![]() |
Hayvanlarda Ve Bitkilerde Boşaltım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hayvanlarda Ve Bitkilerde BoşaltımHayvanlarda ve Bitkilerde Boşaltım hayvanlarda boşaltım sistemi - bitkilerde boşaltım sistemi - su ve kara hayvanlarında boşaltım adaptasyonları BİTKİLERDE BOŞALTIM Bitkilerde özelleşmiş bir boşaltım sistemi yoktur ![]() ![]() Karada yaşayan bitkilerde Oksijen ve Karbondioksit şeklinde; Su ise buhar halinde Stomalardan dışarı atılır ![]() Suyun gaz halinde atılmasına TERLEME denir ![]() Bazı bitkilerde hidatod adı verilen açıklıklardan dışarı atılır ![]() Damlama su ile birlikte madensel tuzların atılmasını sağlar ![]() HAYVANLARDA BOŞALTIM Sünger ve Sölenterlerde özel bir boşaltım sistemi yoktur ![]() ![]() Yassı Solucanların bir örneği olan planaria da boşlatım organı olarak Alev Hücreleri bulunur ![]() Alev Hücrelerinin Esas Görevi: Vücudun su dengesini korumaktır ![]() Karbondioksit ve Amonyak gibi artık mad ![]() ![]() Toprak Solucanlarında boşaltım organı Nefridiyum’lardır ![]() Eklem Bacaklılarda; böceklerde boşaltım Malpigi Tüpleri ile yapılır ![]() Omurgasızlarda boşaltım maddeleri vücut boşluğundan, omurgalılarda ise kandan alınır ![]() Omurgalılarda boşaltım organı böbreklerdir ![]() ![]() Pronefroz Böbrek: Balık ve kurbağaların embriyo evreleri ile köpekbalıklarında görülür ![]() Mezonefroz Böbrek: Balık ve kurbağaların erginleri ile sürüngen,kuş ve memelilerin embriyolarında görülür ![]() Metanefroz Böbrek: Sürüngen,kul ve memelilerin erginlerinde görülür ![]() ![]() SU VE KARA HAYVANLARINDA BOŞALTIMLA İLGİLİ ADAPTASYONLAR Amonyak hücreler için çok zehirlidir ![]() ![]() Tatlı Suda Yaşayan Canlıların En Büyük Sorunu: Hücrelerin aşırı derecede su almasıdır ![]() Tuzlu Suda Yaşayan Canlıların En Büyük Sorunu: Aşırı su kaybıdır ![]() ![]() BÖBREĞİN DÜZENLEYİCİ ROLÜ Böbrekler doku sıvılarındaki su ve tuz miktarını düzenler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|