Hayvanlarda Ve Bitkilerde Boşaltım

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hayvanlarda Ve Bitkilerde Boşaltım

Hayvanlarda ve Bitkilerde Boşaltım

hayvanlarda boşaltım sistemi - bitkilerde boşaltım sistemi - su ve kara hayvanlarında boşaltım adaptasyonları

BİTKİLERDE BOŞALTIM

Bitkilerde özelleşmiş bir boşaltım sistemi yoktur Boşaltım su bitkileri ile yosunlardan doğrudan Difüzyonla olur

Karada yaşayan bitkilerde Oksijen ve Karbondioksit şeklinde; Su ise buhar halinde Stomalardan dışarı atılır

Suyun gaz halinde atılmasına TERLEME denir

Bazı bitkilerde hidatod adı verilen açıklıklardan dışarı atılır

Damlama su ile birlikte madensel tuzların atılmasını sağlar

HAYVANLARDA BOŞALTIM

Sünger ve Sölenterlerde özel bir boşaltım sistemi yoktur Bunlarda boşaltım Difüzyonla sağlanır

Yassı Solucanların bir örneği olan planaria da boşlatım organı olarak Alev Hücreleri bulunur

Alev Hücrelerinin Esas Görevi: Vücudun su dengesini korumaktır

Karbondioksit ve Amonyak gibi artık mad vücut yüzeyi ile atılır

Toprak Solucanlarında boşaltım organı Nefridiyum’lardır

Eklem Bacaklılarda; böceklerde boşaltım Malpigi Tüpleri ile yapılır

Omurgasızlarda boşaltım maddeleri vücut boşluğundan, omurgalılarda ise kandan alınır

Omurgalılarda boşaltım organı böbreklerdir Böbrekler Pronefroz,Mezonefroz ve Metanefroz olmak üzere 3 çeşittir

Pronefroz Böbrek: Balık ve kurbağaların embriyo evreleri ile köpekbalıklarında görülür

Mezonefroz Böbrek: Balık ve kurbağaların erginleri ile sürüngen,kuş ve memelilerin embriyolarında görülür

Metanefroz Böbrek: Sürüngen,kul ve memelilerin erginlerinde görülür En Gelişmiş böbrek tipidir

SU VE KARA HAYVANLARINDA BOŞALTIMLA İLGİLİ ADAPTASYONLAR

Amonyak hücreler için çok zehirlidir Üre daha az zehirli,Ürik Asit çok az zehirlidir

Tatlı Suda Yaşayan Canlıların En Büyük Sorunu: Hücrelerin aşırı derecede su almasıdır

Tuzlu Suda Yaşayan Canlıların En Büyük Sorunu: Aşırı su kaybıdırOrganizmanın suyunu koruması, ayrıca hücrelere giren tuzun atılması gerekir

BÖBREĞİN DÜZENLEYİCİ ROLÜ

Böbrekler doku sıvılarındaki su ve tuz miktarını düzenler İhtiyaca göre ya daha çok su ve tuz atarak veya tutarak iç ortamı belli sınırlar içinde korurlar Eğer tuz yoğunluğu aşırı ise böbrekler su ve tuz dengesini koruyamaz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com