL GÖREVİ YAPISINDAKİ ELEMENTLER Karbonhidrat Enerji verici C, H, O Yağ Yedek enerji C, H, O Protein Yapı maddesi C, H, O, N Enzimler Düzenleyici C, H, O, N + Vitamin,Mineral Vitaminler Düzenleyici C, H, O, N, S, ![]() ![]() ![]() Nükleik Asitler Yönetici C, H, O, N, P, ![]() ![]() ![]() Bu tablodaki ilk üç organik bileşik enerji kaynağıdır ![]() ENERJİ VERİŞ SIRASINA GÖRE: Karbonhidrat > yağ > protein ENERJİ TAŞIMA KAPASİTESİNE GÖRE: yağ > protein > karbonhidrat YAPI MADDESİ OLUŞLARINA GÖRE: protein > yağ > karbonhidrat KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar MONOSAKKARİTLER DİSAKKARİTLER POLİSAKKARİTLER Glikozit bağ 3C®Trioz 4C®Tetroz 5C®Pentoz 6C®Heksoz Monosakkarit+Monosakkarit®Disakkarit + ® nGlikoz ® Polisakkarit + (n-1)su + + ® MONOSAKKARİTLER: Monosakkaritlerin başlıcaları; 5C ® Pentoz 6C ® Heksoz Riboz Deoksiriboz Glikoz Fruktoz Galaktoz (Kan Şekeri ve (Meyve ve (Sütte Bulunur) Üzüm Şekeri) Bal Şekeri) MONOSAKKARİTLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() DİSAKKARİTLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() POLİSAKKARİTLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() nGlikoz ® Nişasta + (n-1)Su nGlikoz ® Glikojen + (n-1)Su nGlikoz ® Selüloz + (n-1)Su nGlikoz ® Kitin + (n-1)Su NİŞASTA: Bitkisel depo maddesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GLİKOJEN: Hayvansal depo maddesidir ![]() ![]() ![]() ![]() SELÜLOZ: Bitkisel yapı maddesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KİTİN: Yapısı selüloza benzer ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|